Opleves utroskab i et forhold forskelligt hos kønnene?

For ethvert par, er utroskab et komplekst øjeblik, hvor det, i mange tilfælde, kan føre til afslutningen af et forhold.
Opleves utroskab i et forhold forskelligt hos kønnene?
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Hvis du har enklar hensigt med dit forhold, og der er nok kærlighed, kan et problem, såsom utroskab i et forhold, nemt overvindes, uden problemer, lige meget om du er mand eller kvinde.

Mange mænd og kvinder, som har oplevet utroskab i et forhold, spørger dem selv: “Kan jeg tilgive og glemme?” Svaret er meget komplekst. Når alt kommer til alt, vil det afhænge af mange faktorer, at kunne starte på en frisk.

For ethvert par, er utroskab et komplekst øjeblik, hvor det, i mange tilfælde, kan føre til afslutningen af et forhold. Det er dog ikke alle, der opfatter utroskab, seksuelt eller emotionelt, på samme måde. Ydermere, mener nogle, at mænd og kvinder bliver påvirket forskelligt af utroskab.

par uvenner over utroskab

Hvordan opfatter mænd og kvinder utroskab i et forhold?

Mænd og kvinder reagerer ofte forskelligt på det.

Mænd lider mere af seksuelt end emotionelt utroskab. Modsat, for kvinder, kan emotionelt utroskab opfattes lige så negativt, som seksuelt utroskab. I begge tilfælde, er det svært at genvinde den mistede tillid og at tilgive, da mange folk foretrækker at afslutte deres forhold.

Emotionelt utroskab opstår, når et medlem af et par udvikler en vigtig forbindelse med en anden person, meget mere intimt end et venskab. Seksuelt utroskab er, når et medlem af et par er involveret seksuelt med en anden person.

Reaktioner

Utroskab kan forårsage utilfredsstillelse i et forhold, og, derfor, separation. I nogle tilfælde, kan problemerne dog skyldes de forskellige måder, hvorpå kønnene definerer denne form for forrædderi. 

I dette tilfælde, kan vi klassificere det på tre måder: Seksuelt utroskab, intimt utroskab og mentalt utroskab. Hvert tilfælde har sine egne variabler, men en handling af utroskab hører altid til i en af disse kategorier.

Kvinder er mere tilbøjelige til at betegne visse handlinger som utroskab. Forklaringen til dette ligger i, at de scorer højere end mænd, når det kommer til fællesskab (graden, hvortil en person ønsker at skabe og opretholde positive, interpersonelle bånd).

At håndtere utroskab i et forhold

frustreret kvinde i sin seng

Konteksten, hvori utroskab sker, er en særdeles vigtig faktor, når det kommer til at vurdere alvoren af denne, både varigheden og graden af emotionel involvering.

Lige meget, hvad forskellen er mellem mænd og kvinder, når det kommer til dette, så er der nogle ting, som begge køn har til fælles:

1. Refleksion og afstand

Når utroskab er indrømmet eller opdaget, er det vigtigt at give tid og plads til den påvirkede person, så vedkommende kan beslutte, om han eller hun ønsker, eller kan, tilgive bedraget.

Den begyndende reaktion tenderer til at være en afvisning eller mistro.

2. Oprigtighed, når der har været utroskab i et forhold

Det er af yderste vigtighed at kende fakta, når det handler om, at skulle være i stand til at tilgive. Det er essentielt at være så oprigtig, som muligt, men det betyder ikke, at man skal udlægge alle detaljerne. Ydermere, vil ekstreme detaljer skabe ufortjent smerte, og det vil ikke hjælpe med at genopbygge tilliden.

3. Bryd båndet med tredjeparten

Det er nødvendigt at bryde enhver kontakt med den tredje person. Hvis du ønsker at fortsætte med dit nuværende forhold, så skal du tillade, at forholdet til tredjepart bliver lukket, og fokusere din indsats på at genopbygge tillid. 

4. Forståelse for årsagen

Det er vigtigt, at den påvirkede partner forstår grundene og årsagerne, der fik dig til at være utro. På den måde, kan I bruge denne viden til at styrke Jeres forhold.

5. Start forfra

Efter utroskab, skal grundlaget af tillid skabes fra bunden. I skal begge dedikere Jer til at bevæge Jer fremad, sammen. Dette forudsætter, at den, der var utro, ikke gør det igen. Den sårede part skal gøre en indsats for at se fremad og undgå at falde tilbage i beskyldninger og bebrejdelser.

Ægteskabsrådgivere anbefaler at gå i terapi hos en professionel, efter at have stået overfor utroskab. Hvis I stadig har mål med Jeres forhold, og der er nok kærlighed, så kan et problem, såsom utroskab, overkommes, uden problemer, lige meget, om du er mand eller kvinde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.