Januar og opbygning af drømme

Januar er måneden for mål, målsætninger og projekter. Men hvordan kan vi gennemføre dem? Find ud af det i denne artikel.
Januar og opbygning af drømme
Marcelo R. Ceberio

Skrevet og kontrolleret af psykolog Marcelo R. Ceberio.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Januar er et almindeligt tidspunkt til at begynde på opbygning af drømme. Det nye år er her. Som begyndelsen på en ny fase er vores sind aktiveret og opbygger en række ønsker, som vi gerne vil omsætte til projekter (åh, de ting vores sind gør!).

I december er vi ofte udmattede, og når det nye år begynder, ser det ud til, at vi på magisk vis genvinder vores energi og begynder en rejse gennem de mål og målsætninger, vi ønsker at nå.

Vi er utvivlsomt begærets væsener: Vores fantasi spreder en række idéer og billeder, som er meget attraktive og fristende at omsætte til handling.

Lad os se nærmere på denne idé.

Opbygning af drømme: Ønsker og behov

Som nævnt er der sammen med disse motiverende idéer den forventningsfulde adrenalin, der er forbundet med at udføre det, der indtil nu kun var en kognitiv proces. Det er dog vigtigt at bemærke, at et ønske ikke er et behov.

Et behov opstår vedrørende det, vi finder uundværligt for livet, mens et ønske fokuserer på noget, vi besidder. Således henviser ønsker til alle de ting, som vi stræber efter at opnå, men som ikke nødvendigvis er livsvigtige for livet. Vi dør ikke, hvis vi ikke opnår dem. De er ikke et grundlæggende behov.

Kvinde med kaffe ser drømmende ud af vindue

Den berømte pyramide er faktisk ikke i Egypten

Den amerikanske psykolog Abraham Maslows berømte pyramide strukturerer et hierarki af menneskelige behov, som er en del af hans motivationsteori.

I bunden har vi de grundlæggende behov, som er primære og afgørende for overlevelse. Disse er drikkevand, vejrtrækning, fødeindtagelse, søvn (hvile), undgåelse af smerte, opretholdelse af hæmodynamikken i vores omgivelser (f.eks, kropstemperatur) og udskillelse af kropslige affaldsstoffer.

Efterfølgende, efterhånden som disse behov er opfyldt, henviser Maslow til de behov, der er nødvendige for et mere sikkert liv, f.eks. lægehjælp, vaccinationer, arbejde eller bolig.

Derefter er der behov af social karakter, f.eks. venskaber, partnere og familie – en følelse af at høre til.

På det næste niveau er der behovet for anerkendelse, andres accept og dannelse af selvværd, herunder følelser af succes, selvtillid og respekt. Dette er et vigtigt punkt, da det er formningen af personlig værdsættelse eller devaluering.

Som det sidste er der øverst i pyramiden det højeste behov, som er selvrealisering. På dette punkt skal hver enkelt person finde ud af, hvad der vil hjælpe ham/hende med at opnå selvrealisering, dvs. hvor personen vil hen, og hvilke mål han/hun vil nå.

Tilvejebringelse af de behov, der findes i bunden af pyramiden, åbner muligheden for at tænke over andre aspekter af livet. Disse aspekter er ofte selvværd, sociale relationer eller opbygningen af et projekt eller mål på kort, mellemlang og lang sigt.

Ønsker, projekter, mål og opbygning af drømme i januar

Den store forskel på ønske og behov er, at opnåelse af et ønske ikke er noget radikalt, der forudsætter liv eller død. Det er dog forskelligt alt efter personen, personlige værdier og den betydning, han/hun tillægger visse ting.

Det betyder, at vi bevæger os væk fra generelle spørgsmål for at komme ind på det enkelte menneskes personlige område. For en person, der kan lide biler, kan en af hans/hendes ønsker f.eks. være at have den nyeste model af et bestemt mærke. I mellemtiden kan det for en person, hvis motivation stammer fra studiet, være et ønske om at få en ph.d.-grad.

Der er imidlertid et vigtigt problem i forbindelse med udarbejdelsen af konsekvente projekter og mål. Det er at formulere dem sammenhængende med ens eget liv og muligheder.

Nogle mennesker får ikke sikret deres basale behov og fantaserer om megaprojekter. Dette er noget så elementært, at mange glemmer det. I dette forvirrende spil er det også vigtigt at være realistisk.

Kvinde er i gang med opbygning af drømme

Ti trin til at få dine drømme til at gå i opfyldelse

Nu er det muligt at gøre dine drømme til virkelighed. Dette gælder især i januar, da det er en tid, der giver os mulighed for at planlægge vores mål for det kommende år. Derfor foreslår vi, at du prøver følgende tips for at begynde på din opbygning af drømme:

  • Skriv dine drømme og ønsker ned uden filtre.
  • Oversæt disse drømme til projekter.
  • Find årsager og metoder for hvert projekt. Søg klarhed i dine mål.
  • Vurdér, hvilke du kan omsætte til handling.
  • Vælg den rækkefølge, i hvilken de skal sættes i spil.
  • Gennemfør trinvis planlægning for hvert projekt. Opbyg mindst mulige mål, der kan nås.
  • Søg råd hos eksperter, og lad være med at belaste dig selv med andres meninger (der er altid nogle “eksperter” i vores liv, som faktisk ikke ved, hvad de laver).
  • Kontrollér din angst.
  • Analysér delresultaterne for at gå videre til næste trin: Forholdet mellem din investering i tid, energi eller penge i forhold til fordelene.
  • Spørg dig selv, om du er tilfreds med det, du gør. Hvis det er tilfældet, så fortsæt!

Det vigtigste er at være glad

Hvis en af dine største bekymringer i januar er dine fremtidige drømme og mål, er det vigtigste, at du anvender disse formler på en ordentlig måde. Glem desuden ikke, at det vigtigste fundament er lykke.

En fast grund skal understøtte alle ønsker, og glem aldrig, at dine grundlæggende behov aldrig kan ignoreres. Når du forstår dette klart og tydeligt, vil du være i stand til at komme videre i alle dine projekter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.