Når venskaber dør ud, og når kærligheden slukkes

Både kærlighed og venskaber kan ende med at dø ud. Men bare rolig: find styrken i svagheden og kom videre.
Når venskaber dør ud, og når kærligheden slukkes
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Når venskaber dør ud og kærligheden slukkes, dør noget i dig.

Ingen er klar til tab eller bruddet på et forhold, der engang var så vigtigt.

Din hjerne er genetisk programmeret til at skabe forbindelser med andre mennesker. Det er sådan, vi overlever, lærer og gør fremskridt gennem hele vores liv.

Men selvom din hjerne vænner sig til permanenthed, glemmer du en væsentlig sandhed: At tingene ændrer sig og nogle gange skal du også ændre dig.

At afslutte et venskab, der har været så afgørende for dit liv, sender dig ind i en tid med forvirring og tristhed.

Et venskab er intimt. Det bygger dig op, bringer dig lykke og følelsesmæssig støtte. Men der er tidspunkter, hvor uforudsete omstændigheder eller nye interesser gør, at visse venskaber gradvist slukkes.

Det samme sker i romantiske forhold. Måske var der forræderi, skuffelse, eller det kunne være, at selvom det gør så ondt, så forsvinder kærligheden langsomt hos en af jer, uden at i ved hvorfor.

I disse tilfælde skal du tage et skridt fremad, selvom det er svært, når dit livs puslespil er ødelagt.

Her forklarer vi hvordan du gør dette.

Par der sidder overfor hinanden

Når venskaber dør ud

Det kan virke underligt, men venskab betyder noget forskelligt for mænd og kvinder. Denne forskel betyder ikke, at det er vigtigere for det ene køn frem for det det andet.

Det har at gøre med effekten af ​​venskab. Ifølge en undersøgelse foretaget af University College London har venskab en beroligende virkning for kvinder.

Kvinder anser venskab med andre kvinder som en trøst, som en måde at sætte problemer, stress og angst i perspektiv. Forholdet har en intimitet, der går ud over den følelsesmæssige verden.

For mænd ser de venskab på en mere utilitaristisk måde: det handler om at lave ting sammen, planlægge fritidsaktiviteter, arbejde på professionelle mål…

For mænd, værdsætter de deres familie eller partner mere end deres venner til “trøst” for at finde intimitet og en dybere nærhed her.

Måske er det derfor, at den personlige virkning af venskab for kvinder normalt er mere intens.

Hvordan du håndterer slutningen af ​​et venskab

Pige der er ved stranden ved solnedgang

Et venskab kan ikke tage plads for et andet: giv slip på det. Dette er noget du skal forstå. At forlade et venskab betyder at vide, hvordan man kan vende siden til og komme videre.

Hver person, hvert venskab og hvert forhold giver dig visse ting. Derfor kan du ikke finde en ny ven, der tilbyder dig det samme som det anden plejede. Lad folk være deres autentiske jeg.

Accepter at venskaber med tiden dør ud, og at det ikke er en dårlig ting.

Folk vokser, får nye interesser, og nogle gange beslutter de, at de har venner, der ikke tilbyder noget positivt til deres liv længere.

Der er tidspunkter, hvor det at forlade et venskab betyder vækst. Det vigtige er at være hos de mennesker, der virkelig betyder noget.

Når kærlighed dør ud

Pige i skov med roedt roeg

Når kærlighed dør ud, synes lungerne der gav dig luft og vingerne, der fik dig til at føle dig levende i din sjæl at blive ødelagt.

Ingen ved hvorfor eller hvordan, men det sker. Kærlighed forsvinder undertiden nogle gange, som dug fra solen.

Når det sker, klamrer du dig til et håb. “Måske hvis jeg gør det eller siger sådan, så vil det komme tilbage” “Måske hvis jeg ændrer mig, så vil de elske mig igen…”

Disse tankegange er ikke en god idé. De intensiverer kun cyklusen med negativitet, falsk håb og smerte.

Hvis venskaber dør ud, skal du gøre det klart eller insistere på, at din partner er klar over det. Det kan virke som enden, men denne kommunikation er dit udgangspunkt.

Hvordan man står over for kærlighedens afslutning

Du kommer ikke over afslutningen af ​​et romantisk forhold på en dag. Faktisk har undersøgelser vist, at du har brug for mellem 6 måneder og to år. Mens det er anderledes for alle, er der også en række strategier, der kan hjælpe.

Ager med værdighed: Hvis du ved, at du ikke bliver elsket, så skal du acceptere begyndelsen på ​​din sorg.

At se fremad er ikke let, når du har efterladt så meget bag dig. Men før du fodrer din længsel eller din hvad-hvis’er (hvad hvis jeg var, hvad hvis jeg gjorde…), så skal du tale i nutidsform:

  • Jeg fortjener at tage hånd om mig selv, passe på mig selv og lægge mine nedbrudte stykker sammen igen.
  • Jeg vil finde støtte hos min familie, mine venner, i nutiden, hvor jeg vil lave nye mål og finde ny lykke.

Tid og din holdning vil helbrede disse sår, og livet, med al sin energi og skønhed, vil fylde hullet i dit hjerte igen.

Hvordan har du det når nogle af dine venskaber dør ud?


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.