Hvad er fordelene ved positive bekræftelser?

Positive bekræftelser bidrager til at forbedre vores humør og hjælper os med at bryde den onde cirkel af negative tanker. Lær mere om fordelene ved positive bekræftelser her!
Hvad er fordelene ved positive bekræftelser?

Sidste ændring: 26 december, 2021

De tager blot et par minutter af vores tid, men de har stor kraft. Positive bekræftelser er ikke bare meningsløse ord. Tværtimod har de mange positive sundhedseffekter, f.eks. mindsker de stress og øger den subjektive følelse af velvære.

De hjælper også med at omdanne negative tanker til sundere tanker, hvilket er meget vigtigt i forbindelse med humørforstyrrelser som f.eks. depression. Lad os se nærmere på, hvad positive bekræftelser er, og hvordan vi kan implementere dem i vores hverdag.

Hvad er positive bekræftelser?

Som navnet antyder, er positive bekræftelser udsagn, der søger at styrke visse overbevisninger, tanker og følelsesmæssige tilstande. De hjælper os med at skabe en indre sindstilstand med optimisme, velvære og ro. De er også en kilde til inspiration og motivation.

For mange mennesker handler positive bekræftelser blot om optimisme. Positive bekræftelser har imidlertid en biologisk sammenhæng på nervesystemets niveau, der gør det muligt at danne nye forbindelser mellem neuroner. Faktisk giver neurovidenskaben en masse oplysninger i denne henseende.

Faktisk er det endnu nyere, at området for psykoneuroimmunoendokrinologi har bidraget med mere viden, herunder alle de hormoner, der genereres i det endokrine system, og deres indvirkning på kroppen, når vi bruger disse udsagn regelmæssigt.

Generelt peger forskellige undersøgelser på de gavnlige virkninger, som optimisme har på kroppen. Fra de såkaldte lykkehormoner til bedre sundhedspleje og opmærksomhedsspændvidde, lavere niveauer af kortisol (stresshormonet), nedsat risiko for sygdom, er positive bekræftelser meget gavnlige for dit helbred.

Psykologisk modstandsdygtighed er en vigtig komponent i håndteringen af livets udfordringer.

Faktisk foreslår selv en undersøgelse fra Harvard University, der fokuserer på optimismens rolle i kvinders sundhed, at man bruger positiv tænkning og resultatorienterede interventioner som en del af behandlingen.

En positiv kvinde udenfor

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Hvordan du tiltrækker positiv energi i dit liv

Fordelene ved disse positive udsagn

Generelt set er følgende blandt de vigtigste fordele ved positive bekræftelser:

 • De disponerer os til en bedre sindstilstand. Lad os f.eks. tænke på, hvordan vi har det, når vi kan se os i spejlet og sige “Jeg kan klare denne situation”, i forhold til hvordan vi har det, når vi siger det modsatte. Bag hver sætning ligger der et budskab til sindet.
 • Positive bekræftelser hjælper os med at afbryde kredsløbet af negative tanker, der påvirker, hvad vi føler og gør.
 • Positive bekræftelser åbner os op for forskellige alternativer. I mellemtiden bringer negative bekræftelser os kun usikkerhed, angst, uro og ubehag.
 • Positive bekræftelser kan måske ikke ændre en situation, men de kan hjælpe os til at se den anderledes an. Mange gange lindrer de og gør vanskelige processer mere udholdelige.

Du vil helt sikkert finde dette interessant: Hvordan kan vi rense følelser?

Nogle eksempler på positive bekræftelser

Nogle positive bekræftelser, som du kan gentage og bruge i løbet af dagen, er følgende:

 • Jeg tror på mig selv.
 • Jeg er en værdifuld person.
 • Jeg er i stand til at opnå store ting.
 • Jeg fortjener alt godt i livet, og jeg kan tage imod det med taknemmelighed.
 • Jeg læner mig op ad mine styrker og anerkender mine svagheder.
 • Jeg giver slip og stoler på livet.
 • Jeg kan indarbejde nye vaner og give slip på gamle negative vaner.
 • Jeg vælger det, der er bedst for mig.
 • Jeg accepterer mig selv, som jeg er.
 • Tilgivelse sætter mig fri.
 • Jeg er klar til opgaven og det arbejde, jeg udfører.
 • Jeg trækker vejret dybt og langsomt og føler mig rolig.
 • Min krop er stærk og sund.

I virkeligheden er der mange forskellige typer af positive bekræftelser, som kan vedrøre forskellige områder og aspekter (penge, selvkærlighed, sundhed, selvværd, arbejde). De har dog det til fælles, at de alle er sagt i første person og altid positivt og i nutid.

Ord, der refererer til mulighed eller tvivl, såsom måske, skal undgås. De kræver også autenticitet, for at du kan anerkende dem som dine egne og virkelig føle dem.

Sådan implementerer du positive bekræftelser i dit daglige liv

Det kan være meget enkelt at implementere positive bekræftelser i dit daglige liv. Det vigtige er at omsætte dem til praksis. Overordnet set er nogle af anbefalingerne som følger:

 • Download en app, der sender dig notifikationer med positive tanker. Du kan også bruge mulighederne i papirformat, f.eks. dagsordener eller mandalabøger, der leveres med refleksioner.
 • For at styrke dem endnu mere kan du ledsage dine positive bekræftelser med en kreativ visualiseringsteknik. Dette indebærer at forestille sig et ønsket scenarie for en situation.
 • Knyt positive udsagn til specifikke mål eller ønsker. Undgå at tale til dig selv på en nedsættende eller negativ måde.
 • Vid, hvordan du tænker. Ved at identificere tankerne kan vi forstå, hvor de kommer fra, og forstå, at de ikke er virkeligheden. Hvis vi f.eks. erkender, at vi ofte har katastrofetanker, kan positive bekræftelser hjælpe os med at bekæmpe den slags negative læsning af det, der sker.
 • Lær at identificere dine styrker og genkend dem i positive udsagn.
 • Omgiv dig med positive, støttende og omsorgsfulde mennesker.
Mand ved skrivebord smiler stort grundet positive bekræftelser

Giftig positivitet er ikke det samme som at være positiv

Positive bekræftelser har til formål at styrke os, ledsage os i vores mål og bringe vores følelser, tanker og handlinger i balance.

Det betyder dog ikke, at vi skal undertrykke vores følelser, eller at vi altid skal holde os i en tilstand af lykke. Det er vigtigt at være optimistisk og se på, hvordan vi kan løse en forhindring.

Alle følelser har noget at lære os. Det er også nyttigt at lære af dem. Så det at erkende og opleve følelser kommer først og fremmest. Derefter kan vi lære at beslutte, hvad vi skal gøre på baggrund af det, de lærer os. I mellemtiden kan positiv bekræftelse hjælpe.

Det kan interessere dig ...
Negativ tankegang? Fokuser på det positive
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Negativ tankegang? Fokuser på det positive

Negativ tankegang oversvømmer dit sind? Så skal du ændre din holdning og lære at se tingene i et mere positivt lys. Fokuser på det positive.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Seligman, M. (1998). Aprenda optimismo. Barcelona: Grupo Editorial Random House Mondadori.
 • Márquez-González, María & Losada, Andres & Puente, Cecilia & Romero-Moreno, Rosa. (2009). El optimismo como factor moderador de la relación entre el estrés y la depresión de los cuidadores informales de personas mayores dependientes. Revista Española de Geriatría y Gerontología. 44. 10.1016/j.regg.2009.03.009.
 • Eric S. Kim, Kaitlin A. Hagan, Francine Grodstein, Dawn L. DeMeo, Immaculata De Vivo, Laura D. Kubzansky, Optimism and Cause-Specific Mortality: A Prospective Cohort Study, American Journal of Epidemiology, Volume 185, Issue 1, 1 January 2017, Pages 21–29, https://doi.org/10.1093/aje/kww182

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.