Kaizen-metoden: Et system til at opnå resultater

Kaizen-metoden er en af de bedste teknikker til at indføre en forandring i dit liv og ikke fejle i at gøre det. I denne artikel fortæller vi dig alt om det.
Kaizen-metoden: Et system til at opnå resultater
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kaizen-metoden er en strategi, der blev populær i erhvervslivet efter Anden Verdenskrig. Faktisk var det så vellykket, at selv i dag lærer mange handelshøjskoler det, fordi det øger produktivitetsniveauet markant.

Derudover er det overført til arbejdslivet, og mange mennesker anvender det på andre områder af deres liv. Takket være kaizen-metoden fortsætter disse mennesker med at nå deres mål på en mere effektiv måde.

Hvorfor kæmper vi for at ændre på ting?

En del af livserfaringen ved at være menneske er, hvordan vi foretager ændringer. Der er flere faktorer, der kan forårsage disse ændringer. For eksempel vil vi måske tilegne os nye vaner, fjerne andre, planlægge nye projekter eller lukke et gammelt kapitel.

På trods af dette kæmper folk virkelig for at ændre sig. Det er, fordi vores hjerner er designet på en sådan måde, at enhver udfordring kan udløse en vis modstand og frygt.

Det er rigtigt, at nogle mennesker omdanner denne frygt til entusiasme og vokser og bliver begejstrede, når de står over for udfordringer, men det er ikke et fælles træk. Faktisk er det almindeligt, at vores sind saboterer ændringer i form af dovenskab, udsættelse og flere undskyldninger.

Blå pil laver u-vending

Hvad består Kaizen-metoden af?

Kaizen-metoden kan hjælpe os med at opnå en succesfuld ændring. Den bygger sin strategi på at gennemføre meget små trin ad gangen. Du kan anvende det for at nå et bestemt mål, samt bruge det til løbende at forbedre dig på en eller anden måde.

Hovedmottoet er “en rejse på en million kilometer starter med et lille skridt”. Og det er nøglen til succes. De mål, dette system bruger, er så små, at det faktisk er svært at mislykkes.

Så det, som Kaizen-metoden gør, er at få dig til at starte, og du er ikke engang klar over den indsats, du gør. På denne måde er det meget lettere at overvinde den mentale modstand, som ændringer kan forårsage.

Hvad kan du bruge Kaizen-metoden til?

Du kan anvende Kaizen-metoden til flere scenarier. Faktisk vil enhver situation, du kan forbedre, drage fordel af denne strategi. Lad os se på nogle eksempler, hvor du muligvis kan bruge denne metode:

  • Oprydning af dit hjem: I stedet for at koncentrere dig om hele boligarealet og derefter begynde at kede dig, ville en god mulighed være at fokusere på kun en skuffe og organisere den på fem minutter.
  • Stop med at spise ultraforarbejdede fødevarer: Denne opgave kan være meget kompliceret, fordi du er blevet så vant til at gøre det.
  • Forbedring af dine søvnvaner: Når det kommer til at forbedre dine søvnvaner, skal du prøve at gå i seng et minut tidligere, end du normalt gør.
  • Læs mere: Hvis du kæmper for at indarbejde denne vane i dit liv, kan det være en fordel at læse bare et enkelt kapitel om dagen.
  • Træning: For at skabe denne rutine er det en god idé at klæde sig på i træningtøj og derefter træne i bare et minut.

Det er meget lettere at foretage ændringer på denne måde. For du vil næsten ikke føle presset eller frygten for at mislykkes. Da efterspørgslen er så reduceret og næsten virker latterlig, er du faktisk mere tilbøjelig til at slappe af. Det gør det meget lettere at fortsætte!

En kvinde ved en skillevej

At overvinde din modstand mod forandringer

Anvendelse af Kaizen-metoden hjælper dig med at overvinde din frygt for fiasko. Det første mål er at fjerne al modstand. For at gøre det skal du tage små skridt, der gør det meget lettere at fuldføre den store opgave. Det er som om, sindet forstår, at det ikke nytter noget at aktivere alarmen. Det betyder, at vi kan handle mere roligt.

Når vi foreslår at foretage en ændring, fokuserer vi ofte på det endelige mål og ikke på de trin, vi skal tage for at nå derhen. Det er en af grundene til, at vi fejler så meget. Hvis du deler udfordringen op i flere dele og koncentrerer dig om at opnå noget meget specifikt, gør du faktisk næste trin lettere for dig selv.

At foretage små ændringer er en af de bedste strategier, du kan bruge til at være mindre doven. Dette hjælper dig derefter med at komme tættere på dine mål på en mere realistisk og effektiv måde. Så næste gang du vil nå et mål, og du ikke ved, hvor du skal starte, skal du huske, at Kaizen-metoden kan være en stor hjælp!  • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
  • Bahensky, J., Roe, J. and Bolton, R. Lean Sigma— Will It Work for Healthcare? Journal of Healthcare Information Management — Vol. 19, No. 1
  • Maurer, R. (2015). Un pequeño paso puede cambiar tu vida: El método kaizen. Ediciones Urano.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.