Forældre bør skabe disse vaner hos børn

De vaner, man bør skabe hos børn, er essentielle for deres udvikling. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvilke vaner man bør lære dem for at hjælpe dem med at blive gode og sunde personer.
Forældre bør skabe disse vaner hos børn

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 26 august, 2022

En af de største udfordringer, som forældre står over for, er at skabe vaner hos børn for at hjælpe dem med at blive gode personer. Man skal skabe sunde og positive vaner hos sine børn, så de klarer sig godt i verden. Det er trods alt muligvis en af de primære ansvarsopgaver hos forældre.

Vaner er adfærd, som fås ved at gentage de samme eller lignende handlinger. Ifølge psykologien kan en vane inkludere alt fra en handling til tilfredsstillelsen af personlige ønsker. De er en grundlæggende komponent af læringsprocessen, hvilket betyder, at forældre skal lære dem til deres børn.

Sådan kan man skabe vaner hos børn

Man skal huske på, at det vigtigste er at få sit barn til at føle sig tryg. De bør vide, hvad der kommer efter hver aktivitet. Det er for eksempel at spise aftensmad, børste tænder og gå i seng. Man skal give dem ro i sindet og forudseenhed.

Ved at gøre det får børn det bedre, føler sig mere trygge og mere selvsikre. De vil endda være mere omsorgsfulde i familiemiljøet.

Det er nemmere at skabe vaner hos børn, hvis alle medlemmer af husholdningen har de samme adfærdsmønstre. Det er bedst for mor, far og søskende at vide, hvad de skal gøre, og hvad deres rolle i familien er. Man skal give dem en rolle derhjemme og opmuntre dem til at byde ind.

Men husk på, at det er vigtigt for dem at have stabile rutiner. I sit værk “The importance of habits and routines in 3-year olds” siger Badia, at vaner hjælper børn med at være mere autonome. Når man har vaner, hjælper det børn med at have flere værktøjer til at håndtere deres daglige liv.

Far læser med søn for at skabe vaner hos børn

De vaner hos børn, man bør skabe

Det er bedst altid at lære dem goode vaner og forklare, hvorfor de bør undgå de dårlige. Det er en vigtig opgave for forældre og et vendepunkt i børnenes liv. Nedenstående vil vi forklare nogle, som kan være nyttige.

1. Spring ikke morgenmaden eller andre måltider over

Morgenmad er helt sikkert dagens vigtigste måltid for børn. Ja, børn bør spise tre måltider om dagen, men dagens første måltid er det, der giver dem energien, de skal bruge til at imødekomme dagen.

Hvis de ikke spiser morgenmad, oplever deres krop forbrændingsrelateret udmattethed. Med andre ord er det en form for “energibesparende tilstand”. Det påvirker koncentrationen og kan føre til tidlig udmattethed.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Fire tips til at forebygge og håndtere raserianfald hos børn

2. Læsning hver dag er en af de sunde vaner hos børn, man bør skabe

Læsning skærper sanserne, stimulerer udvekslingen af viden, skaber koncentration og empati og hjælper med at øge viden om verden.

Man kan læse en historie eller en roman for sine børn for sengetid. En god idé er at læse et kapitel om dagen, så ens barn altid længes efter at vide, hvad der vil ske efter. Man skal gøre denne vane interessant for sine børn, ikke en forpligtelse.

3. Se på varedeklarationen på fødevarer

For at følge en sund kostskal man læse varedeklarationen på de fødevarer, man spiser. Ved at gøre det kan man vide, hvad man spiser, indholdet af sukker og kalorier i hver fødevare, udløbsdatoen, produktionsdatoen og ingredienserne og tilsætningsstofferne, som de indeholder.

Ved at læse ingredienserne og de ernæringsmæssige informationer kan man sammenligne fødevarer for at finde ud af, hvilke der er sundest.

4. Vær forstående

Når et barn bliver utålmodig eller vred på grund af en andens adfærd, skal man minde dem om, at de heller ikke er perfekte, og spørge dem, om de godt kan lide at blive behandlet på den måde.

Få dem til at forstå, at personer har fejl og svagheder, og at det ikke gør dem underlegne. Vis dem, at hvis de er gode til en bestemt aktivitet, der viser sig at være svær for en anden, så kan de lære dem, hvordan de skal gøre det rigtigt.

5. En af de sunde vaner hos børn, man bør skabe, er at få nok søvn

Alder påvirker søvnen. Børn i alderen mellem tre og fem år bør sove mellem 10 og 13 timer om dagen. Børn i alderen mellem seks og 13 bør sove mellem 9 og 11 timer om dagen. Hvis de ikke får nok søvn, kan deres ydeevne i skolen blive påvirket. De kan også have svært ved at tænke klart og træffe beslutninger.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Strategier til at fremme sunde vaner hos teenagere

6. Begræns skærmtid

Regulér den tid, dit barn får lov at se fjernsyn og bruge telefonen, computeren og tabletten. Lav skemaer, så de altid gør det på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. En god måde at gøre det på er med forældrekontrol.

7. Lav en fysisk eller uddannelsesrelateret aktivitet

Man kan melde sine børn til ekstra aktiviteter såsom dans, kampsport, svømning og målskydning fra en meget ung alder. Hvis ens barn ikke er særlig fysisk, kan man melde dem til skak, sprog, klaver eller kunst.

Dreng, der sidder på fodbold, symboliserer gode vaner hos børn

8. Håndvask er en af de sunde vaner hos børn, man bør lære dem

Det handler om meget mere end en god vane at vaske hænder. Ved at gøre det, før man spiser, eller efter at have været på toilettet, forebygger man smitte og vil holde barnet sundt.

De vaner, man bør skabe hos børn, reflekterer forældres adfærd

Husk, at børn reflekterer deres forældre, og at vaner ikke læres hurtigt. De læres ved gentagelse og ved at se andre udføre dem. Hvis man lærer børn vaner, bliver man ikke kun til en god forælder, men man bliver til et godt menneske.

Mist ikke modet på vejen. Det er en uendelig rejse at være forælder. Nyd processen og vær klar over, at du opdrager fremtidens børn.

Det kan interessere dig ...
Forstærkning af mundhygiejne hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forstærkning af mundhygiejne hos børn

Det påvirker dine børns fremtidige mundhygiejne, at du børster deres tænder. Derfor er det vigtigt at fortælle om mundhygiejne hos børn fra en ung ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.