Kan hoste stoppe et hjerteanfald?

Her vil vi diskutere, om det er godt at hoste for at stoppe et hjerteanfald. Videnskaben har en masse at sige om dette.
Kan hoste stoppe et hjerteanfald?
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 26 september, 2023

I årevis er der blevet spredt den påstand, at kraftig hoste hjælper til at stoppe et hjerteanfald, mest fordi langt de fleste mennesker ønsker at finde en måde at undgå konsekvenser, der kan påvirke deres livskvalitet på lang sigt.

Der er flere advarselstegn på, at noget er galt, og at et hjerteanfald kan være på vej. Der er smerter i brystet, hjertet begynder at slå uregelmæssigt, og pludselig er der en fornemmelse af stor svaghed, og personen føler, at han/hun er ved at besvime.

Stillet over for disse symptomer skynder folk sig normalt at søge lægehjælp, men hvad kan man gøre i mellemtiden? Og hvordan kan det gøres, selv når panikken begynder at tage kontrol over situationen.

Effektiviteten af hoste til at stoppe et hjerteanfald

Det første faktum er, at denne praksis ofte forveksles med en slags hjerte-lunge redning, på grund af det navn, den har på engelsk (cough CPR).

Denne teknik anvendes pr. definition på patienter, der ikke trækker vejret eller ikke har nogen puls, hvilket er noget helt andet end et hjerteanfald. Patienter med denne tilstand har hjerte- og lungeaktivitet, selv om de er i risiko for at få et anfald.

Indtil videre er der ingen beviser for, at hoste kan stoppe et hjerteanfald. Det er muligt, at der er skabt en myte som følge heraf, at det kan være gavnligt for patienterne at fremkalde hoste under visse omstændigheder med kardiovaskulær fare, men ikke midt i et hjerteanfald.

Lad os se på et eksempel. En undersøgelse offentliggjort i Catheterization and Cardiovascular Diagnosis viste, at induktion af hoste i det hæmodynamiske laboratorium hos patienter med maligne ventrikulære arytmier kunne begunstige proceduren.

Indikatorer som blodtryk og bevidsthedstilstand (som taler for tilstrækkelig cerebral perfusion) blev bedre opretholdt hos dem, der hostede ca. 30-60 gange i minuttet.

Dette er imidlertid beviser under meget specifikke og meget særlige forhold. Selv om det endda er blevet betragtet som en førstehjælpsteknik, er der til dato stadig ingen afgørende beviser, der gør det muligt for det videnskabelige samfund at bekræfte, at det faktisk er en førstehjælpsteknik.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kan olivenolie beskytte mod hjerteanfald?

Hjerteanfald og hjertestop

Der er en tendens til at forveksle disse to begreber. Virkeligheden er, at det ene ikke er det samme som det andet. Det er dog rigtigt, at begge situationer kan have meget ens årsager (som regel relateret til problemer med blodcirkulationen og blodtilførslen til hjertet).

Hjertestop

Mand oplever et hjertestop

Hjertestop opstår, når blodgennemstrømningen i kroppen falder. Det, der sker i dette tilfælde, er, at hjertets sammentrækninger bliver svagere og mere uregelmæssige.

De forskellige dele af vores krop begynder således at få utilstrækkelig iltforsyning. På grund af dette fald i iltmængden mister personen bevidstheden.

Hjerteanfald

Et hjerteanfald, medicinsk kendt som et myokardieinfarkt, opstår, når blodgennemstrømningen afbrydes et bestemt sted i hjertet, normalt som følge af blokerede arterier. Dette medfører igen, at cellerne på det pågældende sted dør.

Hvis der ikke ydes rettidig behandling, vil disse ændringer i blod- og iltforsyningen til hjertet med tiden forårsage alvorlige skader på hjertemusklen og andre væv.

Symptomer i forbindelse med et hjerteanfald, som vi skal genkende for at kunne handle hurtigt, omfatter følgende:

Førstehjælp til at stoppe et hjerteanfald

 • Uanset hvad, skal du tage på skadestuen eller tilkalde lægehjælp i hjemmet, hvis brystsmerterne ikke forsvinder inden for tre minutter.
 • Det er ligegyldigt, hvad du foretager dig. Hvis du kører bil, skal du hurtigt standse køretøjet og ringe til alarmcentralen. Det er vigtigt at undgå at køre bil så vidt muligt, da man kan miste bevidstheden når som helst under kørsel, og det vil få fatale konsekvenser (ikke kun for den person, der får et hjerteanfald, men også for fodgængere på vejen, andre køretøjer osv.)
 • Bevar roen, så den udmattede hjertemuskel ikke overbelastes.
 • Løsn eventuelt stramt tøj.
 • Et hårdt slag mod brystregionen kan også hjælpe med at stoppe et hjerteanfald.
 • Hvis det er første gang, du har fået et hjerteanfald, er det en god hjælp at tage en aspirintablet for at forbedre blodgennemstrømningen.
 • Hvis du allerede modtager medicinsk behandling, vil der sandsynligvis være en eller anden form for betablokkere, som kan hjælpe med at stoppe og kontrollere hjerteanfaldet.
 • Hvis du er sammen med en person, der har fået et hjerteanfald, er bevidstløs, ikke trækker vejret og ikke har nogen puls, bør du starte HLR, hvis du kender teknikken. Ellers skal du ringe til den lokale alarmcentral, og de vil fortælle dig, hvordan du skal gøre det.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Førstehjælp til slagtilfælde

Tips til at passe på dit hjerte

Kvinde holder plastikhjerte foran sig eget hjerte

Der er mange ting, du kan gøre for at passe på dit hjerte.

 • Fysisk træning er afgørende for et sundt hjerte. Du kan træne i fitnesscentret eller gå en tur om dagen enten om morgenen eller om eftermiddagen.
 • Rå hvidløg indeholder et stof kaldet allicin, som er meget positivt for hjertesundheden.
 • Sov godt. Det er vigtigt at have en god søvnrutine og få tilstrækkelig hvile.
 • B-vitaminer kan udvide blodkarrene og få blodcirkulationen i gang.
 • Et tilfredsstillende sexliv er med til at holde hjertet sundt.
 • Dit blodtryk bør kontrolleres regelmæssigt. Det bør holdes stabilt for at forhindre et pludseligt hjerteanfald.
 • Rygning og alkoholisme bør undgås for at få en god hjerte-kar-sundhed. Hvis du er ryger, bør du holde op så hurtigt som muligt.

Som du kan se, er hoste ikke en effektiv metode til at stoppe et hjerteanfald. Men hvis du identificerer symptomerne i tide, kan du træffe passende foranstaltninger for at undgå at lide uoprettelige skader. Desuden vil praktisering af sunde vaner fremme hjerte-kar-sundhed og forebygge tilstande, der påvirker dette vigtige organ.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.