Sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage

Vitaminer er nødvendige komponenter for kroppens funktioner. Mangel på dem kan dermed føre til sygdomme. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om nogle af de sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage.
Sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Mangel på tilstrækkelig ernæring kan føre til sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage. Det skyldes, at vitaminer er essentielle mikronæringsstoffer, som er til stede i mange forskellige fødevarer, som personer regelmæssigt indtager, selvom det måske er i små mængder.

Indtil for nogle få år siden talte eksperter om konsekvenserne af ikke at indtage bestemte fødevarer. De opdagede dog senere, at for at forblive sund er det vigtige i virkeligheden typen af substanser, de indeholder. Hvad hvis man ikke får nok vitaminer?

Sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage

Der er tretten typer af vitaminer i alt. Alle disse svarer til en gruppe organiske komponenter, som fungerer sammen med enzymer og er en del af kroppens metaboliske processer. Selvom de bliver anset som mikronæringsstoffer, er de en livsnødvendig del af vores kost.

Når mangel på vitaminer bliver opretholdt i mellemlang eller lang tid, øges sandsynligheden for at udvikle bestemte sygdomme. Hvilke? Nedenstående vil vi nævne de mest relevante.

Synsforstyrrelser og A-vitamin

Mangel på A-vitamin er forbundet med synsproblemer. I særdeleshed forårsager det tørre øjne og xeroftalmi, som kan udvikle sig til natteblindhed over længere tid.

For at undgå disse komplikationer skal man derfor spise fødevarer, som indeholder dette vitamin, såsom karotenoider. Du kan som regel få A-vitamin fra fødevarer såsom:

 • Æg.
 • Mælk.
 • Fisk såsom laks.
 • Lever.
 • Mørkegrønne bladgrønstager.
 • Mango.
 • Papaya.
 • Tomat.
 • Gulerod.
 • Squash.
 • Majs.

Den anbefalede daglige mængde af A-vitamin afhænger af alder og køn. Ifølge National Institute of Health er værdierne 900 mikrogram for mænd og 700 for kvinder.

Fødevarer med a-vitamin kan forhindre mangel på vitaminer

Anæmi og mangel på B12-vitaminer

Mangel på B12-vitaminer eller cobalamin forårsager en form for anæmi, der hedder perniciøs anæmi. Dette substans indeholder kobolt, som er et nødvendigt mineral for produktionen af røde blodlegemer.

Eftersom kobolt kun bliver omdannet af bakterier, er forsyningen hos mennesker afgjort af indtaget af fødevarer af animalsk oprindelse. Personer, som følger en vegansk eller vegetarisk kost kan derfor lide af dette problem.

Ifølge organisationer såsom National Institutes of Health (NIH) er den daglige anbefalede mængde af cobalamin for voksne 2,4 mikrogram om dagen. Folk kan få denne mængde fra kosttilskud, især personer der følger en kost baseret på planter.

Hudlæsioner og mangel på C-vitamin

I dets tidlige stadier kan mangel på C-vitamin føre til blødende tandkød og langsom heling af sår. For mange år siden opdagede eksperter dog, at i længere perioder forårsager det en lidelse ved navn skørbug.

Foruden symptomerne, vi har nævnt, forårsager denne lidelse også udmattethed, ledsmerter og hudlæsioner.  Ifølge FN´s miljø- og fødevareministerie er det blevet mindre gængs, siden eksperter opdagede vigtigheden af dette næringsstof.

Nogle fødevarer, som indeholder C-vitaminer, er citrusfrugter, kiwi og peberfrugt. Du skal dog huske på, at tilberedningen og eksponering for varme temperaturer kan føre til tab af disse vitaminer. En sikker løsning er at tage kosttilskud som tilskud til din kost.

Citrusfrugter kan hjælpe med at undgå mangel på vitaminer

Neurologiske lidelser og folsyre

Adskillige studier har sagt, at indtag af folsyre (B9-vitamin) hos gravide kvinder forebygger neurologiske lidelser hos fosteret. Derudover lader tilskud til at have andre gavnlige effekter såsom forebyggelse af hjertelidelser og læbe-gane-spalte.

Den primære fødevare, der er en kilde til folsyre, er mørkegrønne bladgrøntsager, lever og nyrer. Ifølge verdenssundhedsorganisationen bør alle kvinder tage 400 μg folsyre om dagen fra det tidspunkt, hvor de begynder at prøve at blive gravide, til de er 12 uger henne.

Måske vil denne artikel også interessere dig: Folsyre og folat: Hvad er egentlig forskellen?

Knoglers skrøbelighed på grund af mangel på D-vitaminer

En af funktionerne af D-vitamin er at holde knoglerne sunde gennem ordentlig optagelse af calcium. Sygdomme såsom rakitis og osteomalaci kan dukke op, hvis man ikke får nok D-vitaminer.

Hos mennesker bliv er dette vitamin dannet, når huden er eksponeret for solens ultraviolette strålerLigeledes kan man få det fra fødevarer af animalsk oprindelse såsom æg, mælk og kød, selvom det kun er omkring 10%.

Hvad man bør huske om sygdomme, som mangel på vitaminer kan forårsage

Kort sagt, hvis man spiser en balanceret kost, er det usandsynligt, at man vil lide af mangel på vitaminer. Der kan dog være situationer, hvor de daglige anbefalinger bør øges, såsom under graviditet eller hvis man lider af en sygdom eller lidelse.

Hvis det er tilfældet, er det vigtigt at tilpasse sin kost, eftersom mangel på disse mikronæringsstoffer kan føre til sundhedsproblemer. For at gøre det rådes der til at tale med en ernæringsekspert for at evaluere behovet for at ty til kosttilskud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • UNICEF. La carencia de vitaminas y minerales afecta al desarrollo de un tercio de la población mundial [Internet].[Consultado 2013 Junio 30].
  WHO. Administración periconceptiva de suplementos de ácido fólico, con o sin preparados multivitamínicos, para prevenir los defectos del tubo neural.
  FAO. Carencia de vitamina C y escorbuto.
 • Villagrán, M., Muñoz, M., Díaz, F., Troncoso, C., Celis-Morales, C., & Mardones, L. (2019). Una mirada actual de la vitamina C en salud y enfermedad. Revista chilena de nutrición46(6), 800-808.
 • Datos sobre la vitamina A. National Institute of Health.
 • Greenberg, J. A., Bell, S. J., Guan, Y., & Yu, Y. H. (2011). Folic acid supplementation and pregnancy: more than just neural tube defect prevention. Reviews in Obstetrics and Gynecology4(2), 52.
 • Datos sobre la vitamina B12. National Institute of Health.
 • Lips P, van Schoor NM. The effect of vitamin D on bone and osteoporosis. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2011;25(4):585-591. doi:10.1016/j.beem.2011.05.002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.