Kan personer med diabetes spise ost?

Hvis du har diabetes, er det almindeligt at stille spørgsmålstegn ved, om det er en god idé at spise visse fødevarer som f.eks. at spise ost.
Kan personer med diabetes spise ost?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 18 februar, 2023

Hvis du har diabetes, er det almindeligt at stille spørgsmålstegn ved, om det er en god idé at spise visse fødevarer. Et af de tilbagevendende spørgsmål er, om det er muligt at spise ost, hvis man har diabetes.

Som i mange spørgsmål vedrørende ernæring er det vigtigste at vide, hvordan man indtager de mest hensigtsmæssige produkter og i de rigtige mængder. Ethvert overskud er skadeligt, uanset om man har diabetes eller ej.

Kan jeg spise ost, hvis jeg har diabetes?

Diabetes er en sygdom, der rammer mange mennesker i hele verden. Det vigtigste kendetegn er høje blodglukoseværdier på grund af en hel eller delvis mangel på insulin eller en utilstrækkelig reaktion på insulin. Med tiden kan der opstå karskader.

Gode livsstilsvaner er meget vigtige i behandlingen af personer med diabetes. De forhindrer eller forsinker også indtræden af mulige komplikationer. Overvægt og forhøjet blodtryk er to af de tilstande, som det er ønskeligt at undgå.

Mælk og afledte produkter heraf, f.eks. ost eller yoghurt, er næringsrige fødevarer, og alle kan spise dem, hvis de ønsker det. Det er dog vigtigt at tage hensyn til nogle af aspekterne i forbindelse med deres sammensætning, da det er tilrådeligt at moderere deres tilstedeværelse i kosten.

I tilfælde af diabetes kan man således roligt indtage ost som en del af en sund og afbalanceret kost.

Mand måler sit blodsukkerniveau

Ernæringsmæssige egenskaber ved ost, der skal tages i betragtning i forbindelse med diabetes

Mejeriprodukter og derivater heraf har en plads i en sund kost. De har en passende ernæringsprofil, hvor nogle af deres bestanddele bør fremhæves.

  • Fedtstoffer: Ost er en af de fødevarer, der kan indeholde store mængder fedt i forhold til andre fødevarer. Den samlede endelige værdi varierer dog meget afhængigt af sorten. Den varierer fra mindre end 10 % i friske oste til mere end 30 % i visse modnede oste. Af den samlede mængde lipider tilhører den højeste procentdel mættede fedtstoffer.
  • Proteiner: Sammen med fedt er dette et af de makronæringsstoffer, der er til stede i ost, som til gengæld næsten ingen kulhydrater indeholder. I dette tilfælde er der tale om proteiner af høj biologisk værdi, da de indeholder alle de aminosyrer, som kroppen har brug for. Tilstedeværelsen af denne komponent kan have en mættende effekt.
  • Salt: Et af problemerne med de fleste oste er deres høje natriumindhold. Det skyldes brugen af salt som ingrediens i tilberedningen og selve modningsprocessen. Det gennemsnitlige saltindhold ligger mellem 0,7 og 6 %.
  • Vitaminer og mineraler: Selv om de også kan variere afhængigt af typen, anses ost generelt for at være en god kilde til calcium, magnesium, fosfor og fedtopløselige vitaminer, såsom A-vitamin.

Energiindholdet, mængden af salt og tilstedeværelsen af mættet fedt er de mest problematiske aspekter ved ost, når det gælder diabetes. Disse er alle relateret til fedme, blodtryk og kolesterol i blodet og udgør kardiovaskulære risikofaktorer. Og husk på, at ved diabetisk sygdom er disse allerede højere.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Passer det, at kalorier bliver omdannet til fedt?

Kan ost påvirke dit blodsukkerniveau?

Nogle mener, at personer med diabetes ikke kan spise ost, fordi tilstedeværelsen af laktose (det vigtigste sukker i mælk) kan øge blodsukkerniveauet. Det glykæmiske indeks (GI) er en indikator, der bruges til at måle, hvordan fødevarer kan øge disse niveauer.

Som anført af Diabetes Foundation UK har mælk og andre mejeriprodukter et lavt glykæmisk indeks på grund af den beskyttende virkning af mælkeproteinet, der bremser mavetømningen.

Desuden viser nogle videnskabelige undersøgelser, der er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, en sammenhæng mellem indtagelse af mejeriprodukter og en lavere risiko for type 2-diabetes. Selv om der ikke er tale om afgørende analyser, giver de data at tage hensyn til.

Personer med diabetes kan spise ost, hvis de holder sig til disse anbefalede typer

Personer med diabetes kan spise ost i passende mængder og ved at vælge typer med et lavere indhold af salt og mættet fedt samt et lavere energiindhold. En anbefalet portion er 30 gram for hårde oste og mellem 50 og 70 gram for friske oste.

Hytteost

Dette er en type friskost med egenskaber, der ligner ricotta. Den har et lavt fedtindhold, et højt proteinindhold og et lavt kulhydratindhold. Den har en mild smag, da den ikke er udsat for en modningsproces som modnede oste.

I de seneste år er den blevet moderne i mange lande som et sundt produkt takket være disse egenskaber. Den kan spises med en ske, da den er et godt alternativ til yoghurt, eller smøres på brødskiver. Det er god sammen med frugt, kompot, korn, nødder eller frø.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: De bedste oste til sportsfolk

Kvark

Dette er en frisk pisket ost med en cremet, glat konsistens og en lidt syrlig smag. Den har en lav kalorieværdi og en lav fedtprocent. Der findes dog nogle versioner lavet med sødmælk, som kan have et højere indhold.

Ricotta

Denne typiske variant fra det italienske køkken er lavet af valle, og ligesom hytteost og kvark er det en frisk ost. Derfor har den et lavt energi-, natrium- og fedtindhold.

Konsistensen er grynet, og den har en frisk smag med et sødt strejf. Den passer godt til frugt eller i krydrede opskrifter, og du kan servere den med lidt honning, mørk chokolade eller kanel.

Neufchâtel

Personer med diabetes kan spise denne ost med oprindelsesbetegnelse fra Normandiet. Basen i denne ost er komælk, og den har en blød skimmelskind.

Den har et moderat natrium- og fedtindhold. Desuden har den også en smag, der ligner flødeost, men med et lavere indhold af mættet fedt.

Emmentaler

Denne ost, der er fremstillet af en hård og kompakt pasta, er en af de få af disse typer med et lavt saltindhold. Til gengæld udgør fedtmængden mellem 25 og 40 % af den endelige sammensætning.

Det er et godt valg som tilbehør til pasta, da den smelter godt, når den skæres i tynde strimler. Du kan også tilføje den til en grøntsagsret eller salat. Smagen er mild, sød og nøddeagtig.

Blød ost skæres i skiver

At spise ost, når man har diabetes: Sorter, der skal undgås

Det anbefales at give afkald på nogle ostetyper, f.eks. dem, der er tilberedt til smeltning eller særlige blandinger til salater. Disse kan indeholde mange ingredienser (stivelse, smeltesalt, vegetabilske fedtstoffer og farvestoffer).

Desuden er alle de ostetyper, der er rigere på natrium og mættet fedt, bedst, når personer med diabetes kun indtager dem en gang imellem. De kan spise dem, så længe de opretholder et tilstrækkeligt forbrug af fibre og grøntsager.

En passende diæt for diabetes giver mulighed for at spise ost med måde

Med denne sygdom er det vigtigt at følge en afbalanceret kost med grøntsager, bælgfrugter, nødder, olivenolie og magert protein som hovedpersoner. Ost og andre mejeriprodukter har også en plads, hvis de indtages i de rette mængder.

Blandt de oste, der vælges, bør være de mindst kalorierige og dem med reduceret indhold af salt og mættet fedt. Du kan spise ost i portioner på ca. 30 gram om dagen, serveret sammen med lette fødevarer, der giver fibre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.