Kan du redde et ægteskab? Sådan finder du ud af det

At afslutte et ægteskab er en vanskelig beslutning. Dette er noget, som intet par nogensinde ønsker at stå overfor, og det er derfor, det er vanskeligt at vide det med sikkerhed. Der er dog nogle tegn, som du ikke bør overse, når du tager beslutningen om at afslutte dit forhold.
Kan du redde et ægteskab? Sådan finder du ud af det
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det kan være vanskeligt og nedslående at indse, at man ikke kan redde et ægteskab, og at der ikke er nogen løsning på jeres problemer. Når alt kommer til alt, overvejer du at afslutte det, der engang var en kilde til drømme om lykke. Du håbede, at det ville vare evigt.

Der er mange måder og formler til at redde et ægteskab. Der findes dog tidspunkter, hvor det er bedst at acceptere virkeligheden: I er ikke de rigtige for hinanden. Hvor hårdt det end kan lyde, betyder det, at det er tid til at gå hver jeres vej og komme videre.

Cirka 50% af par, der gifter sig for første gang, ender med at blive skilt, ifølge skilsmissestatistikker. Årsagerne spænder fra økonomiske problemer til seksuel uforenelighed. Alligevel fører det hele til den samme triste afslutning: Skilsmisse.

Hvordan ved man, om man kan redde et ægteskab?

Par med ryg mod hinanden føler, at de ikke kan redde et ægteskab

Der er op- og nedture i hvert ægteskab. Tanken om at skilles opstår naturligvis kun, når der er konflikter. Når visse andre aspekter forbedres, synes sådanne tanker imidlertid malplacerede. Nogle gange er det vanskeligt at se, om et problem er alvorligt, og om det ikke har nogen løsning.

Inderst inde ønsker ingen at være den, der foreslår, at et forhold afsluttes. De ønsker ikke ansvaret for noget så smertefuldt. Mange konsekvenser opstår af en sådan beslutning, der begynder med opdelingen af ​​materielle ting, et par måske har bygget sammen.

Det indebærer også at beslutte, hvordan de skal tilbringe tid med deres børn (hvis de har børn). Det handler også mere end noget andet om at sikre, at deres børn er sunde, trygge og glade.

Læs også: 5 grunde til, at ulykkelige par bliver sammen

Der er dårlige perioder i ethvert forhold, så det er normalt. Men når disse perioder er konstante, begynder idéen om skilsmisse at tage form.

Hvis dette lyder velkendt, anbefaler Shellie Warren, en ægteskabsterapeut, et par handlinger, før du gør det.

  • Kontakt en ægteskabsrådgiver.
  • Søg parterapi.
  • Tal med din partner om de behov og bekymringer, du har vedrørende jeres forhold.
  • Brug mere tid sammen og kræv mere privat tid.
  • Anerkend dine egne fejl, og prøv at ændre dem.
  • Forstå, at din partner kan tage fejl.

Der er dog tidspunkter, hvor signalerne er klare. De viser, at der ikke er nogen god grund til at blive sammen.

Uovervindelige situationer

Hånd siger stop til kamera

1. Man kan ikke redde et ægteskab, hvis der er misbrug

Hvad enten det er fysisk eller verbalt, hvis du føler dig misbrugt, skal du ikke finde dig i det. Måske ved du det ikke, men misbrugende adfærd forsvinder ikke, når det først er startet.

Hvis der er nogen form for misbrug i dit forhold, skal du forlade det for dit helbred og sikkerheds skyld.

2. Giftige forhold

Et skadeligt eller giftigt forhold er undertiden vanskeligt at opdage. Dette skyldes, at skaden undertiden er meget subtil. Så hvis du føler foragt fra deres side, verbalt misbrug, manglende empati, konstant kritik og manglende hensyntagen, kan du være i et giftigt forhold.

3. Manglende ærlighed er et tegn på, at du ikke kan redde et ægteskab

Tillid er fundamentet for et godt forhold. Når utroskab sker, ryger tillid ud af døren. Tilsvarende er utroskab et tegn på ringe interesse for at opbygge et sundt forhold.

Ja, du kan tilgive og overvinde det, så længe det ikke sker igen. Men hvis oplevelsen var omgivet af løgne, skal du tænke over, om du føler dig tryg ved at stole på din partner i fremtiden.

4. Afhængighed

Selv med kærlighed og empati vil vanedannende adfærd før eller senere skade dit forhold. Dette skyldes, at afhængighed ofte er stærkere end noget andet.

Konsekvenserne er uberegnelige. Så søg rådgivning, hvis dette er tilfældet med dig.

Mindre tydelige tegn på, at du ikke kan redde et ægteskab

Der er andre omstændigheder, hvor vejen frem ikke er alt for klar. I disse tilfælde kan du føle, at skilsmisse er nært forestående, men din tvivl lader dig ikke handle på det.

I så fald kan du kigge efter nogle tegn på disse tegn, der viser dig, at du måske ikke kan redde et ægteskab.

5. Manglende respekt

Par skændes

Når den ene mister respekten for den anden, bliver forholdet meget kompliceret. Hvis den ene har foragt for den anden og føler, at de er under dem, ændres deres følelser sig aldrig.

John Gottman, en af ​​de mest anerkendte psykologer, mener, at foragt er en af ​​de ”fire ryttere”.

6. Du længes efter dit tidligere singleliv

Hvis du konstant tror, ​​at du ville være bedre tilpas alene eller forestiller dig selv sammen med en anden person i fremtiden, er dette et tegn på, at du ikke har en tilfredsstillende situation.

Således er det et tegn på, at du ikke kan redde et ægteskab.

7. Konstante skænderier

Uenigheder er normale i ægteskaber. Når alt kommer til alt, er det meget vanskeligt at bo sammen.

Men når der er kærlighed, er der også tolerance. Hvis hver samtale, I har, ender i et skænderi, er denne tolerance væk. Der kan endda være et behov for at udlede en vis indre vrede mod hinanden. Det er klart, at det er dårligt for ethvert forhold.

8. Konstant kritik

Mand og kvinde skændes

Hvis du ikke ser noget godt i din partner eller omvendt, skyldes det, at kritik har overtaget jeres forhold.

Konstruktiv kritik kan være værdifuldt, så længe du også ser det positive ved din partner. Men når kritik er ondskabsfuldt, går også mange andre ting i stykker.

9. Konstante bebrejdelser

Det er meningen, at fejl bør deles i ethvert forhold. Men når din ægtefælle bebrejder dig for alt, er de sandsynligvis meget harme og vrede på dig. Dette er en form for foragt, som I bør diskutere med en ægteskabsrådgiver.

Måske kan I løse det, men hvis det varer ved, kan det være på tide at afslutte dit ægteskab.

10. Manglende fysisk kontakt

Seksuel omgang og fysisk nærhed er en vigtig del af et forhold. Faktisk er det ikke fuldkomment uden det. Hvis der ud over flere af disse andre symptomer ikke er nogen andre tegn på kærlighed, såsom kys og kram, kan det betyde, at interessen er væk.

Det er dog vigtigt at huske, at dette ikke handler om at ”bruge” hinanden til sex. Du bør ønske at have sex med din ægtefælle, og de bør ønske at have med dig. Hvis dette ikke er tilfældet, er det tid til at sætte en stopper for det.

Giv ikke tidligt op, hvis du vil redde et ægteskab

Sørg endelig for at udforske alle muligeheder nøje, hvis du stadig ønsker at redde jeres forhold. Husk dog, at der er visse ting, du ikke bør tolerere. Uanset hvad, er ægteskabsrådgivning et passende skridt at tage.

Hvis dine følelser af nød ikke bliver bedre efter tid og indsats, er det tid til at tage en endelig beslutning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.