Kan du stadig blive gravid med et gestagenimplantat?

Et gestagenimplantat er en meget effektiv form for prævention, som indsættes under huden. Men som al anden prævention er det ikke ufejlbarligt. Den måde, hvorpå det indsættes i kroppen, er virkelig vigtig for dets effektivitet.
Kan du stadig blive gravid med et gestagenimplantat?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Videnskaben gør hele tiden fremskridt og udvikler sikrere former for prævention. Der findes dog stadig ingen 100 % effektiv metode. Et gestagenimplantat er en meget pålidelig metode, men ligesom andre former for prævention afhænger dens effektivitet af, hvordan den håndteres.

Denne form for prævention blev først markedsført rundt om i verden mellem 1999 og 2000. Det blev anslået, at den var 99 % effektiv. Med andre ord kan kun 1 % af kvinderne blive gravide med et gestagenimplantat. Det er en lille procentdel, men ikke desto mindre er der stadig en risiko.

Hvad er et gestagenimplantat?

Bekymret kvinde med graviditetstest

Denne form for prævention, der også kaldes en p-stav, indsættes under huden i kvindens arm. Det frigiver meget langsomt gestagen, en syntetisk udgave af hormonet progesteron, som det fremgår af denne undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Perinatologi og human reproduktion.

Det er en ideel form for prævention for kvinder, der ikke har planer om at få børn i en længere periode. Afhængigt af produktet kan det give beskyttelse i mellem 3 og 5 år.

Ved udløbet af denne periode kan kvinden beslutte enten at få den udskiftet eller helt fjernet. Hvis hun ønsker at få børn, fjernes implantatet, og inden for en til tre måneder genoptages den normale ægløsning igen.

Gestagenimplantater er fleksible stave, som lægen indopererer eller fjerner ved et simpelt kirurgisk indgreb. Du behøver ikke at tage på hospitalet, og lægen bruger blot lokalbedøvelse. Deres opgave er at forhindre ægløsning og gøre livmoderhalsslimhinden tykkere, hvilket gør det sværere for sædcellerne at nå livmoderen.

Fordele

 • Du behøver ikke at huske at tage en pille hver dag.
 • Den står ikke i vejen for “spontane” seksuelle forhold.
 • Det reducerer menstruationssmerter.
 • Det er ideelt for kvinder, der ikke kan tage piller, der indeholder østrogen.
 • Det kan hjælpe med at beskytte mod vaginale infektioner, da det gør slimhinden tykkere og forhindrer bakterier i at nå frem til livmoderhalsen.

Ulemper

 • Du kan bløde mellem menstruationerne.
 • For nogle kvinder bliver menstruationerne mindre hyppige eller kan helt ophøre.
 • Hvis du allerede har uregelmæssige blødninger, vil du ikke kunne få et gestagenimplantat.
 • Uregelmæssige blødninger er almindelige, hvilket kan være ubehageligt for dig.
 • Nogle gange kan menstruationerne være kraftigere og vare længere.

Har det nogen bivirkninger?

Kvinde har hovedpine

Der er også andre bivirkninger. De optræder generelt i de første måneder efter indsættelse og svarer til dem, der forårsages af andre former for prævention. Normalt forsvinder de efter 3 eller 4 måneder efter indsættelse. Bivirkninger kan omfatte:

 • Hovedpine.
 • Brystsmerter.
 • Svimmelhed eller kvalme.
 • Væskeophobning.
 • Øget akne, selv om nogle kvinder hævder, at deres bliver bedre.

Dette fremgår af den undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Perinatology and Human Reproduction, som vi allerede har omtalt ovenstående.

Hvornår frarådes et gestagenimplantat?

 • Hvis du er allergisk (overfølsom) over for ingredienserne i implantatet.
 • I tilfælde af at du har trombose.
 • Hvis du har en familiehistorie med brystkræft.
 • Hvis du har haft gulsot (gulfarvning af huden) eller tumorer i din lever.

Hvornår kan et gestagenimplantat fejle?

Kvinde taler med læge om gestagenimplantat

Det vigtigste for, at implantatet fungerer korrekt, er dets placering. En kompetent gynækolog med den rette uddannelse vil garantere dets effektivitet.

For at få et implantat skal du sikre dig, at du ikke allerede er gravid. Som følge heraf bliver implantatet normalt implanteret fem dage efter menstruationsperioden, hvilket garanterer, at du ikke er gravid.

Implantatet er effektivt straks fra det øjeblik, hvor lægen indopererer det. Det fremgår af dette værk udført af forskere fra Universidad Regional Autónoma de los Andes “Uniandes”.

Hvornår skal du gå til lægen?

 • Hvis du ikke kan mærke implantatet.
 • Når implantatets form ser ud til at have ændret sig.
 • Hvis du bemærker en ændring i din hud eller føler smerte i området omkring implantatet.
 • Hvis du bliver gravid.

Hvad hvis du ønsker at blive gravid?

Hvis du ønsker at blive gravid, skal du blot få implantatet fjernet.

Fordelen ved at bruge denne form for prævention er, at hvis du beslutter dig for, at du ønsker at blive gravid, skal du blot gå til lægen, som fjerner implantatet.

Din naturlige fertilitet vil vende tilbage til det normale inden for meget kort tid. I løbet af blot en måned eller måske senest tre måneder vil din ægløsningscyklus være blevet helt normal igen.

Opsummering

Kvinde med p-piller

For at et gestagenimplantat skal være effektivt, skal implantationen finde sted på den rigtige dag. Hvis ikke, er der en risiko for at blive gravid. Husk, at ingen form for prævention er 100 % sikker. Når du overvejer præventionsmetoder, skal du huske, at der altid er en risiko, uanset hvor lille den måtte være.

Kontakt din læge om, hvilken form for prævention der er mest hensigtsmæssig for dig og din livsstil. Ved at træffe den rigtige beslutning for dig vil du kunne have et tilfredsstillende sexliv og stadig være i stand til at blive gravid, når og hvis du er klar.

Det kan interessere dig ...
Kan man blive gravid med præsperm?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan man blive gravid med præsperm?

Præsperm er tykt, flydende og farveløst. Det indeholder ikke sædceller, men forårsager undertiden graviditet. Lær, hvordan det sker.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.