Fibrinolyse forhindrer dannelse af trombose

De antikoagulerende handlinger i kroppen sker gennem fibrinolyse, som ødelægger fibrin. Det er denne balance, der giver os mulighed for at forblive i live.
Fibrinolyse forhindrer dannelse af trombose
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Fibrinolyse er en naturlig proces i menneskekroppen, der er ansvarlig for at nedbryde netværk dannet af et molekyle ved navn fibrin. Disse netværk er det, der til sidst danner blodpropper eller trombose. Derfor forhindrer fibrinolyse dannelsen af blodpropper og forhindrer udviklingen af visse lidelser, såsom iskæmi.

Der er to typer fibrinolyse, afhængigt af om processen er naturlig eller patologisk:

  • Primær er den naturlige nedbrydning af blodpropper på grund af alle de involverede biologiske mekanismer.
  • Den sekundære er nedbrydning af blodpropper på grund af en sundhedsforstyrrelse, medicin eller anden fremmed årsag. Resultatet af denne type fibrinolyse er normalt kraftig blødning.

Hvad er en trombose, og hvordan dannes den?

En trombose er en blodprop, der ikke opløses og forbliver i det blodkar, hvori den dannede sig. Denne trombose eller en del af den kan bryde fri fra karret og rejse gennem blodbanen. Folk omtaler det som en embolus, når dette sker.

På denne måde er blodpropper propper, der dannes i blodkarrene. Således tilstoppes disse kar, og blodet kan ikke længere cirkulere ordentligt for at skylle de involverede organer og omgivende væv.

Desuden er det vigtigt at kende til koagulationsprocessen for at forstå fibrinolyse. Det skyldes, at man kan sige, at det er som den omvendte proces. I denne henseende cirkulerer blod uden koagulation, og der er en balance i koagulations- og antikoagulationsprocesserne, når en person er rask.

I tilfælde af skade på et blodkar udløser skaden en kædereaktion, der fører til dannelse af en blodprop for at forhindre fortsat blødning. Forskellige molekyler som thrombin og fibrin spiller ind her.

Koagulation får fibrinmolekylet til at omdanne til fibrinogen til dannelse af en slags stabilt netværk. På denne måde akkumuleres blodlegemer i dette netværk for at forsegle den vaskulære skade og forhindre fortsat blødning.

En kvinde, der forsøger at stoppe næseblod

Hvad er fibrinolyse?

Som vi nævnte ovenstående, er fibrinolyse det modsatte af den proces, der er forklaret ovenstående. Det forhindrer faktisk dannelsen af blodpropper, især i situationer, hvor disse ikke bør dannes.

Det fibrinolytiske enzymsystem er komplementært til koagulationssystemet og fungerer som en mekanisme, der balancerer dannelse, aflejring og eliminering af fibrin. Dette er for at stoppe ukontrolleret koagulation i de vaskulære og ekstravaskulære systemer.

Plasmin er det fibrinolytiske systems grundlæggende enzym, og nedbrydning af fibrin af dette enzym danner grundlaget for fibrinolyse og trombolyse. Plasmin findes normalt i en inaktiv form. Vi omtaler det som plasminogen, når det er i denne tilstand. Til gengæld kan dette plasminogen findes i to faser:

  • Frit i plasma. Aktivering og konvertering til plasmin sker langsomt, når det er i denne tilstand.
  • Tilknyttet fibrin. Her aktiveres plasminogen mere selektivt ved virkningen af et andet molekyle, vævsplasminogenaktivatoren.
En illustration af blodprop, som forebygges ved fibrinolyse

Vævsplasminogenaktivator er et specifikt protein af blodkarvævsceller med en høj affinitet for fibrin. Der er også en anden vej til aktivering af fibrinolyse, selvom den er af mindre intensitet, og det er gennem en urokinase-type plasminogenaktivator.

Mange lægemidler kan aktivere det fibrinolytiske system og generere betydelige mængder plasmin for at opløse tromboser og genoprette vaskulær permeabilitet.

Koagulationsbalancen

Normal hæmostase består af en balance mellem prokoagulerende virkninger, som forårsager produktion af fibrin ved koagulationsveje og antikoagulerende virkninger. De antikoagulerende handlinger sker gennem fibrinolyse, som ødelægger fibrin. Det er denne balance, der giver os mulighed for at forblive i live.

Det kan interessere dig ...
Virchows triade: Patologisk blodpropdannelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Virchows triade: Patologisk blodpropdannelse

Virchows triade er et medicinsk begreb, som samler tre faktorer, der påvirker dannelsen af blodpopper og tromboser. Læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ballantyne, C. M., Blumenthal, R. S., Foody, J. M., Wong, N. D., & Lilly, L. S. (2017). Hemostasia, trombosis, fibrinólisis y enfermedades cardiovasculares. In Braunwald. Tratado de cardiología. https://doi.org/10.1016/B978-84-9022-911-8/00099-8
  • Duboscq, C. (2017). El sistema plasminógeno plasmina. Hematología.
  • Nolasco, M., Salcedo, M., & Vázquez-Ortiz, G. (2007). Activación del Sistema Plasminógeno-Plasmina y el Papel de PAI-1 en Patologías Humanas. Revista de Cancerologia 2. https://doi.org/D02125r10.1029/2010jd015128

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.