Kan te af salat hjælpe mig med at sove bedre?

I flere uger har TikTok nu delt et viralt tip, der hævder at være løsningen på bedre søvn: Te af salat. Virker det?
Kan te af salat hjælpe mig med at sove bedre?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er te af salat løsningen til at hjælpe os med at sove bedre? Et viralt sundhedstip på TikTok hævder, at denne drik er ideel til at fremkalde søvn på kort tid. Faktisk var den allerede et velkendt middel i populærkulturen, før den blev en trend.

Ifølge dens fortalere kan indtagelse af denne te ca. 30 til 40 minutter før sengetid fremme en bedre søvnkvalitet. Således har dette præparat med hashtagget #lettucewater nået mere end 12 millioner gengivelser.

Men hvad siger videnskaben? Virker det? Tja, i modsætning til andre remedier, der trender på TikTok, er der nogle videnskabelige undersøgelser, der taler om sådanne virkninger. Alligevel er det ikke en “magisk” drik, som nogle vil have dig til at tro. Lad os se nærmere på det.

Te af salat til bedre søvn: Hvad videnskaben siger

I folkemedicinen er te af salat blevet brugt i årtier som et supplement til bedre søvn. For nylig mindede en video på TikTok os om infusionen, og tusindvis af mennesker rundt om i verden besluttede at prøve den. Som med andre hjemmemidler er der naturligvis delte meninger om virkningerne.

Mens mange brugere hævder, at det virkelig virker, er de videnskabelige beviser for dets effektivitet begrænsede. I den forbindelse rapporterede en undersøgelse i Food Science Biotechnology, at nogle varianter af salatekstrakt, især rød romainesalat, fremkalder en forøgelse af søvnvarigheden.

Specifikt blev det konstateret, at nogle plantekemiske forbindelser, såsom lactucin, lactucopicrin, triterpenoider og saponiner, havde en positiv virkning på fremme af hvile. De menes at virke som naturlige beroligende midler, men deres mekanisme er ikke helt klar.

Disse resultater er dog blevet anfægtet, ikke kun på grund af den metode, der blev anvendt i forskningen, men også fordi testen blev udført på mus. Til at begynde med fik gnaverne en dosis pentobarbital – et beroligende middel – kort tid efter at de havde fået ekstraktet oralt.

Resultatet

Det blev ikke fastslået, om denne grøntsag faktisk kunne reducere den tid, det tog musene at falde i søvn. Formålet var at foretage en sammenligning mellem de søvnfremkaldende virkninger af grøn- og rødbladet salat.

Dette er også kontroversielt, når det bruges til at retfærdiggøre virkningerne af te af salat, da undersøgelsen anvendte et ekstrakt og ikke en hjemmelavet drik. Da undersøgelsen desuden blev udført på mus, er det ikke muligt at påstå de samme virkninger hos mennesker.

Konklusionen er, at der ikke er nogen overbevisende videnskabelig støtte.

De egenskaber, der tilskrives te af salat eller salatvand, stammer i høj grad fra populær litteratur. Det er dog en kendsgerning, at denne grøntsag indeholder ingredienser med antiinflammatorisk, smertestillende og antioxidant potentiale, som er gavnlige for helbredet.

Røde salatblade

Rød romainesalat ville være den sort med de største egenskaber til at forbedre søvnkvaliteten; i hvert fald hos dyr.

Er der nogen risiko ved at indtage te af salat for at opnå søvn?

Selv om der ikke er beviser for, at te af salat hjælper dig med at sove, er sandheden, at det er en uskadelig drik for de fleste mennesker. Derfor kan de personer, der ønsker at prøve det, gøre det uden problemer.

Man skal dog være opmærksom på, at det er en væske. Derfor er det ikke en god idé at drikke store mængder, inden man går i seng, da det kan øge behovet for at gå på toilettet midt om natten, hvilket i sig selv vil afbryde søvnen.

Som med andre grøntsager skal det naturligvis vaskes godt inden indtagelse. Desuden bør du rådføre dig med din læge, hvis du tager medicin, eller hvis du har en diagnosticeret sygdom. I disse særlige tilfælde er det ikke altid tilrådeligt at indtage naturmedicin.

Hvordan tilberedes te af salat?

På dette tidspunkt er det værd at nævne, at den virale TikTok-udfordring foreslår, at man laver te af salat eller salatvand med icebergsalat. I betragtning af ovennævnte undersøgelse ville det dog være bedst at bruge romainesalat. Uanset hvad, er det sikkert at prøve begge slags.

Ingredienser

 • 3 eller 4 blade økologisk romainesalat
 • Honning og citron efter smag (valgfrit)
 • 250 milliliter vand

Fremgangsmåde

 1. Læg salatbladene i vandet, og lad dem koge ved svag varme i 3-5 minutter.
 2. Tag dem af varmen, dæk drikken til, og lad den trække i 10 minutter.
 3. Derefter skal du si den og indtage den.
 4. Selv om forslaget er at drikke den 30 til 40 minutter, før du går i seng, er det tilrådeligt at gøre det mindst en time før.

Hvad kan du ellers gøre for at sove bedre?

Hvis du vil prøve te af salat til søvn, er det fint nok. Der er dog andre nyttige strategier til at fremme bedre søvnkvalitet – sørg for at prøve dem!

 • Sørg for et rent og behageligt miljø for at sikre en god søvn.
 • Undgå at blive udsat for irriterende lys og lyde.
 • Hold teknologiske apparater væk fra soveværelset, da de er distraherende.
 • Vedligehold en sund og afbalanceret kost.
 • Dyrk fysisk motion, men undgå at gøre det kort før sengetid.
 • Prøv afslappende aromaterapi – nogle dufte, som f.eks. lavendel, kan hjælpe.
 • Udøv afslapningsteknikker som yoga, pilates, meditation eller tag et varmt bad – det hjælper med at reducere spændinger, der kan påvirke din søvn.
 • Prøv at opretholde regelmæssige sengetider.
 • Hvis du lider af søvnløshed eller en anden søvnforstyrrelse, skal du kontakte din læge.
Søvnløs mand i seng

Ved søvnløshed skal du anvende forskellige foranstaltninger for at forsøge at forbedre søvnkvaliteten. Deter ikke nok at stole på naturmedicin alene.

Hvad skal du huske på om te af salat til søvn?

På trods af at det er et populært middel, er der ingen beviser for, at te af salat eller salatvand er nyttigt for bedre søvn. Det er vigtigt at drikke det med måde, da for meget kan have den modsatte effekt ved at øge den natlige vandladning.

Dette præparat er generelt sikkert og har ingen bivirkninger. Anekdotiske beviser tyder på, at det kan virke, men forskerne er ikke sikre. Indtil videre forklares de mange vidnesbyrd på netværk om dets effektivitet med placeboeffekten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jo K, Kim S, Ahn Y, Suh HJ. Effects of Green Lettuce Leaf Extract on Sleep Disturbance Control in Oxidative Stress-Induced Invertebrate and Vertebrate Models. Antioxidants (Basel). 2021;10(6):970. Published 2021 Jun 17. doi:10.3390/antiox10060970
 • Kim HD, Hong KB, Noh DO, Suh HJ. Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep. Food Sci Biotechnol. 2017;26(3):807-814. Published 2017 May 29. doi:10.1007/s10068-017-0107-1
 • Kim, M. J., Moon, Y., Tou, J. C., Mou, B., & Waterland, N. L. (2016). Nutritional value, bioactive compounds and health benefits of lettuce (Lactuca sativa L.). In Journal of Food Composition and Analysis (Vol. 49, pp. 19–34). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2016.03.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.