Salatsorter og hvordan man dyrker dem

Der er over 200 forskellige salatsorter. Nogle er dog mere almindelige og lette at dyrke, såsom romaine og iceberg salat. I dag giver vi dig nogle anbefalinger til, hvilken du skal vælge.
Salatsorter og hvordan man dyrker dem

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der findes mange salatsorter, du kan dyrke i din have, og de findes i forskellige størrelser, former og smagsvarianter. Er du i tvivl om, hvilken du skal vælge? I dag fortæller vi dig om alle de forskellige slags, du selv kan dyrke.

Hvilke salatsorter skal du vælge?

Salat har mange sundhedsmæssige fordele. Ud over at være sundt, er det også lækkert og lavt i kalorier. Faktisk indeholder salat omkring 95% vand og kun 15 kalorier pr. 100 gram.

Med hensyn til næringsstoffer, er salat en god kilde til A- og C-vitamin og folsyre. Det leverer også mineraler såsom kalium, calcium, fosfor, magnesium og natrium.

Generelt kan vi fremhæve følgende fordele:

 • Salat hjælper dig med at sove.
 • Det har smertelindrende og beroligende egenskaber.
 • Salat stimulerer dit fordøjelsessystem.
 • Det fungerer også som et mildt afføringsmiddel på grund af dets fiberindhold.
 • Diabetikere kan spise det.
 • Endelig er det rigt på beta-karoten og bidrager også til forebyggelse af visse typer kræft.

Når det er sagt, er der mere end 200 sorter af salat. De bedst kendte er iceberg, romaine, rouge D’hiver og hjertesalat. Ligegyldigt hvad sorten er, er salat en let grøntsag at dyrke. Afhængig af sorten kan den faktisk plantes når som helst på året og indsamles ca. tre eller fire måneder senere.

Du skal dog bekymre dig om snegle, svampe, bladlus og fugle. Her er tre populære salatsorter, du kan plante i din have.

Salatsorter

Iceberg er en af mange salatsorter

Salat er en af ​​de mest anvendte fødevarer i verden. Det er ikke bare fattigt på kalorier, men det giver også mange vigtige næringsstoffer.

Iceberg

Først vil vi gerne foreslå iceberg salat, fordi du kan plante den når som helst på året. Du vil kunne nyde den i dine salater efter kun tre måneder.

Denne form for salat er rund og ligner temmelig meget kål. Bladene er sprøde i tekstur, så de er vidt brugt i salater.

Vi anbefaler, at du læser: Prøv disse opskrifter på blandede salater

Romaine

Dette er en af ​​de mest udbredte salatvarianter, sandsynligvis fordi den er let at dyrke og holder længe. Bladene er aflange og har en karakteristisk tyk midte. Det er også en af ​​de mest almindelige rundt omkring i verden.

Du kan plante den når som helst på året og kræver lidt pleje og kræfter. Du skal dog beskytte den mod frosten om vinteren.

Hjertesalat

Da denne sort ligner romaine en del, men er meget mindre, kaldes den ofte “mini-romaine”. Denne mini-version har en meget sødere smag end almindelig romaine. Dens blade har også en tyk midte, dens blade er krøllede, og de er ret kompakte.

Hvis det ikke er for varmt om sommeren, kan du plante den hele året rundt. Det er stadig bedre at gøre det fra januar til april for at kunne høste den om sommeren. Du kan også plante den fra august til november og høste gennem hele vinteren.

Læs også: 5 nærende salater, der er nemme at tilberede

Rouge D’hiver

To forskellige typer salat

Rouge D’hiver er speciel på grund af sin smukke røde farve. Den er også meget alsidig og kan bruges til mange forskellige ting inden for gastronomi.

Den rødlige farve er dens vigtigste træk, og bladene er normalt krøllede. Det er af denne grund, nogle kalder den ”krøllet salat”. Dette er en af ​​de mest værdsatte typer salat inden for gastronomi.

Når du skal dyrke den, skal du huske på, at den ikke er så vild med kulde. Hvis du planter den hver tyvende dag, kan du høste den hele året, når knopperne er lukkede og kompakte.

Tips til at dyrke de fleste salatsorter

 • Du kan dyrke den med frøplanter, men også med indirekte såning.
 • Vi anbefaler, at du efterlader en afstand på ca. 15 til 30 cm mellem hver plante.
 • Du kan også lave en trinhave, hvis du gerne vil høste det hele året rundt.
 • Når det kommer til vanding, er dette en moderat krævende grøntsag, især efter knoppen begynder at dannes.
 • Som det sidste, har du brug for jord med nok næringsstoffer, da dette er en grøntsag, der kræver mange næringsstoffer.

Som du kan se, er det meget let at plante, dyrke og høste salat. Det bedste er, at hvis du gør det med jævne mellemrum, vil du være i stand til at nyde friske og velsmagende salater hele året rundt. Således får du alle de sundhedsmæssige fordele, denne plante har at tilbyde!

Det kan interessere dig ...
Så dit eget citrontræ
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Så dit eget citrontræ

Vi ved, at et citrontræ blomstrer hele året rundt udendørs, især i områder, hvor klimaet er solrigt og varmt. Lær her hvordan du dyrker det selv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hae Dun Kim et al. “Sleep-inducing effect of lettuce (Lactuca sativa) varieties on pentobarbital-induced sleep”, Food Sci Biotechnol. 2017; 26(3): 807–814.
  • Jeon YJ et al. “Effects of beta-carotene supplements on cancer prevention: meta-analysis of randomized controlled trials”, Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1196-207. doi: 10.1080/01635581.2011.607541. Epub 2011 Oct 7.
  • Diana M. Cheng et al. “Development and Phytochemical Characterization of High Polyphenol Red Lettuce with Anti-Diabetic Properties”, PLoS One. 2014; 9(3): e91571.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.