Kan jeg træne med anæmi?

Med en kost rig på jern og en rutine, der er godkendt af en speciallæge, er det muligt at træne, selvom man lider af anæmi. Udforsk de nemmeste rutiner til at komme i gang her.
Kan jeg træne med anæmi?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 20 juni, 2023

Anæmi er en tilstand, der skyldes et fald i antallet af røde blodlegemer eller koncentrationen af hæmoglobin (Hb). Hb er et jernholdigt protein, der findes i de røde blodlegemer, og dets vigtigste opgave er at transportere ilt fra lungerne til alle væv. Derfor er det vigtigt at vide, at du stadig kan træne med anæmi, selv om ilttransporten er reduceret.

Anæmi skyldes som regel mangel på jern. Nedsat præstationsevne er normalt et af de karakteristiske symptomer. På grund af dårlig iltning af musklerne er hjertet tvunget til at pumpe hurtigere for at kompensere for underskuddet.

Hvis du har nogle af de almindelige symptomer på sygdommen (bleg hud, hyppig hovedpine, hårtab, søvnforstyrrelser, muskelsvaghed), har du måske spekuleret på, om du kan træne med anæmi. Vi inviterer dig til at læse denne artikel for at forstå, hvilke rutiner du kan praktisere.

Øvelser, du kan lave, hvis du har anæmi

Afhængigt af graden af anæmi kan du blive stakåndet og have svært ved at udføre visse aktiviteter. Denne tilstand forårsager flere effekter, der begrænser den fysiske kapacitet. Selv i hvile er det muligt at øge hjertets output.

Før du udfører en form for rutine, anbefaler vi, at du ser din læge for en gennemgang og godkendelse af planen. Han/hun kan foreslå bevægelser med minimal anstrengelse, hvor man altid starter langsomt og holder pauser. Ja, du kan godt træne med anæmi, men du skal tage højde for, at det er en speciel situation.

Jogging og gang

Start med korte distancer. Det er endda fint at gøre det hjemmefra, hvor du går frem og tilbage mellem to punkter.

Når du har trænet dette et par dage, skal du gå den samme distance hurtigere. Husk vigtigheden af at hvile, så du ikke overanstrenger din krop. Skift mellem 2 minutters jogging og 2 minutters gang.

En kvinde løber udenfor
Du kan godt jogge, hvis du har anæmi, men overskrid ikke en sikker distance eller den intensitet, du løber med.

Cykling

Du kan prøve at cykle distancer, der er afpasset efter din udholdenhedskapacitet. Til at begynde med bør du helst ikke overskride 15 minutters aktivitet, og derefter øge tiden i intervaller på 5 minutter. Glem ikke at holde pauser.

Træn også på motionscyklen, da den fungerer som en simulator. Den giver dig mulighed for at udføre bevægelserne uden at skulle tage nogen steder. Indfør korte intervaller på mellem 5 og 10 minutter, hvor du prioriterer hvile og restitution.

Yoga er et godt valg, hvis man vil træne med anæmi

Det er en disciplin, der kan træne din krop, dit sind og din ånd i harmoni. Ved hjælp af forskellige stillinger og åndedrætsteknikker kan du træne roligt.

Der findes mange former for yoga, men du kan vælge vinyasa. Du udfører stillingerne sammen med indåndinger, udåndinger eller luftretention.

Svømning

Svømning reducerer de skadelige virkninger af stress, hjælper med at korrigere kropsholdningen og fremmer udviklingen af en defineret fysik. Det består af bevægelser gennem vandet, hvor du primært bruger dine arme og ben.

Det er også en rekreativ sport, der vil gavne din aerobe kapacitet. Det vil sige, at det vil forbedre din vejrtrækning.

Mand svømmer under vand
Svømning vil øge transporten af ilt til dit væv.

Fordele ved en god kost, når man vil træne med anæmi

Når du har bevist, at du kan træne med anæmi, skal du passe på din kost. Det er vigtigt for at forberede din krop på udholdenhed. Kosten skal være rig på jern for at gavne forøgelsen af røde blodlegemer.

Jernrige fødevarer kan være af animalsk eller vegetabilsk oprindelse. Blandt kødet skiller lever sig ud. Fisk og skaldyr, mørkegrønne grøntsager som broccoli og spinat, bælgfrugter og nødder er også gode.

Husk, at udholdenhed er afgørende for at nå dine mål, uanset hvor vanskelig rejsen kan være. Lad motionen blive en permanent kilde til et godt helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sanchez J, Rivera A, Noriega J, Morado Z, Andrade M, Cabrera M, Pérez I. Correlación del ejericicio físico, anemia y celularidad hemática: un modelo diagnóstico y epidemiológico. FEMPAC. 1998; 45 (1): 17-29.
  • Bagur C, Serra R. Prescripción de ejercicio físico para la salud. Primera edición. España: Editorial Paidotribo; 2004.
  • Casajús J, Rodríguez G. Ejercicio físico y salud en poblaciones especiales. España: Catalogo general de publicaciones oficiales del Consejo Superior de Deportes; 2011.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.