Fem overraskende psykologiske fordele ved svømning

Ud over at fremme fysisk udvikling har svømning også psykologiske fordele og øger din selvtillid.
Fem overraskende psykologiske fordele ved svømning
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Svømning hjælper dig med at træne dine arme, ryg og ben. Grundlæggende er det godt for hele din krop. Der findes dog også nogle psykologiske fordele ved svømning, som du sandsynligvis ikke er opmærksom på.

Motion har mange fysiske og psykologiske fordele. Imidlertid har hver sport sine egne specifikke fordele. I denne artikel finder du de psykologiske fordele ved svømning.

De psykologiske fordele ved svømning

Kvinde nyder psykologiske fordele ved svømning

1. Det hjælper med at eliminere stress

En af de psykologiske fordele ved svømning er, at det eliminerer stress. Folk lever virkelig hektiske liv i dag, hvilket gør det meget vigtigt at vide, hvordan du kan lindre din stress, så det ikke påvirker dit helbred.

Svømning hjælper med at lindre stress, fordi det er afslappende at være i kontakt med vand og dets dejlige temperatur. Du skal svømme i et bassin, hvor vandet ikke er for koldt, da dette vil sikre dig, at du er komfortabel.

Du kan svømme om morgenen for at starte din dag på en meget mere aktiv måde eller om aftenen efter arbejde for at hjælpe dig med at slappe af og nyde en mere afslappende søvn.

Læs også: Derfor er stress så farligt for dit helbred

2. En af de psykologiske fordele ved svømning er, at det øger din selvtillid

Den anden psykologiske fordel ved svømning er, at det hjælper med at øge din selvtillid. Det er noget, som vil hjælpe dig på alle områder af dit liv.

Når du først begynder at svømme, svømmer du sandsynligvis brystsvømning. Dog vil du gradvist få tillid til at prøve forskellige svømmetag og i forskellige hastigheder. Dette vil hjælpe med at øge din selvtillid både i og uden for poolen.

Selvtillid giver dig mulighed for at konfrontere din frygt. Hvis du ikke har meget selvtillid, kan din frygt tage over og få dig til at søge tilflugt i din komfortzone.

3. Det kan være en social praksis

To personer svømmer sammen under vand

Hvis du tager svømmetimer, møder du en masse mennesker som dig, hvilket vil hjælpe dig med at overvinde din frygt. Dette er meget vigtigt, hvis du er en genert person.

Selvom du måske tror, ​​at du har svært ved at få venner eller møde nye mennesker, er det lettere, end du tror, ​​især med en fælles aktivitet. Husk, at du allerede har noget til fælles med disse mennesker. Derfor kan svømning være en perfekt samtalestarter.

At være genert betyder ikke, at du skal skjule dig for andre. Du kan styre din generthed ved at komme ud af din komfortzone!

4. Det forbedrer din beslutningstagningsproces

Den fjerde af de psykologiske fordele ved svømning er, at det forbedrer din beslutningstagningsproces. Svømning giver dig mulighed for at afbalancere dine følelser for at se tingene mere tydeligt.

Som tidligere nævnt hjælper svømning dig med at opbygge selvtillid, hvilket er noget uundværligt, når det gælder om at tage bedre beslutninger.

Læs også: Ubeslutsomhed er værre end fejltagelser

5. Det forbedrer dit selvbillede

Hvordan ser du dig selv?

Svømning giver dig mulighed for at forlige dig med din krop, hvis du synes, at du har defekter eller ikke kan lide visse dele af din krop. Derudover hjælper svømning med at opstramme din krop og gøre den mere atletisk. Dette kan også forbedre din selvtillid.

Kendte du alle disse psykologiske fordele ved svømning?

Svømning er en meget fuldkommen sportsgren. Som du har set, hjælper det dig både fysisk og psykisk.

Når du først har mestret nogle af de mest basale svømmetag, kan du øve dem, selv når du tager til stranden. På denne måde kan du træne, mens du er på ferie.

Så hvad venter du på? Begynd at svømme i dag!

Det kan interessere dig ...
Svømme i åbent hav: Risiko og forholdsregler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Svømme i åbent hav: Risiko og forholdsregler

At svømme i åbent hav giver en følelse af lethed og frihed, men der er nogle ting, man skal tage i betragtning for at være forberedt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Maglione, J. (2008). Manual natación para todos – natación para la vida. FEDERACION INTERNACIONAL DE NATACION.
  • Quichimbo, G. (2016). La Psicomotricidad Influye en el desarrollo de la Tecnica de los Estilos de Natacion. Unidad Academica de Ciencias Sociales. https://doi.org/file:///C:/Users/DIABLO/Desktop/ECUACS%20DE00022.pdf
  • Ramírez, W., Vinaccia, S., & Gustavo, R. S. (2004). EL IMPACTO DE LA ACTIVIDAD FÍSICA Y EL DEPORTE SOBRE LA SALUD, LA COGNICIÓN, LA SOCIALIZACIÓN Y EL RENDIMIENTO ACADÉMICO: UNA REVISIÓN TEÓRICA. Revista de Estudios Sociales. https://doi.org/10.7440/res18.2004.06

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.