Hvad er yoga? Alt, hvad du behøver at vide om denne disciplin

Hvad er yoga? I denne artikel kan du finde ud af, hvad yoga er, hvad dets oprindelse er, og hvilke fordele det kan give os.
Hvad er yoga? Alt, hvad du behøver at vide om denne disciplin
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Hvad er yoga? Yoga bliver mere og mere populært blandt folk, der søger en måde til at passe på sig selv, både indeni og udenpå. Yoga er en traditionel metode til at skabe balance mellem krop, sind og ånd. Der er dog nogle ting, vi bør vide, før vi begynder at dyrke denne disciplin.

Udforsk, hvad yoga er, dens oprindelse og de fordele, den kan give os, i denne artikel. Derudover vil vi forklare, hvorfor yoga er blevet en livsstil for mange mennesker i dag.

Hvad er yoga?

Ordet yoga kommer fra sanskrit, og dets betydning er forening. Det er en forening, der henviser til individet og det guddommelige, uden behov for mellemled. Man ved ikke med sikkerhed, hvor gammel denne disciplin er, men det er meget sandsynligt, at den er mere end 5.000 år gammel.

I hvert land har man udviklet sig i forhold til den måde, hvorpå den dyrkes, og dens forskellige modaliteter. Udbredelsen af yogaen blev dog accepteret af de hinduistiske ledere på én betingelse: Yogaen havde uden for Indien ikke noget åndeligt eller religiøst indhold.

Snarere er den typisk baseret på de mest grundlæggende begreber som afslapning, vejrtrækning, meditation og fysiske stillinger.

Typer af yoga

I tidens løb har yoga afledt og udvidet de forskellige måder at forstå og praktisere den på. Hver enkelt har fokuseret på et af de forskellige aspekter, der kendetegner denne disciplin, og er endda blevet kombineret med andre aktiviteter.

Afhængigt af modaliteten kan vi finde mere aktive eller afslappende varianter, nogle, der kræver stor fleksibilitet eller endda akrobatik, eller andre, der fokuserer på vejrtrækning, meditation og tilstande før søvnen. Det vigtige er at være klar over det mål, vi ønsker at opnå, når vi beslutter, hvilken modalitet vi er interesseret i.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvornår er det bedste tidspunkt at dyrke yoga på?

De sundhedsmæssige fordele ved yoga

Følgende er de vigtigste sundhedsmæssige fordele ved yoga:

 • Det forbedrer nervelidelser som stress, angst eller søvnløshed.
 • Yoga forebygger vægtøgning og fedme.
 • Det styrker muskulaturen.
 • Det forbedrer leddets sundhed.
 • Det forebygger diabetes og insulinresistens.
 • Yoga reducerer forhøjet blodtryk.
 • Det minimerer risikoen for at lide af sygdomme på kranspulsårer og lungesygdomme.
 • Det fremmer en god kropsholdning og bekæmper rygproblemer.
 • Yoga aktiverer stofskiftet.
 • Det udvikler kammeratskab og sociale relationer.
Kvinde dyrker yoga, men hvad er yoga?

Hvem kan dyrke det?

Da fordelene ved yoga er så notoriske, kan det stærkt anbefales at praktisere det i alle aldre. Måske hos børn er det dog at foretrække at tilpasse det som en leg, hvor de skal være stille og ledsage os. På den måde kan de lidt efter lidt som passive tilskuere observere og blive imprægneret af den ro og stilhed, som yoga tilbyder.

Midaldrende mennesker kan bruge det til at sænke det hektiske tempo i en intens arbejdsdag.

Det er også vigtigt at nævne, at yoga i alderdommen kan hjælpe med at løse fysiske problemer. Desuden er det en perfekt gruppeaktivitet til at udvikle social interaktion og forebygge følelsen af ensomhed.

Kvinder mediterer

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ildvejrtrækning i yoga: 6 fordele

Hvad er yoga? Yoga er en livsstil

Yogas oprindelse har næsten intet at gøre med den brug og tilpasning, som man i dag har gjort af denne kunst. I virkeligheden blev den skabt som et spirituelt system til opdagelse af det guddommelige i en selv – det vil sige, at den er meget hellig. I dag har den dog forsøgt at bevare en vis følelse af selvransagelse og indre søgen.

Faktisk kan yoga blive en livsstil og en måde at forstå individualiteten og dens tætte forbindelse med universet på. I denne forstand kendes det højeste gennem det mindste. Al opmærksomhed skal rettes indad for at opdage den sande virkelighed i ens egen eksistens i stilheden.

I denne forstand kan vi også forstå yoga som en søgen efter lykke. Denne disciplin inviterer os til at skille os af med alt unødvendigt, lige fra ophobning af materielle genstande til tanker eller måder at handle på, som ikke er sunde.

Yoga foreslår harmoni og respekt i det enkelte individs koncept med alt, hvad der omgiver ham eller hende. Det handler om at opdage og elske sin egen bevidsthed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R. (2012). A comprehensive yoga programs improves pain, anxiety and depression in chronic low back pain patients more than exercise: An RCT. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.009
 • Rocha, K. K. F., Ribeiro, A. M., Rocha, K. C. F., Sousa, M. B. C., Albuquerque, F. S., Ribeiro, S., & Silva, R. H. (2012). Improvement in physiological and psychological parameters after 6months of yoga practice. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2012.01.014
 • Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.