Karakteristika for en egoistisk person

Vidste du, at egoisme kan være berettiget i nogle tilfælde? Det er en god ting at være en person, der styrer sig selv, kan sætte grænser og er omhyggelig med, hvordan man bruger sin tid. Det handler om mådehold.
Karakteristika for en egoistisk person

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kan du genkende en egoistisk person, når du står foran en? Har du haft mistanke om, at du måske er den, der er egoistisk?

Selvcentrerede menneskers karakteristiske træk er lette at få øje på. Det er ofte kompliceret for disse personer at opretholde relationer, men der er faktisk nogle fordele ved at være egoistisk.

Jacinto Benavente, en spansk dramatiker plejede at sige, at folk skulle være lidt grådige med deres egne behov for at forbedre verden omkring dem. Dagens artikel vil fortælle dig, hvordan du genkender en egoistisk person, og udforsker, hvornår det er mere end acceptabelt at være det.

Hvad er egoisme?

Lad os starte med at definere det, Merriam-Webster definerer egoisme som “overdrevet eller udelukkende bekymret over sig selv: At søge eller koncentrere sig om sin egen lykke, glæde eller velvære uden hensyn til andre.”

Egoistiske mennesker kan ikke blot ikke lide at dele, men vil have alt for sig selv. Du kan forestille dig de mange konflikter i deres relationer. Det er, fordi deling og gavmildhed er grundlaget for sameksistens med andre.

Sjovt nok kan vi kun opfatte egoisme hos andre. Faktisk begrunder de fleste deres egne egoistiske holdninger, mens de klager over andres selvcentrering.

Karaktertræk hos en egoistisk person

Nu ved du lidt mere om, hvad egoisme er, så du ved sikkert allerede, hvordan du identificerer en egoistisk person. Tjek nogle af de mest betydningsfulde karaktertræk herunder. Se, om du kommer til at tænke på en bestemt person, når du har læst dem.

En grådig person ser lidenskabeligt på penge

En egoistisk person forsøger altid at drage fordel af andre

Egoistiske mennesker har ikke noget imod at trampe på personerne omkring dem for at få, hvad de vil, uanset om det er at bruge mindre eller udnytte en situation til at få en bedre stilling på jobbet. I sidste ende er det eneste, der betyder noget for dem, dem selv og deres egne følelser.

De deler aldrig

En egoistisk person deler kun, når de ikke har noget valg, og kan slet ikke lide det. Det er sjældent, at de låner noget, og vil altid finde en undskyldning for ikke at gøre noget.

En egoistisk person er en ekspert i manipulation

Manipulation er et alvorligt problem, og forholdet til en egoistisk person ender normalt dårligt. Dette skyldes, at de kun tænker på sig selv og hovedsageligt bruger andre.

De mangler empati

En egoistisk person er ligeglad med andre, fordi de mangler empati. Således er de det modsatte af ydmyge og er faktisk overbeviste om, at verden handler om dem. Deres selvvigtighed får dem til at tro, at andre er heldige, hvis de får lov at gøre ting for dem.

En egoistisk person er mistroisk over for andre

Denne egenskab er lidt pudsig. Egoistiske mennesker mangler empati og bruger andre til egen fordel og er derfor ganske mistroiske. Det kan dog blot være en undskyldning for at retfærdiggøre deres handlinger.

Er der nogen fordele ved at være en egoistisk person?

Der er fordele ved at være en egoistisk person, og du bør kun tænke på dig selv i visse situationer. Faktisk er der tidspunkter, hvor du skal prioritere dine egne følelser og træffe beslutninger baseret på dem.

Lad os se på nogle eksempler:

  • Det hjælper til at sætte grænser, da nogle ikke ved, at disse findes, og ikke engang er klar over, at de kan udnytte andre. At være egoistisk i disse tilfælde vil forhindre det i at ske.
  • Det er sundt at respektere dine egne prioriteter. Faktisk ender tingene dårligt, hvis du ikke gør det. Du skal altid passe på dig selv først.
  • Du vil arbejde bedre, være mere selvsikker på arbejdet og endda nå lederstillinger, når din egoisme er sund. Det skyldes, at du ikke vil være bange for at bede om en forfremmelse, hvis du fortjener det. Du overfører også din tillid til dine kolleger.
  • At passe på din krop og dit sind og prioritere dine behov gør dig ikke til et dårligt menneske. Tværtimod! Der er noget, der hedder sund egoisme.
En person, der sætter grænser ved at sætte hånden op foran sig

Håndtering af egoisme

Som du kan se, kan visse mængder egoisme være positive og endda sunde.

Faktisk kan det at føle sig godt tilpas og have ro i sindet føre til bedre relationer og professionel tilfredsstillelse. Balance er dog nøglen, det er ok at være lidt egoistisk, bare sørg for, at det ikke tager overhånd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Almeida, T. D., & Dourado, L. M. (2018). Consideraciones sobre el amor, los celos y el egoísmo: una revisión integrativa de la literatura brasileña. Boletim-Academia Paulista De Psicologia38(95), 179-190.
  • Lluch Llopis, Ú. (2020). Una aproximación a la ética de Schopenhauer. Las nociones de egoísmo y compasión.
  • Pinilla-Rodríguez, D., & Sánchez-Recio, P. (2020). El egoísmo en el pensamiento de Thomas Hobbes. Interpretación y racionalidad cooperativa. Cinta de moebio, (69), 241-254.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.