Tips til at lære et barn at hjælpe andre

Det er vigtigt at lære børn at hjælpe andre, da dette giver dem mulighed for at skabe kollektiv bevidsthed baseret på glæde, rigdom og empati.
Tips til at lære et barn at hjælpe andre
Bernardo Peña

Skrevet og kontrolleret af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 august, 2022

Det gør mennesker glade at hjælpe andre, fordi det giver en følelse af præstation og andres påskønnelse. Dette giver dig mulighed for at opdage den magt, du har inden i dig selv. Det vigtige er, at dit barn lærer at praktisere generøsitet og solidaritet fra en tidlig alder. Derfor er det vigtigt at lære et barn at hjælpe andre, når de er små.

Du skal dog også huske, at de mennesker, du hjælper, ikke altid er de samme mennesker, der hjælper dig, når du har brug for dem.

Ideer til at lære et barn at hjælpe andre

Mor holder barn i hånd som start på at lære et barn at hjælpe andre

Det er vigtigt, at forældre begynder at lære deres børn, hvordan de kan hjælpe andre fra en ung alder. Nedenfor giver vi nogle ideer, der hjælper dig med at dyrke denne vidunderlige værdi i dit barn.

Lær dem at hjælpe til derhjemme

Opdragelse begynder derhjemme. Derfor er det fordelagtigt at lære dit barn at hjælpe familiemedlemmer. For at undervise og dyrke denne vidunderlige værdi er det nødvendigt, at alle i familien bidrager med noget for at fremme samarbejde med hinanden.

Derfor kan børn hjælpe til med daglige opgaver såsom at feje, vaske op og tilberede måltider derhjemme. I tilfælde af, at du har flere børn, kan de ældre hjælpe de yngre med skolearbejdet.

Læs også: For at give verden respektfulde børn, skal man opdrage dem respektfuldt

Lad dem vide, at deres kammerater er vigtige

Hvis et familiemedlem eller en ven er syg, skal du bede dit barn om at skrive et brev eller tegne en tegning og give det til den syge person. Dette forslag er ideelt, for hvis personen ikke er frisk nok til at tale, kan vedkommende gemme det og se på det, når de er klar.

I tilfælde af, at vennen eller slægtningen befinder sig i en anden by eller land, kan du bruge sociale medier til at sende beskeder. Denne type gestus vil give dem styrke og muntre dem op.

Opmuntr dem til at hjælpe ældre mennesker

At hjælpe ældre er en vidunderlig gestus.

I mange tilfælde indrømmer ældre mennesker måske ikke, at de har brug for hjælp. Du kan dog forsigtigt henvende dig til dem og hjælpe dem uden at være nedladende eller spørge dem, om der er noget, de har brug for hjælp til i hjemmet, eller om de bare vil tale.

Lav frivilligt arbejde for at lære et barn at hjælpe andre

Kvinde med hund griner

En god måde at hjælpe andre på i samfundet er ved at lave frivilligt arbejde. Dette vil give børn nye oplevelser og et nyt syn på livet.

Hvis dit barn kan lide dyr, og du ikke kan have et kæledyr derhjemme, kan du bruge det som et incitament til at arbejde frivilligt på et dyreinternat. Dette giver dem mulighed for at starte med enkle, men alligevel vigtige opgaver, såsom hvordan man går tur med et kæledyr og fodrer dem.

Læs også: Den måde vi opdrager børn i dag er begrænsende

Hjælp spontant

I løbet af dagen kan det være, at du støder på fremmede, der har brug for din hjælp. For eksempel hvis en person falder, mens vedkommende går på gaden. Hvis du stopper op og hjælper dem, vil det være et godt eksempel for dine børn, fordi det er en god handling, der ikke var planlagt.

Andre måder at hjælpe folk på spontant er ved at åbne døren, når nogen har hænderne fulde, trække en stol ud for en gravid kvinde eller en person med et barn i favnen eller ved at give mad til en, der er hjemløs.

Selvom disse handlinger kan synes ualmindelige i dag, er det op til os at tage initiativ og lære et barn at hjælpe andre. En handling, der kan virke lille, kan gøre en enorm forskel.

Giv donationer

Du og dine børn kan vælge tøj, sko, legetøj og bøger, som de ikke bruger mere, men som stadig er i god stand, og donere dem.

Fortæl dem, at de vil blive givet til andre børn, der har brug for dem, og vil bruge dem godt.

Sidste overvejelser for at lære et barn at hjælpe andre

Det vigtige er at se sig omkring og begynde at tilbyde det bedste af os selv. Når hjælp kommer fra hjertet, er det ikke en opofrelse og giver stor tilfredshed. Udfør disse handlinger for at hjælpe andre snarere end for at tilfredsstille dit personlige ego.

At være uselvisk og omsorgsfuld er en vigtig værdi for forældre at dele med deres børn. Omverdenen er en afspejling af, hvad der er indvendigt. Af denne grund er det væsentligt for ​dine børns udvikling at være generøs… og den verden, de vil leve i.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.