Karakteristika ved New Yorker indretning

Flytter du ind i en lejlighed og ved ikke, hvordan du skal indrette den? I denne artikel giver vi dig en række tips til at få mest muligt ud af denne type rum.
Karakteristika ved New Yorker indretning

Sidste ændring: 25 august, 2022

New Yorker indretning er en type moderne boliger, der er kendetegnet ved at være rummelige, lyse og have få opdelinger mellem de forskellige områder.

Når man træder ind i en lejlighed med New Yorker indretning, kan man visualisere de fleste af stedets områder. I dag er det en meget populær boligstil, fordi den tilpasser sig det moderne byliv, med mindre, men veludnyttede rum.
Du har helt sikkert set film, måske baseret i New York, med denne type lejlighed. De er blevet et ikon for modernitet. Selv om de startede som rum for studerende og kunstnere, kan du i dag også finde luksuriøse boliger skabt i denne stil.

Uanset hvad er disse rum altid veludnyttede, og de giver stil og praktisk anvendelighed. Derudover kan vi også anvende begrebet New Yorker indretning i mindre lejligheder med kun ét rum. Af denne grund er de meget eftertragtede af unge mennesker eller par uden børn.

I denne artikel vil vi gerne tale om kendetegnene ved New Yorker indretning. Vi vil også give dig tips til at få mest muligt ud af forskellige indretningsteknikker, hvis du ønsker at prøve denne stil. Vi håber, at din lejlighed med New Yorker indretning vil ligne et magasin eller en film!

Hvordan opstod konceptet for New Yorker indretning?

New Yorker indretning opstod i 1950’erne i New York i en tid med recession og efterkrigstid. De var meget populære i kvartererne Tribeca, Soho og West End. De var dog ikke luksuriøse rum. Tværtimod var de beregnet til de fattigste, ifølge en udgivelse fra universitetet i Palermo.

Samtidig blev mange fabrikker, værksteder eller butikker forladt på grund af økonomiske problemer. Som følge heraf begyndte kunstnere, der havde brug for store, veloplyste lokaler, at leje dem, og det samme gjorde studerende og intellektuelle. En af de mest berømte er popkunstneren Andy Warhol.

Med tiden fik disse improviserede og begrænsede rum opmærksomhed fra flere og flere ejendomsmæglere og arkitekter, som begyndte at omdanne dem til en mere sofistikeret type boliger.

Kendetegn ved New Yorker indretning

I sidste ende er New Yorker indretning helt og holdent urban og søger at udnytte kompakte rum bedst muligt. Det indebærer en tendens til at indrette på en måde, der afspejler den urbane og New York-agtige oprindelse.

Der er ingen opdelinger

Generelt er badeværelset den eneste opdeling, der normalt findes i lejligheder med New Yorker indretning. I de senere år er nogle af dem dog også blevet bygget med lidt flere vægge for at give dem f.eks. mere privatliv i værelserne.

Som hovedregel er vægge eller opdelinger dog næsten ikke-eksisterende i disse lejligheder. Dette skaber også en følelse af rummelighed i området, selv om de rent fysisk ikke er særligt store, især ikke de mest aktuelle.

Vi anbefaler dig at læse denne artikel: 7 idéer til at indrette med planter på badeværelset

De har meget belysning

Disse rum har som regel store vinduer og højt til loftet, hvilket giver masser af naturligt lys. De har dog også ofte lysekroner, der hænger fra loftet. Da lofterne er høje, giver de dig mulighed for at lege med store lamper, som regel i en klar industriel stil med metal eller i stil med spotlights.

Vi anbefaler, at du læser: 6 hurtige og nemme råd til boligindretning

Synlige materialer

Hvis man følger den mere traditionelle og klassiske stil, kan du finde alle mulige fabriksmaterialer tydeligt synlige. Nogle eksempler kan være umalede mursten, rør, cement og synlige ledninger. Det lyder måske ikke særlig stilfuldt, men hvis du virkelig udnytter disse materialer, kan de give dit hjem et virkelig friskt og innovativt præg.

Tips til New Yorker indretning

Når vi ønsker at indrette med denne stil, kan vi måske føle, at det er en for stor udfordring, fordi vi skal holde alting ensartet i hele området og samtidig imødekomme behovene i hvert enkelt område, f.eks. spisestuen, kontoret, stuen eller soveværelset. Her er nogle tips, der vil give dig idéer til at få mest muligt ud af New Yorker indretning.

Brug møbler til at afgrænse rummene

Da der ikke er nogen vægge eller strukturelle opdelinger, der afgrænser rummene i New Yorker indretning, er det ofte en god idé at bruge møbler til at afgrænse rummene. Bogreoler giver normalt gode resultater.

Sådan laver du din egen skoreol derhjemme.

Brug tæpper til at skabe forskellige rum

Selv om kontinuitet og åbne rum er grundlæggende i New Yorker indretning, er det også vigtigt at skabe den visuelle fornemmelse af forskellige zoner for at få en balance, og for at rummet ikke ser kedeligt ud.

Tæpper eller gulvtæpper er ideelle til at opnå denne effekt. Faktisk findes der nogle af dem, der er af vinyl, som simulerer mosaikgulve. Det kan se godt ud i køkkenet eller spisestuen.

Brug neutrale farver

New Yorker indretning har normalt neutrale farver, som passer godt til den urbane stil og også er med til at bevare lyset. Hvid, vanilje, grå og blå er ideelle farver til indretning. Derudover kan du have et strejf af jordfarver.

Hold det ryddeligt

Da det i New Yorker indretning er muligt at have en panoramaudsigt over stedet ved første øjekast, er det vigtigt at have rummene organiseret. Til dette formål er det vigtigt at have funktionelle møbler. De skal give mulighed for at opbevare personlige ting eller f.eks. køkkenudstyr.

Derudover er det tilrådeligt at tendere til det enkle, fordi en overflod af genstande er mere tydeligt i denne type rum.

Vov at kombinere stilarter i din New Yorker indretning!

Selvom vi har påpeget, at denne type indretning har et tæt forhold til den industrielle stil, bør du ikke begrænse dig til den, hvis det ikke er din favorit. Faktisk kan boheme-, rustikke, minimalistiske eller etniske stilarter også gå godt sammen med denne indretning. Desuden kan du give disse rum et mindre råt og urbant præg.

Inden for indretning er intet for evigt. Faktisk går de nuværende tendenser ud på at blande forskellige elementer for at opnå mere afbalancerede rum. Så vov at sætte planter, malerier og dekorationer, der har en mere naturlig inspiration, uden at overbelaste rummet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.