5 tillidsøvelser til børn, unge og voksne

Tillidsøvelser forbedrer ydeevnen for den individuelle person og for gruppen. I denne interessante artikel vil vi dele fem øvelser.
5 tillidsøvelser til børn, unge og voksne

Sidste ændring: 24 juni, 2021

Selvtillid er et ekstremt vigtigt aspekt af vores psykiske helbredUden det kan man føle sig utilpas i nye omgivelser eller grupper. Derfor bør tillidsøvelser overvejes i grupper, eftersom det er vigtigt at føle sig tilpas sammen med andre.

Tillid giver dig ikke blot mulighed for at skabe behagelige og sikre miljøer, men det faciliterer også personlige interaktioner. For at forstå betydningen af det skal man tænke på, hvordan man har det og de fysiske manifestationer, man oplever, når man er i et ukendt miljø.

Billedet, man får i hovedet, er sikkert en anspændt krop og et bekymret sind. Tænk nu på, hvordan det ændrer sig, når du er et sted eller sammen med en person, som du føler, at du kender. Du har det sikkert helt anderledes!

Tillid opbygges dog ikke fra den ene dag til den anden, eftersom det tager tid og kræver gradvis tilnærmelse. For at opnå dette kan tillidsøvelser være et godt sted at starte.

Tillidsøvelser til alle aldre

Tillidsøvelser kan laves af børn, unge og voksne, eftersom de har et legerelateret komponent, der kan være underholdende for alle.

Der skal være en moderator til stede i dem alle. De fokuserer dog mest på at give instrukser til dem, der deltager, og sikrer, at alt går som planlagt. De skal derfor være opmærksomme, være en rollemodel med deres attitude og huske, at der også arbejdes på andre social-emotionelle færdigheder.

Venner griner sammen om bord

1. Tillidsfaldet: En af de mest brugte tillidsøvelser

En god tillidsøvelse til at skabe tillid mellem medlemmerne af en gruppe er tillidsfaldet. For at starte aktiviteten skal gruppen deles op i par på et stort område. Der er ikke brug for andre typer materialer.

Moderatoren skal sikre sig, at parrene er blandet, hvilket vil sige, at de ikke deler ens fysiske eller kropslige karaktertræk.

Parrene bør stå med ansigterne mod hinanden, mens spidsen af deres fødder rører ved hinanden. De bør også holde hinanden i hænderne.

Når de alle er i denne stilling, skal moderatoren give et signal, og derefter vil alle begynde at læne sig bagud, som om de skulle til at falde, men bliver holdt oppe af deres partner.

Den første reaktion vil sikkert være usikkerhed og en smule frygt, men derefter vil alle gruppemedlemmerne føle sig mere afslappede. På det tidspunkt kan moderatoren gøre øvelsen sværere ved at indikere nogle ekstra bevægelser.

Aktiviteten kan ende efter et bestemt stykke tid eller efter de ekstra bevægelser, som moderatoren foreslår.

2. Vinden og træet

Denne tillidsøvelse er en tilpasning af den ovenstående. Et bandana eller tørklæde er nødvendigt, og den ideelle lokation er et åbent område.

Deltagerne bør stå i en cirkel. En enkelt frivillig bør stå i midten med tørklædet for øjnene. De bør slappe af i kroppen.

Når moderatoren giver besked, skal resten af gruppen begynde at skubbe til personen i midten og flytte dem fra side til side, som om personen bliver sendt rundt mellem dem. Efter et stykke tid kan en anden frivillig tage plads i midten af cirklen.

Varigheden afhænger af, om alle ønsker at være i midten eller ej. Ellers kan øvelsen tage mellem 15 og 20 minutter.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Afgørende elementer til at fremme børns selvværd

3. Tillidsgangen

Denne tillidsøvelse kan udføres i par på et åbent område. Man skal placere forskellige genstande rundt omkring og markere et sted at starte og slutte.

En af personerne skal have bind for øjnene, mens den anden skal vejlede dem, så de kan komme igennem forhindringsbanen.

Den, der har bind for øjnene, vil få instrukser såsom “gå til højre”, “hop over ringen” eller “tag to skridt til venstre”, afhængig af hvordan genstandene ligger. Du kan bruge ringe, kegler og reb.

Aktivitetens varighed afhænger af forhindringsbanens design. Parrene skal skiftes til at have bind for øjnene. Det betyder ikke noget, hvor lang tid det tager at komme igennem. Det vigtige er at bevæge sig fremad og føle sig sikker.

Hver af øvelserne forstærker tillid. Den eneste måde at nå målstregen på er ved at samarbejde, hvilket betyder, at denne øvelse giver folk mulighed for at forstå betydningen af gruppearbejde.

4. Viften af ros

Man kan arbejde på selvtillid for at indarbejde værdien af personlige positive aspekter. Denne aktivitet kræver minimum seks deltagere på et åbent område, så de kan stå i en rundkreds.

Det er en dynamisk øvelse, som kræver, at gruppen får nogle informationer på forhånd. Gruppen vil have brug for et stykke papir og blyanter eller kuglepenne.

Til at starte med skal hver deltager have et stykke papir hver og en blyant eller kuglepen. Moderatoren vil bede dem skrive deres navn på papiret. Når de er færdige, vil moderatoren give dem besked om at sende papiret videre til personen til venstre for dem.

Moderatoren vil indikere, at hver person skal skrive noget positivt eller noget, de godt kan lide om personen, hvis navn står på papiret, mens de slår fast, at onde eller upassende kommentarer ikke er tilladt.

Når alle deltagere er færdige med at skrive noget om alle gruppemedlemmerne, vil moderatoren begynde at læse fra papiret eller bede en frivillig om at gøre det. Hvis deltagerne accepterer det, kan de dykke dybere ned i det og skrive mere om hver person.

Denne øvelse stiler altså efter at forbedre selvtillid og selvværd baseret på, hvad andre ser i os.

En anden måde at lave denne øvelse på er ved at komme sedlerne i en kasse og få hver person til at trække en.

Personer i gang med tillidsøvelse

Måske denne artikel også vil interessere dig: Lavt selvværd: Når du bliver til din egen fjende

5. Fortæl mig, hvad du tegner

Den sidste af vores tillidsøvvelser består af at dele gruppen op i par og give hvert par et stykke papir og en blyant. En af personerne skal begynde at tegne et billede og sikre sig, at den anden ikke ser det. De får nogle minutter til at tegne det.

Når alle er færdige, vil moderatoren give et signal, og personen, der tegnede, skal give den anden nogle ledetråde til at hjælpe dem til at genskabe tegningen. Eftersom det består af at give forskellige forklaringer, giver denne leg personerne mulighed for at udvikle og fremme færdigheder i kommunikation og udtryk.

Legen slutter, når den anden person har genskabt tegningen.

At dele følelser: Et af målene med tillidsøvelser

Efter børn, unge og voksne er færdige med at lave disse tillidsøvelser, skal de vurdere, hvad de følte, hvad de bedst kunne lide, og hvad de ikke særlig godt kunne lide. Det giver dem mulighed for at udtrykke og håndtere deres følelser.

Moderatoren vil være den, som inviterer deltagerne til at lave rundkredse og dele deres erfaringer. Det er også meget vigtigt at kontekstualisere aktiviteterne og være klar over betydningen af tillid og gode forhold til andre personer i grupper.

Dette hjælper med at skabe et miljø, hvor alle føler sig sikre nok til at dele deres egne erfaringer og skabe respekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Yáñez Gallardo, Rodrigo, Luis Ahumada Figueroa, and Félix Cova Solar. “Confianza y desconfianza: dos factores necesarios para el desarrollo de la confianza social.” Universitas Psychologica 5.1 (2006): 9-20.
  • Valdés, Nelson, et al. “Proceso de cambio psicoterapéutico: análisis de episodios relevantes en una terapia grupal con pacientes adictos.” Psykhe (Santiago) 14.2 (2005): 3-18.
  • Avalos, Santiago Maximiliano Troncoso, César Jesús Burgos Dávila, and Jeanette Magnolia López-Walle. “Climas motivacionales, liderazgo y cohesión grupal en contexto deportivo universitario.” Educación Física y Ciencia 17.1 (2015): 1-12.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.