Sådan kan du lave en lampeskærm

Vil du gerne give et andet præg til et rum i dit hjem? Lær, hvordan du gør det ved at lave din egen lampeskærm ved hjælp af lettilgængelige materialer!
Sådan kan du lave en lampeskærm

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hvis du undrer dig over, hvordan du kan lave en lampeskærm, er det måske, fordi du ønsker at dæmpe lyset eller fordele det bedre.

Men ud over det er lampeskærme subtile indretningselementer. De er meget mere end blot et funktionelt element.

Selvom lamper normalt kommer med deres egen lampeskærm, kan de være lavet af en lang række materialer, herunder papir og stof. Selv dem, der er lavet af genbrugsmaterialer, er ved at komme på mode!

Lad os se nærmere på det.

Du kan lave en lampeskærm af papir

Papir er et meget formbart materiale, der kan være en stor hjælp til at udføre næsten ethvert håndværk. Sådan laver du en lampeskærm ud af det.

Materialer, der er nødvendige for at lave en lampeskærm af papir

 • Lineal
 • Blyant
 • Saks
 • Tynd snor
 • Sikkerhedsnåle
 • Silikonelim
 • Papirclips
 • Målebånd
 • Papir
 • Viskelæder
 • Tape
 • Genbrugt lampeskærm fra en anden lampe
Lampeskærme lavet af gamle grønne flasker

Trin for trin instrukser

Til at starte med skal du måle lampeskærmens højde langs den skrå side og tilføje to centimeter. Mål omkredsen på den bredere side og gang med 2,5. Klip et stykke papir med disse mål.

Lav en streg på det hvide område af papiret med en blyant. Stregen skal være parallel med hver langside og 2,5 centimeter fra hinanden. Lav foldelinjer mellem stregerne parallelt med de korte sider, 4 centimeter fra hinanden.

Læg papiret med den anden side opad. Fold langs hver linje og brug dem som en vejledning. Vend papiret om, og få linjerne til at mødes for at danne harmonika-folder.

Placer folderne i de korte områder af den strimmel, du skar ud i begyndelsen, for at danne en cirkel. Trim det overskydende papir, og del den foldede cirkel og skærmen langs de øverste kanter i fire dele. Markér med papirclips og lampeskærmen med blyantstreger.

Saml harmonikaen, du lavede, med papir og snor. Læg strimler af papir først for at forhindre, at snoren efterlader mærker. Lad det stå sådan i flere timer, så folderne bliver på sin plads.

Fjern snoren og papiret. Lim hver korte ende af det foldede papir sammen med silikonelim. Lad det tørre.

Alt, du skal gøre nu, er at montere det foldede papir med clipsene over bundskærmen. Fastgør med to strimler tape øverst og nederst. Foldene skal stikke 1,5 centimeter ud over skærmen. Lim de øverste og nederste kanter til lampeskærmen med silikone, og du er færdig.

Lampeskærm lavet af stof

Når du lærer at lave en lampeskærm, vil du indse, at stof er et materiale, der er meget mere modstandsdygtigt over for tid og snavs end papir. Læs her, hvordan du bruger det.

Materialer

 • Stof
 • Blyant
 • Tråd
 • Målebånd
 • Jernring
 • Saks
 • Nål

Trin for trin instrukser til at lave en lampeskærm

Det første, du skal gøre, er at definere størrelsen på den lampeskærm, du har tænkt dig at lave. Omkredsen er mellem 12 og 16 centimeter. Definér derefter stil og design.

Dernæst kan du klippe dit stof. Gør det med et rent og præcist snit. Det kan have en hældning øverst eller være lige, det afhænger af den stil, du har tænkt dig at bruge.

Når du har gjort det, skal du sætte ståltråden i og klippe af til at lave lampeskærmens indre og ydre omkreds. Sy derefter tråden på stoffet, så den figur, du designede, tager form. Det kan være godt at tage udgangspunkt i en anden lampeskærm, du har.

Sy derefter stoffets øverste og nederste ring. Tag jernringen og fastgør den til den øvre omkreds ved hjælp af en kæde eller metaltråd for at danne det stykke, der hjælper dig med at holde pæren i lampeskærmen.

En mickey mouse lampeskærm

Betydningen af lampeskærme

Lampeskærme er vigtige, foruden deres æstetiske værdi. De er en måde at dæmpe lysets intensitet og skabe stemning.

Det, en lampeskærm gør, er at sprede lyset fra pæren i toppen og bunden og fordele belysningen på en mere præcis måde. For at gøre dette skal materialet, det er lavet af, være tyndt, så lyset kan trænge igennem.

Det kan interessere dig ...
DIY genanvendelige rondeller til at fjerne makeup
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
DIY genanvendelige rondeller til at fjerne makeup

Rondeller til at fjerne makeup er en uundværlig del af enhver hudpleje. I dagens artikel vil du vil lære at lave genanvendelige rondeller derhjemme...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.