Karakteristika og risici ved kombucha

Kombucha er en drik fremstillet af te, der er blevet fermenteret af en koloni af bakterier og svampe. Den tilskrives mange egenskaber, men det er vigtigt at kende de bivirkninger, den kan have.
Karakteristika og risici ved kombucha
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Kombucha bliver mere og mere populært rundt om i verden på grund af dens mange sundhedsmæssige fordele. De mikroorganismer, der er ansvarlige for at fermentere den sukkerholdige te til fremstilling af denne drik, kaldes “kombucha-svamp”. På trods af de mange fordele bør du dog også kende risiciene ved kombucha.

I starten af fermenteringsprocessen deltager forskellige typer mikrober. Med tiden er det dog kun dem, der udgør den geléagtige konsistens, som er karakteristisk for kombuchaen, der overlever. Resten dør på grund af den høje surhedsgrad og de antibiotiske stoffer, der udskilles i teen.

Smagen af kombucha afhænger af fermenteringstiden. Derfor er den blødere og sødere, hvis den gærer kortere tid, og får gradvist en mere intens og syrlig smag.

Ernæringsmæssige egenskaber

Kombucha i kander

Smagen af kombucha afhænger af gæringstiden og er blødere, jo kortere tid den gærer.

Kombucha skiller sig ud for følgende ernæringsmæssige fordele:

 • Den er rig på vitaminer og mineraler, der er nødvendige for vigtige biokemiske processer, der finder sted i vores krop. Det drejer sig bl.a. om B- og C-vitamin, jern, zink, kobber og mangan.
 • Den indeholder en varierende mængde antioxidanter fra den sorte te, som folk bruger til at lave kombuch. Deres tilstedeværelse afhænger af fermenteringstiden.
 • Den indeholder en høj mængde mikroorganismer, hvilket giver den en kraftig probiotisk effekt.

Fordelene ved kombucha

Manglen på undersøgelser vedrørende denne drik betyder, at vi ikke kan bekræfte, at de fordele, der traditionelt tilskrives den, er sande. Antioxidanterne og mikroorganismerne i den kan dog være forbundet med en forbedring af fordøjelsesfunktionerne.

Folk hævder også, at den har gavnlige egenskaber for hjerte-kar-sundhed, leverfunktioner og stress.

Vi skal også huske, at denne drik er lavet af te, som regel grøn eller sort. Derfor vil den også have disse fordele, som f.eks:

 • Hjælper med koncentrationsproblemer.
 • En vanddrivende virkning.
 • Udrensende virkning.
 • Stimulerende virkning.
 • Astringerende egenskaber.

Bivirkninger ved kombucha

Risiko for kontamination

Kvinde med mavepine

En af risiciene ved kombucha er kontaminering med mikroorganismer fra fermenteringsprocessen.

De største risici ved kombucha er relateret til smitte med mikroorganismer, hvis du ikke laver den efter en række specifikke hygiejniske foranstaltninger.

Under fermenteringen kan kombucha blive udsat for mange bakterier og svampe, som er skadelige for dit helbred. Hvis du ikke lader den gære længe nok, får drikken ikke nok syre og alkohol til at fjerne disse mikroorganismer.

Der påvises ofte prøver, der er forurenet med Aspergillus-skimmelsvamp, som producerer leverskadelige toksiner, samt forurening med bakterier af slægten Helicobacter pylori eller Salmonella. Derfor anbefaler vi ikke denne drik til personer, der lider af en tarm- eller leversygdom.

Vi anbefaler den heller ikke til personer med nedsat immunforsvar eller personer, der har mangler i immunsystemets funktion. Gravide kvinder, ammende kvinder, børn under 5 år, patienter med HIV eller enhver infektion bør afstå fra at drikke kombucha.

Overdrevent forbrug af kombucha

Selv hvis du ikke tilhører nogen af de nævnte grupper, bør du drikke den med måde, da den i større mængder kan forårsage fordøjelsesforstyrrelser.

Vi bør også bemærke, at det er en drik med et højt indhold af alkohol og sukker. Derfor bør du overvåge resten af din kost for at sikre, at du ikke overskrider de maksimale anbefalede niveauer for disse ingredienser.

Industriel kombucha

Du kan også købe industrielt fremstillet kombucha. I dette tilfælde steriliserer de drikken, men den mister sin probiotiske virkning, hvilket resulterer i en drik med ringe næringsværdi.

Sammenfattende kan denne drik være gavnlig, når den indtages med måde. At drikke den garanterer dog ikke nogen fordele på kort eller lang sigt ud over dem, som teen selv forårsager.

Faktisk mener nogle, at det er sundere blot at drikke sort eller grøn te. Dette skyldes, at det ikke indeholder alkohol eller mikroorganismer, der kan forstyrre din mave.

Husk dette, når du drikker kombucha i fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Qadir MI., Role of green tea flavonoids and other related contents in cancer prevention . Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2017. 27 (2): 163-171.
 • Srinivasan R., Smolinske S., Greenbaum D., Probable gastrointestinal toxicity of kombucha tea. Journal of General Internal Medicine, 2002.
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial LM., Gil A., Nutrients, 2017.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.