Hvordan man naturligt kan behandle salmonella og E. Coli

Selv om de fleste mennesker kommer sig hurtigt og uden yderligere problemer, kan salmonella- og E. coli-infektioner være meget farlige for syge mennesker og børn. Derfor skal vi opretholde et optimalt hygiejneniveau, når vi håndterer fødevarer.
Hvordan man naturligt kan behandle salmonella og E. Coli
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

I denne artikel ser vi på, hvordan man kan behandle salmonella og E. coli. Salmonella og E. coli er to af de mest “almindelige” bakterier i dag. De rammer tarmkanalen og er relateret til mad, når den ikke er godt tilberedt eller kogt, samt til hygiejne ved håndtering af mad.

Men det har også meget at gøre med den person, der indtager maden, og dennes tilstand. Bakterier formerer sig nemlig i et miljø, der er “befordrende” for dem, som f.eks. en syg krop. Lad os se nærmere på det.

At behandle salmonella og E. coli: Fødevarerelaterede sygdomme

Det nuværende industrialiserede produktionssystem konserverer eller tilbereder ikke altid maden korrekt. Desuden kan dårlige hygiejneforanstaltninger ved håndtering af fødevarer også føre til vækst af giftige bakterier, som endda kan være dødelige.

Alt afhænger dog af sundhedstilstanden hos den person, der indtager fødevarerne. Derfor er det mere almindeligt, at Salmonella eller E. coli rammer ældre, børn eller voksne med sygdom.

Salmonella

Bakterier

Ifølge USA’s landbrugsministerium er Salmonella en bakterie, der lever i tarmen hos inficerede mennesker, dyr eller fjerkræ. Den overføres gennem deres afføring.

Det er derfor vigtigt at sikre hygiejne ved håndtering af fødevarer i alle led af fødevarekæden (fra gård til bord) for at undgå, at den opstår. Desuden skal vi huske på, at dens tilstedeværelse i fødevarer ikke ændrer smag eller udseende, så den kan ikke påvises.

Infektionen forårsaget af salmonella er salmonellose. I de første 72 timer efter at være blevet smittet kan personen begynde at lide af diarré, mavesmerter og undertiden feber.

Symptomerne viser sig dog tydeligere fra og med den fjerde dag med hovedpine, feber, diarré, mavesmerter, udslæt på brystet og ryggen. Rekonvalescensen varer normalt mellem 1 og 8 uger.

Escherichia coli

Escherichia coli (også kendt som E. coli) er en enterobakterie, der findes i tarmene. Den blev opdaget i 1885. Den var dog næsten ukendt, indtil nylige udbrud i USA satte fokus på den.

Selv om den indgår blandt de bakterier, der er nødvendige for en velfungerende fordøjelsesproces, kan visse stammer være farlige, f.eks. Escherichia coli O157H7.

Dens infektion er relateret til manglende hygiejne ved håndtering af fødevarer, især råt kød eller grøntsager, der ikke er blevet håndteret korrekt. Derfor er den relateret til dårlig tilberedning af fødevarer ved temperaturer under 70 grader celsius.

Den kan forårsage tarm- og ekskretoriske infektioner, blærebetændelse, urinvejsinfektioner, meningitis, blodforgiftning, mastitis, lungebetændelse og hæmoragisk diarré. Mens raske mennesker normalt kommer sig hurtigt, er den især farlig for børn, gravide og syge voksne.

Hvordan kan man behandle salmonella og E. coli-infektioner?

Salmonellose viser sig heldigvis normalt som en mild infektion, så den forsvinder af sig selv i løbet af få dage hos raske voksne. I disse tilfælde har folk kun brug for understøttende behandling såsom rehydrering, probiotika eller præbiotika.

Antibiotikabehandling vil være nødvendig hos immunsvækkede personer eller hos personer med alvorlig diarré. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler brug af fluorokinoloner hos voksne og azithromycin hos børn. Desuden anfører de, at ceftriaxon kan anvendes i tilfælde af resistente stammer.

Escherichia coli er en bakterie, som kan være mere aggressiv og resistent over for konventionel antibiotikabehandling. Det skyldes, at den har udviklet resistens over for mange antibiotika på grund af den vilkårlige brug af disse lægemidler.

I milde tilfælde vil immunsystemet selv kunne fjerne bakterien, så det er kun nødvendigt med generelle foranstaltninger. I tilfælde af alvorlige infektioner er dyrkning og antibiogram dog obligatorisk.

Forebyggelse af salmonellose og E. coli-infektion

I virkeligheden kommer vi alle sammen i kontakt med denne type bakterier på et tidspunkt i vores liv. Det betyder dog ikke, at vi får salmonellose eller E. coli-infektion. På den anden side kan symptomerne, hvis vi gør det, være mindre eller milde.

Som allerede nævnt er nogle organismer mere modtagelige, f.eks. hos syge mennesker eller børn, så hos dem kan disse infektioner være meget farlige.

Men da de kan blive alvorlige, er det altid nødvendigt at opsøge en læge i tilfælde af symptomer. Vi skal være klar over, at kun sundhedsspecialister kan hjælpe os med at overvinde disse infektioner, og at der ikke findes nogen mirakelkure eller fuldt effektive midler.

Bakterier undersøges for at kunne behandle salmonella

Hvordan holder vi vores fordøjelsessystem i god stand, så det kan behandle salmonella og E. coli?

Grundlæggende kan vi holde vores fordøjelsessystem i god stand ved at indtage probiotika, som er fødevarer eller kosttilskud, der hjælper med at regulere tarmens mikrobiota.

Det skyldes, at de indeholder levende mikroorganismer, der er designet til at opretholde og stimulere væksten af “gode bakterier”. Desuden hjælper de med at beskytte immunsystemet og forhindre spredning af svampe og parasitter, der er skadelige for helbredet.

Faktisk er kødindustrien begyndt at tilsætte probiotika til sine produkter for at gøre dem mere sikre. Det er dog tilrådeligt at indføre dem på en mere “naturlig” måde i vores kost.

De bedste fermenterede fødevarer, du kan indtage for at forebygge salmonella- eller E. coli-infektioner, er:

 • Yoghurt.
 • Kefir.
 • Surkål.
 • Kimchi.
 • Kombucha.
 • Tempeh.

På den anden side er der andre forbindelser, der er kendt som præbiotika, som også favoriserer tarmmikrobiotaen. Disse fødevarer indeholder vegetabilske fibre, der fungerer som gødning for tarmbakterier, hvilket hjælper med at bekæmpe infektioner. Æblecidereddike er et kendt præbiotikum på grund af det pektin, det indeholder.

Honning kan på den anden side hjælpe med at behandle Salmonella og E. coli. Det er tilrådeligt at indtage en teskefuld på tom mave for at udrydde de bakterier, der forårsager mange forskellige problemer, såsom mavesår. På den anden side er det tilrådeligt at vælge honningen godt, og sørge for, at den er så ren som muligt.

Honning kan bruges til at behandle salmonella

Anbefalinger for at undgå salmonella og E. coli

 • Først og fremmest skal du vaske dine hænder, før du spiser. Gør det især, når du går på restaurant.
 • På den anden side skal du også rengøre alle overflader før madlavning (skærebræt, knive, tallerkener osv.) med varmt vand og opvaskemiddel.
 • Desuden bør du adskille kød (fjerkræ, kylling, oksekød, fisk) fra grøntsager eller fødevarer, der skal spises rå.
 • Tilbered altid ved de korrekte temperaturer (kog grøntsager, spis ikke råt kød).
 • Sæt straks på køl, når du kommer hjem fra indkøb.
 • Vælg også skærebrætter af træ i stedet for plastik, da de er naturligt antibakterielle.
 • Skær ikke kød og grøntsager med den samme kniv. Det er bedre at bruge en kniv til hver type mad eller i det mindste at vaske dem godt.
 • Som det sidste skal du være forsigtig, når du spiser ude. Bed om kød, der er gennemstegt og uden tegn på blod.

Den bedste måde at behandle salmonella- og E. coli-infektioner på er forebyggelse gennem hygiejne i forbindelse med madlavning og spisning. Undgå krydskontaminering, og sørg for at tilberede maden grundigt. Hvis du har symptomer på sygdom, skal du dog gå til lægen.

Billeder venligst udlånt af Mike dot Mike, NIAID, News21 National, Dino Giordano og Peter Hellberg.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Naciones Unidas, F.A.O, “Prevención de la E. Coli en los alimentos”, FAO.org
  • Centro Europeo para la Prevención y el Control de las Enfermedades. “ECDC: Excelencia
   en la prevención y el control de las enfermedades infecciosas” (folleto informativo)
  • Código de Prácticas del Codex Alimentarius, Principios Generales de Higiene de los Alimentos (CAC/RCP 1-1969, Rev. 3-1997, Amd. [1999]; Sección VII – Instalaciones: Higiene Personal), del Programa Conjunto FAO/OMS sobre Normas Alimentarias, Comisión del Codex Alimentarius. Requisitos generales (higiene de los alimentos). FAO/OMS. Roma. 2001.
  • Comisión del Codex Alimentarius. 2002. “Perfil de riesgos para Escherichia Coli enterohemorrágica, incluida la identificación de los productos básicos de interés, entre ellos las semillas germinadas y la carne molida de res y puerco”, CX/FH 03/5-Add. 4 de septiembre de 2002
  • Eng, Shu-Kee; Pusparajah, Priyia; Ab Mutalib, Nurul-Syakima; Ser, Hooi-Leng; Chan, Kok-Gan; Lee, Learn-Han (octubre de 2014). «Salmonella: A review on pathogenesis, epidemiology and antibiotic resistance», Frontiers in Life Science,  8 (3): 284-293
  • Raúl Romero Caballero; Ismael Francisco Herrera Benavente (2002). Síndrome diarreico infeccioso. Ed. Médica Panamericana. pp. 120 ss
  • AECOSAN, “Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad
   Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre medidas de prevención y recomendaciones
   aplicables para evitar posibles infecciones alimentarias
   por cepas de Escherichia coli verotoxigénicos/productores de
   toxinas Shiga/enterohemorrágicos (VTEC/STEC/EHEC)”, Revista del comité científico, número 6.
  • Sánchez-Prieto S, Herrera-León L, Llorente-Rodríguez MT, Herrera-León S. Infecciones por escherichia coli diarreagénicos en España: ¿Hay un antes y un después del brote de alemania? Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2014;32(2):133–5.
  • B. Terrier, V. Martínez. Salmonelosis. EMC – Tratado de Medicina. 2006; 10(4):1-6.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.