Karaktertræk ved bumser i kønsområdet og dets årsager

Bumser i kønsområdet er hudlæsioner som regel forårsaget af fjerning af hår i bikinilinjen. Der er dog andre mere komplicerede og mindre godartede årsager. I dagens artikel vil vi fortælle dig mere om dem.
Karaktertræk ved bumser i kønsområdet og dets årsager

Sidste ændring: 04 februar, 2021

Kulturel propaganda fortæller konstant kvinder, at de skal fjerne kønsbehåring af æstetiske grunde, og tilbyder dem alle mulige metoder til at gøre det, såsom at vokse sig. Det og andre procedurer forårsager ofte bumser i kønsområdet.

Kvindens kønsområde er en følsom del af den menneskelige krop, og det er derfor, der findes kønsbehåring. Det vil sige, det er noget, vi har, for at opretholde den optimale temperatur og fugtighed i dette område. Det forhindrer derudover også patogeners adgang.

Hvad end det er med en barbarmaskine, voks eller laser, forårsager fjernelse af hår i kønsområdet irritation og ændrer hårsækkene. Der er altid en risiko for infektion og betændelse, selv når det gøres ordentligt.

Karaktertræk ved hårsække

Hårsækken er en udposning i huden, hvor hår spirer gennem en kanal og ud af dermis. Det når kroppens overflade på et tidspunkt og kommer ud.

Lige før håret kommer ud, bliver denne kanal smallere. Der er mange kirtler, som udskiller væske. For eksempel er der en talgkirtel, som altid er langs hårsækken. Den har et fedtholdigt sekret, som reagerer på hormoner til en vis grad.

Ligeledes er nogle kirtler udelukkende i anatomiske områder såsom lysken og armhuler. Vi refererer til dem som apokrine, og de har et tykt, lugtfrit sekret.

Barbering af kønsområdet kan forårsage bumser i kønsområdet

Hårfjerning er den mest gængse årsag til bumser i kønsområdet.

Hvad er bumser i kønsområdet?

Små knopper dukker op med hår fanget indeni, når der er en obstruktion i infundibulum i hårsækken. Dette sker, enten fordi det er meget smalt, eller fordi der er en stor produktion af fedt. Det kan også ske, hvis der er betændelse. Du vil selvfølgelig vide, at det er denne type bumser, når de er i kønsområdet.

Denne lidelse er også kendt som bumser i vagina, men dette navn er ikke fuldstændig korrekt. Mange af os refererer til hele det kvindelige kønsområde som vagina. Dette ord beskriver dog kun det område, der begynder ved skedeåbningen og slutter ved livmoderhalsen.

Dette område er foret med en slimhinde, der ikke besidder nogen hårsække. Bumser kan derfor ikke dannes der. På den anden side er intravaginale læsioner en grund til bekymring, og man bør tale med en læge øjeblikkeligt.

Der er en række folder, som dækker indgangen til vagina (labia majora og minora), som udgør vulva. Bumser i kønsområdet opstår på grund af en ændring i kønsbehåringen mellem labia majora og op til mons pubis og lysken – områdets øvre grænser.

Årsager til bumser i kønsområdet

Dannelsen af disse bumser har adskillige årsager såsom fugtighed, varme, hormoner og endda stress. En af årsagerne skiller sig dog ud i forhold til de andre: Hårfjerning.

Voksning af kønsområdet ændrer den sunde vækst af kønsbehåring. Infundibulum i hårsækkene bliver derefter betændt, hvilket forhindrer håret i at komme ud. Fjerning af hår forårsager også sår og skader på huden, og giver bakterier mulighed for at trænge ind, hvilket fører til endnu mere betændelse og chancer for infektion.

Disse former for bumser er også forbundet med kontakteksem, hvilket er en kløende allergisk reaktion på huden. Det sker, når man eksponerer det for et irriterende substans såsom en sæbe, creme, deodorant, bind, tampon, lægemiddel og endda stof fra undertøjet. Hver person reagerer forskelligt på disse mulige årsager.

Måske du også vil være interesseret i at læse: 8 usædvanlige anvendelser af babypudder

Problemer forbundet med bumser i kønsområdet

Voksning af bikinilinjen kan føre til bumser i kønsområdet

Generelt er bumser harmløse. Den bedste måde at undgå dem på er ved hverken at barbere eller vokse. I stedet skal man tale med en professionel, som kan gennemgå de bedste muligheder til at fjerne hår og pleje intimområdet.

I ethvert tilfælde er bumser i kønsområdet helt sikkert generende, og hvis man prøver at fjerne dem, som man ville gøre med bumser i ansigtet, øges risikoen for betændelse. Det er heller ikke en god idé at trykke på dem, eftersom dette område er meget mere sart.

Bumser i kønsområdet vil fortsætte med at vokse, hvis man ikke håndterer dem korrekt. Det er derfor, det er vigtigt at være i stand til at skelne dem fra andre hudlæsioner, som kan være på grund af mere alvorlige problemer såsom:

  • Molluscum contagiosum, som er en virus, der overføres fra menneske til menneske og primært rammer små børn. Når det opstår hos voksne, er det som regel på grund af en seksuelt overført infektion. Det manifesterer sig som små papler, som ikke klør, men helt sikkert smitsomme. De har derudover tendens til at forsvinde af sig selv.
  • Human papillomavirus er en virus, som skaber vorter i kønsområdet og er meget smitsomme. Nogle typer er farlige, fordi de kan udvikle sig til livmoderhalskræft.
  • Herpes simplex, der er en ret generende og smertefuld sygdom, som består af en gruppe blærer i kønsområdet, som er smertefuldt og kløende. Det er en behandlingsresistent seksuelt overført infektion. Virussen er faktisk ikke mulig at ødelægge og vil komme og gå hos en inficeret person hele livet fra den første episode.

Vær sikker på, at det rent faktisk er bumser

Der er forskellige sygdomme såsom seksuelt overførte infektioner, som også manifesterer sig som bumser. Det er derfor, man skal tale med en læge, hvis man finder noget, man tror er en bums i kønsområdet. Gør det især, hvis det klør, er smertefuldt eller har en ujævn form.

Som det sidste bør du huske, at kønsbehåring overhovedet ikke er uhygiejnisk. Det beskytter derimod vores sensitive hud og fungerer som en barriere, for at mikroorganismer ikke kan trænge ind, som kan blive patogene. Tænk dig derfor om, før du gør det til en vane at fjerne det.

Det er på tide, vi ændrer idéen om, hvad feminin skønhed virkelig er: En sund og naturlig skønhed.

Det kan interessere dig ...
Årsagerne og behandlingen af knopper på penis
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Årsagerne og behandlingen af knopper på penis

Knopper på penis er meget gængse og de er til stede hos mange mænd. De er mest på grund af gængse årsager, som ikke kræver behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Restrepo R. Anatomía microscópica del folículo piloso. rev. asoc. colomb. dermatol. cir. dematol. [Internet]. 26 de febrero de 2019 [citado 5 de julio de 2020];18(3):123-38. Disponible en: https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/324
  • Granados, Pedro Mauricio Moreno. “Histofisiología del folículo piloso y su importancia para la medicina regenerativa.” Morfolia 9.1 (2017).
  • Ferrándiz. Dermatología clínica – 9788491132646 | Elsevier España. (n.d.). Retrieved July 5, 2020, from https://tienda.elsevier.es/ferrandiz-dermatologia-clinica-9788491132646.html
  • Adauy, Arlette, et al. “Quistes vaginales.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 71.4 (2006): 252-258.
  • Machet, L., L. Martin, and L. Vaillant. “Infecciones bacterianas cutáneas superficiales foliculares y no foliculares.” EMC-Dermatología 52.4 (2018): 1-9.
  • Velázquez Mendoza, J. Dolores, et al. “Prevalencia de infección del sitio quirúrgico en pacientes con cirugía abdominal.” Cirujano general 33.1 (2011): 32-37.
  • del Tanago, Gómez González, et al. “Infecciones bacterianas de la piel.” Panorama actual del medicamento 41.406 (2017): 723-728.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.