Knoglemarvens næringsværdi: Hvordan kan det spises?

Knoglemarv er en fødevare, der ikke er særlig kendt i flere lande. Men knoglemarvens næringsværdi gør, at den er værd at kende.
Knoglemarvens næringsværdi: Hvordan kan det spises?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 18 maj, 2023

Knoglemarv er en substans, der findes inde i dyrs knogler. Det er undertiden spiseligt og har en høj næringsværdi, som kan bidrage til dit daglige ernæringsbehov. Knoglemarvens næringsværdi er meget nyttig for mennesker. Det er en fødevare med en intens smag, og derfor bruges det til tilberedning af bouillon og fond.

Selv om det i traditionelle husholdninger undertiden spises sammen med andre udskæringer af slagteaffald, er det langt mindre almindeligt i byerne. Det kan dog findes i supermarkederne. Det kan være nyttigt at lære at bruge det korrekt, hvis man vil supplere sin kost.

Knoglemarvens næringsværdi

Knoglemarvens næringsværdi varierer, alt efter hvilket dyr det kommer fra. Det har dog et ret højt kalorieindhold på grund af dets fedtindhold. I gennemsnit har det normalt omkring 780 kilokalorier pr. 100 gram med 84 gram fedt.

Det skiller sig også ud ved sit indhold af proteiner af høj biologisk værdi, da det indeholder 7 gram af dem. Derimod mangler det kulhydrater.

På den anden side udmærker knoglemarv sig ved sit indhold af mikronæringsstoffer. Disse omfatter jern, fosfor, calcium, magnesium og zink. Med hensyn til vitaminer indeholder det vitaminer fra B-gruppen og A-vitamin. Der er endda en betydelig forekomst af D-vitamin.

Marvens lipidprofil er bemærkelsesværdig, da den indeholder essentielle fedtsyrer som DHA og EPA, der er nødvendige for kroppens korrekte funktion. Disse sikrer hjernens udvikling, især i de tidlige faser af livet. De hjælper også med at modulere inflammationsniveauet.

Fødevarer, der indeholder calcium

Fordele ved at indtage marv

Vi vil nævne de vigtigste fordele ved at indtage marv, og hvad videnskaben siger i den forbindelse.

1. Bedre knoglesundhed: Fordele ved knoglemarvens næringsværdi

Calciumindtag har vist sig at være vigtigt for at forebygge knogleproblemer på mellemlang sigt. Det er en grundpille for at reducere forekomsten af osteoporose, som er en lidelse, der er hyppigere hos kvinder end hos mænd, og som kan påvirke livskvaliteten negativt.

Desuden indeholder marv også D-vitamin, som forbedrer selve optagelsen af calcium. Denne duo kan varmt anbefales til at forbedre knogletætheden.

2. Reduceret inflammation

De essentielle fedtsyrer i knoglemarv er i stand til at modulere kroppens inflammationsniveauer ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Microbiology Spectrum. De hjælper med at forebygge kardiovaskulære sygdomme, da mange af dem involverer inflammation som en underliggende mekanisme.

Der har endda været spekulationer om, at umættede fedtsyrer kan være i stand til at ændre lipidprofilen i positiv retning. En sådan virkning er dog ret begrænset.

3. Muskelvækst: En fordel ved knoglemarvens næringsværdi

Proteiner af høj biologisk værdi er afgørende for at sikre genopretning af magert væv og vævsvækst. Der er dokumentation for, at et tilstrækkeligt indtag af disse proteiner kan stimulere muskelhypertrofi og dermed have gavnlige virkninger på helbredet.

Desuden er anbefalinger om at moderere proteinindtaget blevet afvist, da det er bevist, at det ikke giver negative virkninger på lang sigt. Heller ikke selv om det indtages i store mængder.

Kontraindikationer for knoglemarv

På trods af knoglemarvens næringsværdi er der visse kontraindikationer for indtagelse af knoglemarv. Det er et produkt med et højt kalorieindhold, så overforbrug kan føre til en ubalance i kaloriebalancen. Dette fører til en stigning i fedtvægten, hvilket anses for skadeligt.

Samtidig spekuleres der i, at en kost med for højt fedtindhold kan ændre profilen af tarmmikrobiotaen. Konsekvenserne af dette fænomen kendes endnu ikke med sikkerhed, men forsigtighed anbefales.

Tilberedt knoglemarv repræsenterer knoglemarvens næringsværdi

Knoglemarvens næringsværid: En rig fødevare

Knoglemarv er en ualmindelig fødevare i mange lande, men den har et højt indhold af næringsstoffer. Indtagelse heraf kan bidrage til at forebygge næringsmangel, f.eks. mangel på D-vitamin, som er et folkesundhedsproblem. Samtidig kan det være med til at dække behovet for fedtstoffer og proteiner af høj biologisk værdi.

Grundlaget for vores kost bør være variation. Derfor er det bedre, jo bredere spektrum af fødevarer, der indgår i kosten. Du kan f.eks. indtage knoglemarv i bouillon. På denne måde vil et stort antal af dets næringsstoffer blive udnyttet, selv om en del af de fedtopløselige næringsstoffer vil gå til spilde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.