Karaktertræk, typer og funktionen af lipider

Funktionen af lipider spiller en vigtig rolle i vores kroppe. De er ikke kun en energikilde, men tager også del i transporten af nogle næringsstoffer. Hvordan klassificerer man dem så?
Karaktertræk, typer og funktionen af lipider

Sidste ændring: 21 januar, 2021

Funktionen af lipider er vigtig, eftersom det påvirker vores generelle helbred. De er ikke blot vigtige som en energikilde for kroppen, men de påvirker også andre essentielle processer såsom blandt andet transport af næringsstoffer og regulering af kropstemperaturen.

Disse substanser er forskellige og kommer fra forskellige kilder. De er faktisk kendt for den rolle, de spiller, når det kommer til at nære levende væsener. Det skyldes, at de er nøglen til optagelse af vitaminer og for den optimale funktion af forbrændingen.

Hvad er lipider så helt præcis? Hvad er deres funktion? Du har måske hørt om dem i sammenhæng med helbredet og ernæring og vil måske gerne kunne forstå dem bedre. Vi vil fortælle dig mere om det nedenstående.

Hvad er funktionen af lipider?

Lipider er en gruppe biologiske molekyler, som tager del i relevante processer i kroppen. Mere specifikt er de en del af cellemembranen og basen for produktionen af hormoner. Mere end noget andet er de ansvarlige for opbevaring af energi.

De består derudover af kulstof og hydrogen og indeholder svovl, nitrogen og fosfor i en mindre grad. I ethvert tilfælde er deres primære karaktertræk, at de er vandopløselige og repræsenterer en af kroppens primære energireserver.

Begrebet, lipid, bliver ofte brugt til at referere til “fedt”, men ikke alle lipider er fedt.  Alt fedt er dog lipider. Der er dermed adskillige typer af lipider, og de klassificeres ud fra deres fysiske egenskaber og funktioner.

Illustration af funktionen af lipider

Den primære funktion af lipider er som en energireserve for kroppen. De tager dog blandt andet også del i produktionen af hormoner og syntesen af vitaminer.

Typer af lipider

Som beskrevet i en artikel udgivet i det videnskabelige tidsskrift, Biochimica et Biophysica Actagrupperer begrebet, lipider, forskellige komponenter sammen, som har relevante biologiske funktioner. Det er derfor vigtigt at forstå deres klassifikation, når man taler om disse substanser. Hvilke typer af lipider findes der?

Fosfolipider

Disse består af kæder af fedtsyrer, fosfat og glycerol. De danner hydrofobe strukturer, hvilket betyder, at de afviser vand. Deres vigtigste funktion er dannelsen af cellemembraner.

De udøver derudover også vigtige handlinger såsom fordøjelsen af andet fedt i tyndtarmen. Kroppen er i stand til at generere alle de fosfolipider, den skal bruge, af sig selv.

Kolesterol

Det er en essentiel molekyle i kroppen. I modsætning til hvad mange tror, er det ikke altid dårligt, og det er en del af cellemembraner. Det er derudover en forgænger for forskellige substanser såsom nogle vitaminer og hormoner såsom steroider.

En bestemt mængde kolesterol er dermed essentielt, for at kroppen kan fungere ordentligt. For meget af det kan dog føre til ophobning i blodkarrene. Det kan være et problem, fordi der er en større risiko for hjerteanfald eller iskæmiske problemer, når blodkarrene bliver tilstoppede.

Glycolipider

Denne type fedt indeholder også sukkermolekyler i deres struktur. Deres vigtigste funktion vedrører immunsystemet. De lever på ydersiden af cellemembranen og fungerer som et signal for den.

Triglycerider

Disse består af fedt og alkohol. Mere specifikt er de molekylerne, som overskydende energi og sukker omdannes i. Det vil sige, de producerer deres energireserver.

Som med kolesterol har en overskydende mængde af triglycerider også tendens til at ophobe sig i blodkar og i resten af kroppen. Det er derfor, høje niveauer kan føre til sundhedsproblemer.

Ophobning af fedt omkring hjertet

Triglycerider spiller en vigtig rolle i kroppens energireserve. I for store mængder er de dog skadelige for helbredet.

Steroider

Dette er molekyler, der består af kolesterol og hormoner. Nogle eksempler er testosteron og østrogen. De har derudover brug for kolesterol for at blive syntetiseret i kroppen. Mere specifikt udfører de regulerende og aktiverende funktioner.

Dette vil måske også interessere dig: Du kan spise godt uden at spise kød

Hvad er funktionen af lipider i kroppen?

Afhængig af deres type udfører lipider mange essentielle funktioner i kroppen. Ifølge en udgivelse i Molecular Biology of the Cell er dette strukturelle og signalerende funktioner. Vi vil beskrive nogle af de vigtigste i detaljer nedenstående.

Energireserver: Funktionen af lipider

Den primære funktion af dette substans er som en energireserve i kroppen. Et gram fedt kan give 9 kilokalorier til kroppen. Når en person har for meget sukker i kroppen, bliver disse opbevaret i form af fedtdepoter. De vil blive brugt, når andre kilder til energi, såsom kulhydrater, er i underskud.

Dannelsen af strukturer

Nogle lipider danner vigtige strukturer i kroppen. Cellemembraner er det vigtigste eksempel. De består af en specifik type lipid. De er essentielle for at forme og beskytte cellen.

Cellulær kommunikation er blandt andet funktionen af lipider

Celler kommunikerer med hinanden gennem forskellige substanser, der fungerer som signaler, såsom vitaminer, hormoner og glycolipider. Deres funktion er at regulere forskellige sekreter og kroppens reaktioner.

Illustration af blodplader

Cellulær kommunikation ville ikke være muligt uden bestemte typer af lipider.

Transport er en anden vigtig funktion af lipider

Der er lipider, som fungerer som transportører af andre substanser gennem kroppen, såsom næringsstoffer. Generelt er denne funktion udført i forbindelse med galdesyre og lipoproteiner.

Regulering af temperatur

Fedtdepoterne, som ophober sig under huden og omkring organerne, fungerer som beskyttelse mod kulden. Fedt indfanger varme og holder dermed kroppen varm.

Afsluttende bemærkninger om funktionen af lipider

Typen og funktionen af lipider er forskellige og komplekse, selvom disse organiske komponenter generelt er essentielle for liv. Til en vis grad er de også afgørende for ordentlig funktion af kroppen. Nogle af dem er dog skadelige i for store mængder.

Som du kan se, skal du prøve at få og vedligeholde en sund livsstil, især når det kommer til fødevarer. Planlæg også regelmæssige tjek ved lægen. Du skal gennemgå medicinsk behandling, hvis niveauerne er unormale.

Vi håber, du har nydt denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ahmed S, Shah P, Ahmed O. Biochemistry, Lipids. [Updated 2020 May 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525952/
  • National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Diet and Health: Implications for Reducing Chronic Disease Risk. Washington (DC): National Academies Press (US); 1989. 7, Fats and Other Lipids. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218759/
  • Serrano Maddelainne H, Calle R, Valeria V. LIPIDOS: CARACTERISTICAS PRINCIPALES Y SU METABOLISMO.
  • Basdevant A. Steroids and lipid metabolism: mechanism of action. Int J Fertil. 1992;37 Suppl 2:93-97.
  • Küllenberg D, Taylor LA, Schneider M, Massing U. Health effects of dietary phospholipids. Lipids Health Dis. 2012;11:3. Published 2012 Jan 5. doi:10.1186/1476-511X-11-3
  • Muro E, Atilla-Gokcumen GE, Eggert US. Lipids in cell biology: how can we understand them better?. Mol Biol Cell. 2014;25(12):1819-1823. doi:10.1091/mbc.E13-09-0516
  • Berg JM, Tymoczko JL, Stryer L. Biochemistry. 5th edition. New York: W H Freeman; 2002. Chapter 12, Lipids and Cell Membranes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21199/
  • Sunshine H, Iruela-Arispe ML. Membrane lipids and cell signaling. Curr Opin Lipidol. 2017;28(5):408-413. doi:10.1097/MOL.0000000000000443

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.