Dit kolesteroltal, hvis du spiser avocado hver dag

Ifølge en undersøgelse fra University of Pennsylvania, kunne de umættede fedtsyrer i avocado hjælpe med at stabilisere kolesteroltallet for at forebygge tilstoppede blodårer. Dette er blot én ting, der sker, når du spiser avocado hver dag.
Dit kolesteroltal, hvis du spiser avocado hver dag

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange mennesker er bekymrede over deres kolesterol tal. Kolesterol kan ophobes i blodet, hvilket skaber flere hjerte-kar-problemer og sætter dit helbred på spil. Men hvad sker der med dit kolesteroltal, hvis du spiser avocado hver dag?

Kolesterol udfører en nødvendig rolle i kropsfunktioner for at få vigtige organer til at fungere optimalt.  Men dårlig kost kan få kolesteroltallet stige til farlige niveauer.

En af de mest bekymrende ting er at det i første omgang kan være svært at opdage det.

Millioner menes at lide af forhøjet kolesterol uden selv at vide det.

Den gode nyhed er at kostændringer og en sund livsstil kan være en af de bedste løsninger. Det holder kolesteroltallet under kontrol og mindske dine ricici.

En undersøgelse offentliggjort af American Heart Association afslørede at det også er godt, hvis du spiser avocado hver dag.

Undersøgelsen…

Blodårer

Forskere ved Penn State University foreslog at erstatte mættede fedtsyrer, som findes i de fleste kostvaner, med umættede fedtstoffer, som du får, når du spiser avocado.

De sidste par år har folk blevet rådet til at spise enkeltumættet og flerumættet fedt for at reducere risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme forårsaget af forhøjet kolesterol.

Mættede fedtsyrer hæver kolesteroltallet og øger risikoen for blokerede arterier  og dødelige sygdomme som hjerteanfald aller blodpropper.

Forskere har evalueret hvilke virkninger avocadoer har på risikofaktorer for hjertekarsygdomme, og ved at de er en af de frugter der findes med flest umættede fedtsyrer.

For at opnå deres resultater, erstattede de mættede fedtstoffer i kosten til 45 raske patienter, som var overvægtige eller fede, i alderen mellem 21 og 70 år.

De frivillige begyndte med at spise en kost med meget mættet fedt i to uger.

Derefter fulgte tre typer kost, hvor mængden af mættet fedt blev nedsat:

  • En fedtfattig kost, uden avocadoer
  • En moderat fedtfattig kost, uden avocadoer
  • Et moderat fedtholdig kost samt en avocado om dagen

Læs også: Vigtige tips til at komme sig over hjertekramper

Resultaterne…

Kolesterol i blodet

Efter at forskerne havde afsluttet deres analyse, fastslog de at LDL-kolesterolniveauet var mindsket ved at inddrage en avocado dagligt i deres kost.

I alt blev tallet reduceret med 13,5 mg/dl, sammenlignet med 8,3 mg/dl hos dem, der indtog en moderat fedtindhold kost uden avocado, eller 7,4 mg/dl i fedtfattig kost.

De fandt også, at når man spiser avocado, har det en positiv effekt på kolesterol og triglycerid.

Læs også: 6 overraskende fødevarer med dårligt kolesterol

Konklusionerne …

Efter at have set de overraskende resultater, understregede forskerne betydningen af at flere undersøgelser var nødvendige for at afgøre, om disse effekter var den samme i andre populationer.

Men de viste dog at  umættet fedt i   avocadoer kunne udgøre en hjertevenlig kost især understøttet af næringsrig kost.

Sunde fedtstoffer, mikronæringsstoffer og bioaktive komponenter i avocado er ansvarlige for disse vigtige kardiovaskulære fordele.

Penny Kris Etherton, en af forskerne, har forsikret, at hun gerne vil fortsætte med at forske for at bestemme mere præcist, hvilke bioaktive komponenter, der er indeholdt i avocado, sammen med deres virkninger på kroppen.

Du bliver sund hvis du spiser avocado

På trods af det faktum at avocadoer har haft et dårligt ry adskillige år på grund af deres høje indhold af kalorier og fedt, er de lige nu anset for at være en af de mest komplette og sunde fødevarer, der findes.  De kan tilsættes til din daglige kost, altid i moderate mængder.

Udover de allerede nævnte gode fedtstoffer indeholder denne populære frugt også fibre, E-vitamin, B-vitamin, folsyre og mere end dobbelt så meget kalium som i bananer.

Er du bange for at få højt kolesteroltal?  Foretag nogle få kostændringer  og begynd at spise avocado dagligt for at holde dit kolesteroltal i skak.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.