En kongelig dessert: Opskrift på citronkagen Carlota

Carlota er en virkelig forfriskende, simpel og velsmagende dessert for hele familien. Lær hvordan du laver den her.
En kongelig dessert: Opskrift på citronkagen Carlota

Sidste ændring: 09 august, 2022

En pakke mariekiks, kondenseret mælk og nogle citroner er det eneste, du skal bruge, for at lave denne lækre dessert, der er ideel som en eftermiddagssnack eller dessert efter frokosten. I dag vil vi give dig en lækker og alligevel simpel opskrift på citronkagen Carlota.

Carlota ligner en citronkage, men den er faktisk noget helt andet. Læs videre og lær, hvordan du laver denne lækre franske dessert.

Ingredienser til at lave citron Carlota

For at lave Carlota skal du bruge to dåser kondenseret mælk og mindst to pakker mariekiks. Hemmeligheden til denne dessert ligger i kiksene.

Mariekiks på tallerken

Du skal bruge omkring 360ml kondenseret mælk. Typisk indeholder en dåse kondenseret mælk 397 gram. Du skal bruge 170 gram kiks.

Selvfølgelig må vi ikke glemme stjernen i showet: Citronen. Seks til otte citroner (1 kg) vil give nok citronsaft. De præcise mål er 16 spiseskefulde saft eller omrking 200 ml.

Hvis du ønsker at give det ekstra smag, kan du tilføje en halv pakke fløde (225 gram) og to teskefulde stødt kanel. Men du behøver dem ikke for at lave den originale opskrift. Det hele afhænger af, hvad du godt kan lide.

Anbefalet læsning efter “Opskrift på citronkagen Carlota”: Lækker græskarkage med fuldkornsmel

Opskrift på citronkagen Carlota

  1. Pres citronerne.
  2. Hæld citronsaften i en stor glasskål.
  3. Tilsæt den kondenserede mælk.
  4. Bland meget grundigt, helst med en håndpisker eller stavblender.
  5. Når det er blandet godt, er det tid til at lave lagene på Carlota.
  6. Tag en tærteform og læg det første lag af mariekiks. Læg dem, så de overlapper hinanden.
  7. Når du har lavet en bund af kiks, hælder du noget af den cremede blanding over dem.
  8. Ovenpå denne klistrede blanding, lægger du endnu et lag kiks på samme måde, som du gjorde med det første.
  9. Så hælder du resten af cremen på toppen. Eftersom denne del kommer fra bunden af skålen, vil den være tykkere og indeholde en stærkere smag af citron.
Citron Carlota med mariekiks

Læs også denne artikel efter “Opskrift på citronkagen Carlota”: Sådan laver du flot og dekorativ glasur på din kage

Læg kagen i fryseren

Det gode ved denne opskrift er, at eftersom kiksene er lavet på forhånd, behøver du slet ikke at bruge ovnen. Faktisk det stik modsatte. Læg Carlota i fryseren og lad den være i fryseren mindst 30 minutter, så den bliver fast.

Der er nogle personer, som godt kan lide at lade den stå hele dagen i køleskabet og ikke bruge fryseren overhovedet. Begge metoder virker, selvom den sidstnævnte giver dig større kontrol over det endelige resultat. Du vil være i stand til at se, om det er blevet helt fast, uden at fryse det for meget.

Før du serverer det, kan du drysse lidt stødt kanel på toppen. Nogle personer river noget citronskal på toppen også. Begge af disse muligheder forstærker smagen samt præsentationen af det. Du kan endda dække det med flødeskum.

Et stykke citron Carlota

Carlota, en kongelig dessert

Nogle versioner er historien påstår, at desserten kommer fra England fra regeringen under Kong George 3. Ifølge historien fik desserten sit navn fra hans kone, Charlotte af Mecklenburg-Strelitz.

En anden historie påstår, at opfinderen af desserten, Marie-Antoine Carême, lavede den ved at tilpasse opskriften til en dessert ved navn Charlotte RusseOg derfor blev Carlota eller Charlotte navngivet i ære af den første hustru af Czar Nicholas 1., Charlotte af Prussia.

Måske vil vi aldrig finde ud af, hvilken Charlotte der gav navn til denne lækre dessert. Hvad, vi ved, er, at den helt sikkert fortjener en royal status indenfor dessertriget.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.