Kortisol: Hvad er hydrokortison?

Hydrokortison har mineralkortikoid og glukokortikoid virkning. Den første ændrer balancen mellem væsker og elektrolytter, hvilket letter reabsorptionen af natrium og hydrogen samt udskillelsen af kalium. Som følge heraf er det effektivt i tilfælde af ødemer og hypertension.
Kortisol: Hvad er hydrokortison?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 28 november, 2022

Hydrokortison er navnet på det lægemiddel, der indeholder hormonet kortisol. Dette lægemiddel er på markedet under navnet hydrokortison eller under forskellige varemærker.

Det er tilgængeligt til forskellige administrationsveje efter behov. Der findes præparater til oral indgift, injektion til intravenøs anvendelse og i salveform til topisk brug.

Specialister bruger det til behandling af forskellige sygdomme, såsom binyrebarkinsufficiens, adrenogenitalt syndrom, hypercalcæmi, skjoldbruskkirtelbetændelse, reumatoid arthritis, ved astma og KOL. Vi vil dog komme nærmere ind på dette senere.

Hydrokortison blev opdaget allerede i 1955 og er med på en liste oprettet af WHO (Verdenssundhedsorganisationen), som angiver de lægemidler, som et sundhedssystem skal have til rådighed.

Vigtigste indikationer for hydrokortison

Hydrokortison i form af creme
Hydrokortison er et kortikoidlægemiddel til lindring af inflammatoriske lidelser. Du kan finde det i form af tabletter, injektioner eller topiske cremer.

Hydrokortison er klassificeret som et kortikoidlægemiddel, så det kan bruges i mange situationer. Først og fremmest lindrer hydrokortison inflammatoriske processer, så det administreres som et antiinflammatorisk lægemiddel i de tilfælde, hvor det er nødvendigt.

Det har også immunundertrykkende virkninger. På grund af dette kan lægerne bruge det til at behandle autoimmune sygdomme som f.eks. reumatoid arthritis (ud over den antiinflammatoriske virkning). Derudover ordinerer lægerne det til patienter med astma eller andre lungesygdomme.

Hydrokortison kan være indiceret til behandling eller forebyggelse af allergiske reaktioner og til behandling af forskellige kræftformer som leukæmi, lymfom eller multipel myelom.

Desuden bruger lægerne det som steroiderstatningsterapi ved tilstande med binyresvigt, som det fremgår af undersøgelsesresultater. Denne type sygdom udvikler sig med et fald i den nødvendige steroidproduktion.

Andre indikationer for hydrokortison er følgende:

 • For at stimulere appetitten hos kræftpatienter, der har alvorlige problemer af denne type.
 • Salven behandler allergiske hudreaktioner samt lindrer symptomer på kløe, rødme og hævelse.
 • Til forebyggelse og behandling af kvalme og opkastninger i forbindelse med visse kræftbehandlinger, f.eks. kemoterapi.

Virkningsmekanisme: Hvordan udøver hydrokortison sin virkning på kroppen?

Virkningerne udløst af hydrokortison, såvel som af alle de endogene kortikosteroider, der udskilles af binyrebarken, skyldes de enzymatiske modifikationer, de producerer, og ikke nogen specifik virkning af hormonet.

Hydrokortison har mineralkortikoid og glukokortikoid virkning. De førstnævnte ændrer væske- og elektrolytbalancen, hvilket letter reabsorptionen af natrium og hydrogen samt udskillelsen af kalium. Som følge heraf er det effektivt ved ødemer og hypertension.

Hvad angår de glukokortikoide virkninger, er de en del af andre metaboliske veje som f.eks:

På den anden side har hydrokortison også antiinflammatoriske virkninger takket være dets evne til at hæmme phospholipase A2, som er et molekyle, der tilhører lipocortinfamilien.

Disse stoffer modulerer syntesen af inflammatoriske mediatorer. Når de hæmmes, kan disse molekyler derfor ikke syntetiseres, og det inflammatoriske problem mindskes.

Som det sidste er det værd at nævne, at det også hæmmer frigivelsen af adrenokortikotropisk hormon fra hypofysen. Denne virkning er vigtig, da binyrebarken kan atrofiere, hvis den indgives i høje doser og i lang tid.

Bivirkninger ved hydrokortison

Læge ordinerer hydrokortison
Hydrokortison har kontraindikationer og bivirkninger. Derfor bør du administrere det med forsigtighed og under en læges opsyn.

Hydrokortison kan som alle lægemidler på markedet udløse en række bivirkninger. Specialister definerer bivirkninger som alle de forventede hændelser, der opstår på en uønsket og utilsigtet måde i forbindelse med behandlingen med et lægemiddel. Virkningerne af hydrokortison ligner alle dem, der indeholder hormonet kortisol.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle lider af disse reaktioner eller manifesterer dem på samme måde. Virkningerne varierer fra den ene patient til den anden. Desuden er de normalt reversible og forsvinder normalt af sig selv med tiden. Med hensyn til de mest almindelige, dvs. dem, der præsenterer en prævalens større end 30 %, har vi:

 • Øget appetit.
 • Kvalme.
 • Smerter i maven.
 • Søvnløshed.
 • Væskeophobning.

Konklusion

Hydrokortison er navnet på kortisol, når det gives som medicin. Læger og specialister bruger det til at behandle mange tilstande. Derudover bør du altid følge din læges anbefalinger, da misbrug af det kan udløse uønskede reaktioner.

Det kan interessere dig ...
Alt, hvad du skal vide om for meget kortisol
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt, hvad du skal vide om for meget kortisol

For meget kortisol kan skyldes en moderne, stressende livsstil. Tilstanden kan være skadelig, men der er ting, man kan gøre for at forhindre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ahmed SEAM, Soliman AT, Ramadan MA, Elawwa A et al. Long-term prednisone versus hydrocortisone treatment in children with classic Congenital Adrenal Hyperplasia (CAH) and a brief review of the literature. Acta Biomed. 2019 Sep 6;90(3):360-369.
 • Medciclopedia. Hidrocortisona en Vademecum. Iqb.es. Disponible en: https://www.iqb.es/cbasicas/farma/farma04/h009.htm.
 • Hidrocortisona. Aeped.es. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/hidrocortisona.
 • Mesa J, García O, Tacoronte J, Pérez N. Estabilidad del acetato de hidrocortisona en formulaciones en forma de crema al 1%. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas. 2007;38(4):37-41.
 • Zhao Y, Ding C. Effects of Hydrocortisone on Regulating Inflammation, Hemodynamic Stability, and Preventing Shock in Severe Sepsis Patients. Med Sci Monit. 2018 May 30;24:3612-3619.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.