Kost til arvelig fruktoseintolerance og fruktosemalabsorption

For at kunne kende den passende kost til personer med fruktoseintolerance, er det essentielt at kunne skelne mellem arvelig fruktoseintolerance og fruktosemalabsorption.
Kost til arvelig fruktoseintolerance og fruktosemalabsorption
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Mange personer med fruktoseintolerance er usikre på, hvilke fødevarer de bør og ikke bør spise. For at løse det problem, er det, for det første, vigtigt at kende til komponenterne, som forårsager intolerance, hvilke fødevarer der indeholder dem og hvilken specifik tilstand personen lider af.

Der er dog mange kostplaner til personer med fruktoseintolerance. Når de er klar over de ovenstående punkter, vil de dermed ikke have nogen problemer med at følge en passende kost.

Hvad er fruktose?

Slik, der ligner frugt

Fruktose er en simpel sukker, som naturligt findes i frugter. Det bliver normalt optaget som sukrose. Dette stof er ikke andet end det sukker, vi alle kender og elsker. Når du indtager sukrose, opdeles det i dets komponenter i tarmene, hvor det frigiver glukose og fruktose.

Det er også vigtigt at vide, at sorbitol er en anden kilde til fruktose. Dette stof er et sødemiddel, som kan generere fruktose, når det optages i kroppen.

Under normale omstændigheder, skal fruktose, derudover, optages af dine tarmceller og omdannes i din krop, så du kan drage nytte af dets egenskaber. En person lider af fruktoseintolerance, når deres kroppe har problemer med at optage og omdanne denne simple type sukker.

For at kunne kende til den passende kost til personer med fruktoseintolerance, er det essentielt at kunne skelne mellem arvelig fruktoseintolerance og fruktosemalasorption.

Arvelig fruktoseintolerance

Årsagen til denne sygdom er en genetisk mutation, som påvirker omdannelsen af fruktose. Det opstår hos 1 ud af 20.000 mennesker. Denne mutation får disse personer til at mangle det enzym, der er involveret i kroppens biokemiske reaktioner: Fruktose-bisfosfat aldolase B eller aldolase B.

Når en person mangler dette enzym, som er ansvarligt for omdannelsen af fruktose, ophober dette sukker sig i form af et mellemprodukt af omdannelsen af fruktose, hvilket er giftigt.

Fruktosemalabsorption

Person med fruktoseintolerance

Dette er en fordøjelseslidelse, som svækker optagelsen af fruktose. Det rammer omkring 30% af befolkningen. Patienter med denne tilstand har celler i deres tarme, som er ude af stand til at optage fruktose. Gastrointestinale symptomer opstår derfor.

Kosten, man skal følge, vil afhænge af lidelsen, som man lider af.

Kost til personer med arvelig fruktoseintolerance

Personer med denne type af fruktoseintolerance skal følge en striks kost. De må ikke spise mere end et eller to gram af denne type sukker.

Det er derfor vigtigt for patienten at læse alle fødevaredeklarationer for at sikre, at de er uden fruktose. Personer, som lider af denne tilstand, kan desværre ikke indtage de fleste forarbejdede fødevarer.

For at få en idé om de fødevarer, som personer med arvelig fruktoseintolerance kan og ikke kan spise, kan du læse den følgende liste:

Tilladte fødevarer

 • Sødemiddel. Glukosesirup, saccharin, cyclamat.
 • Frugter (kun i ny og næ). Avocado, modne tomater.
 • Grøntsager. Bladbede, broccoli, spinat, kartofler, svampe, endivie.
 • Grøntsager, der bør indtages i begrænsede mængder. Selleri, brøndkarse, kål, agurk, salat, blomkål.
 • Kød og fisk. Kun i frisk form.
 • Kornsorter og deres biprodukter. Hvedemel, havregryn, majs, rug, hvidt brød, ris.

Personer med denne lidelse kan ikke spise forarbejdet kød eller fisk, som indeholder fruktose, sukrose eller sorbitol. De må heller ikke indtage soyadrikke, kondenseret mælk, frugtyoghurt eller tomater, blandt andet.

Kost til personer med fruktosemalabsorption

Kvinde med ondt i maven grundet fruktoseintolerance

For at undgå udviklingen af gastrointestinale symptomer, bør patienter med fruktosemalabsorption mindske deres indtag af fruktose, enten fuldstændig eller delvist.

De bør dermed følge en kost med begrænset indtag af fruktose. Denne begrænsning vil variere, alt afhængig af om de lider af total eller delvis malabsorption, og graden af deres intolerance.

Hvis patienten lider af total malabsorption, bør deres kost være lignende den, som personer med arvelig fruktoseintolerance følger. Med andre ord, bør de undgå at spise fødevarer, som indeholder fruktose og sukrose.

På den anden side, kan personer med delvis malabsorption, som er den mest gængse lidelse, indtage fødevarer med lavt indhold af sukker. De kan endda indtage en moderat mængde af fødevarer rige på fruktose.

Her er nogle fødevarer rige på fruktose:

 • Tørrede abrikoser, kakifrugter og kirsebær.
 • Svesker.
 • Æbler, pærer og vindruer.

I modsætning, er der her nogle fødevarer, der har lavt indhold af fruktose:

 • Papaya, avocado, kokosnød og jordnødder.
 • Hasselnødder og kastanjer.
 • Artiskokker, aubergine, bladbede og svampe.
 • Mælk, ost og æg.
 • Friskt kød og fisk.

På trods af alle disse indikationer, er det vigtigt at søge råd fra en specialist, hvis du lider af en af disse tilstande, så de kan hjælpe dig med at beslutte en skræddersyet kost baseret på dine individuelle behov.

Det kan interessere dig ...
5 tips til at kontrollere sukkertrang
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tips til at kontrollere sukkertrang

Overdrevent indtag af sukker er skadeligt for dit helbred. Disse fem tips kan hjælpe dig med at kontrollere sukkertrang og reducere dit sukkerindta...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.
 • Hannou SA., Haslam DE., McKeown N., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
 • Baker P., Ayres L., Gaughan S., Weisfeld Adams J., et al., Hereditary fructose intolerance, 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.