Kost til type 2 diabetes: Dette bør inkluderes i kosten

Med type 2 diabetes er kost en del af behandlingen. Sammen med fysisk motion og medicin ordineret af lægen er det en af grundpillerne til at opnå succesfulde resultater indenfor glykæmisk kontrol.
Kost til type 2 diabetes: Dette bør inkluderes i kosten
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Selvom diabetes er en kronisk sygdom, kan man behandle det med ordentlig kost, vedvarende fysisk aktivitet og medicin. Man bør ikke kun fokusere sin indsats på medicinen, da kost til type 2 diabetes er en vigtig faktor i behandlingen.

Som vi allerede ved, er diabetes en lidelse, som kan dukke op, fordi kroppen angriber sig selv, og bugspytkirtlen mister evnen til at producere insulin. Eller det kan udvikle sig gennem en upassende livsstil, som over tid ændrer produktionen og anvendelsen af insulin.

Når man overvejer, at diabetes kan manifestere sig selv på forskellige måder, bliver vi nødt til at slå fast, at type 2 diabetes er den mest gængse form af denne sygdom, og den er forbundet med for stor ophobning af mavefedt, overvægt og fysisk inaktivitet.

Kost til type 2 diabetes

Du bør have i baghovedet, at en ordentlig kost er en af grundpillerne i behandlingen af denne sygdom. Du ønsker ikke blot at tabe dig, men også at opnå glykæmisk kontrol og forebygge fremtidige komplikationer.

Glem ikke, at en person, der udvikler type 2 diabetes, har en ændring i omdannelsen af kulhydrater, proteiner og fedt.

Som en første foranstaltning bør man reducere sit indtag af kalorier for at prøve at normalisere sin vægt. Foruden dette er det vigtigt at anrette sin mad i portioner. Ifølge Spanish Heart Foundation bør man ideelt set spise fem måltider om dagen. Det vil sige at spise morgenmad, frokost og aftensmad og tilføje to snacks mellem disse måltider.

Lav et skema

Du bør lave et skema over måltider afhængig af dine behov. Det vil give dig mulighed for at møde dine mål for kosten hver dag. Målet med dette er at forhindre dig i at gå i lang tid uden at spise, hvilket opretholder det normale blodsukkerniveau. Det hjælper også med at forhindre hypoglykæmi.

Hos nogle personer, hvor ændring af glukose er meget kompliceret, kan det være nyttigt at tilføje en snack om aftenen.

Kvinde spiser fra åbent køleskab om aftenen

Valg af kulhydrater

Dit fokus bør være rettet mod typen af kulhydrater, som du spiser, når man overvejer, at de er grundlæggende i glykæmisk kontrol, eftersom de afgør op til 50% af den glykæmiske reaktion.

Fuldkorn, bælgfrugter og knolde bliver anset som den primære kilde til kulhydrater i kosten. De er ikke blot rige på stivelse, men de indeholder også vitaminer, mineraler og fiber. Ideelt set bør de optage det kvarte af ens tallerken.

Med hensyn til frugter er den nuværende anbefaling at øge sit indtag, hvor man vælger dem, som har et lavt glykæmisk indeksog når det er muligt, bør man spise dem med skrællen, eftersom det er der, fibrene sidder.

Undgå fald i glukoseniveauet

Som vi allerede har nævnt, kan et fald i glukoseniveauet opstå på et hvilket som helst tidpsunkt, så vi kan anbefale dig altid at have noget mad ved hånden, såsom frugt eller slik. Du bør spise det, når du opdager, at dit glykæmiske niveau falder.

Tælling af kulhydrater er et ekstremt effektivt værktøj til at undgå fald i glukoseniveauer, og det skal udføres af en professionel.

Fødevarer, som er inkluderet i en kost til type 2 diabetes

Foruden dem, som vi allerede har nævnt, kan du spise:

 • Grøntsager: De bør optage halvdelen af tallerkenen.
 • Mejeriprodukter: Uden sukker eller med passende sødemidler, helst fedtfattige produkter.
 • Fedtfattigt kød, æg og ost.
 • Frø, nødder og olie.
 • Produkter på dåse: Intet tilsat sukker.
 • Syltetøj og søde sager: Med de tilladte sødemidler.

Hydrering

Et aspekt, som man ikke bør glemme, er hydrering. Generelt lider personer med diabetes af polyuri (en øgning i mængden af urin), så det er vigtigt at drikke vand i løbet af dagen.

Du kan også drikke drikkevarer uden sukker såsom te eller kaffe, så længe de er sødet med tilladte sødemidler. Indimellem kan du drikke frugtdrikke, hvis du blander dem med vand.

Vand er en vigtig del af kost til type 2 diabetes

Måske du også vil være interesseret i at læse: Bedre spisevaner og kost til diabetikere

Hvad bør man undgå?

 • Alkohol: Fordi det har en høj hypoglykæmisk effekt, især når du ikke spiser mad ved siden af.
 • Tobak: Eftersom det ikke blot skader alle, men hos diabetikere kan ændringer i blod og blodkar have langvarige konsekvenser.
 • For meget salt: Lad os ikke glemme, at for meget salt kan øge blodtrykket, ligesom tobak kan.

Planlagte måltider er nøglen i en kost til type 2 diabetes

Som konklusion er planlægning af måltider en af grundpillerne i behandlingen af type 2 diabetes. Uden det er det svært at opnå kontrol over forbrændingen, selv når man bruger hypoglykæmiske midler. I mange tilfælde er dette den eneste behandling sammen med motion.

Det kan interessere dig ...
Forældre til børn med type 1 diabetes
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forældre til børn med type 1 diabetes

Type 1 diabetes forekommer hyppigst blandt børn og unge. Lær nogle tips til at være forældre til børn med type 1 diabetes i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Durán Agüero S, Carrasco Piña E, Araya Pérez M. Alimentación y diabetes. Nutrición Hospitalaria. 2012;27(4):1031-6.
 • Moreno C, García MJ, Martinez C. Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutrición Hospitalaria. 2006;21(1):26-31.
 • Ontiveros L. Dieta para la diabetes – hiperglucemia e hipoglucemia [Internet]. Fundación Española del Corazón. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
 • Factores de riesgo para la diabetes tipo 2 | NIDDK [Internet]. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. [citado 18 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/diabetes/informacion-general/factores-riesgo-tipo-2
 • Brajkovich I, Izquierdo M, Nieto R, Cordero M. Tratamiento no farmacológico: aspectos nutricionales, estilo de vida y actividad física. Cirugía bariátrica. Revista Venezolana de Endocrinología y Metabolismo.2012;10:47-57.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.