Insulinpenne: Funktioner og hvordan de fungerer

I dag er insulinpenne en af de hurtigste, letteste og mest nøjagtige metoder til at injicere insulin hos diabetespatienter.
Insulinpenne: Funktioner og hvordan de fungerer

Sidste ændring: 22 december, 2022

Insulinpenne er den mest anvendte metode til administration af insulin til diabetespatienter. De er nemme at bruge såvel som præcise. Hvad skal du vide om dem? Hvordan fungerer de? For at forstå det bedre vil vi først se på, hvad insulin gør, og hvad der sker i kroppen, når nogen har diabetes.

Hvad er insulin?

Bugspytkirtlens placering i kroppen

Insulin er et hormon, som bugspytkirtlen producerer. Dens opgave er at regulere mængden af blodsukker eller sukker i kroppen. Insulin kan enten mangle eller være ubrugeligt hos diabetespatienter. Faktisk kan diabetes skyldes to forskellige årsager:

 • Din krop producerer ikke insulin (type 1-diabetes).
 • Din krop bruger ikke det insulin, du har, selvom du producerer nok (diabetes type 2).

Brug af kunstigt insulin er den vigtigste måde at behandle type 1-diabetes på. Hvordan virker kunstigt insulin i kroppen? Bemærk følgende tre aspekter, der er involveret i, hvordan det fungerer:

 • Starttid. Den tid, der går, før insulin når blodbanen og begynder at sænke dit blodsukker.
 • Den maksimale effekt. Dette er det punkt, hvor insulin er mest kraftfuldt i at kunne reducere blodsukkeret.
 • Effektens varighed. Det er, hvor længe insulit gør sit job med at sænke blodsukkerniveauet.

Typer af insulin

Insulintyper klassificeres efter, hvor længe de er effektive, og hvor lang tid det er om at begynde at arbejde. Derfor finder du følgende typer:

 • Hurtigtvirkende insulin. Denne type træder i kraft inden for 15 minutter efter injektion. Den når sin maksimale effektivitet på en time og holder i to til fire timer.
 • Regelmæssigt eller korttidsvirkende insulin. Dette når blodbanen inden for 30 minutter efter injektion. Dens maksimale effekt opnås efter to eller tre timer og er effektiv i mellem tre og seks timer.
 • Mediumvirkende insulin. Det når blodbanen mellem to og fire timer efter injektion. Den når sin maksimale effekt fire til 12 timer efter injektion. Mediumvirkende insulin er effektivt i cirka 12 til 18 timer.
 • Langtidsvirkende insulin. Det kommer normalt ind i blodet flere timer efter injektion og regulerer blodsukkerniveauet i op til 24 timer.

Typer af insulinpenne

Der er to typer insulinpenne.

 • Engangspenne. Du kan kun bruge dem, indtil insulinen i cylinderampullen løber tør, så skal du smide dem væk.
 • Genanvendelige penne. Disse giver dig mulighed for at skifte cylinderampullen, når insulinen løber tør.

Du kan justere mængden af insulin, du injicerer, ved at flytte en skive på pennen. På den måde kan du justere din dosis efter dine behov. Af hensyn til sikkerheden bør du skifte nål, hver gang du bruger pennen.

Fordele og ulemper ved insulinpenne

Hvad er nogle af fordelene ved at bruge insulinpenne? De er hurtigere og lettere at bruge end traditionelle sprøjter, fordi en dosis allerede er forberedt. Derudover kan du injicere insulin med mere præcision takket være doseringssystemet. Pennenes størrelse og form er også fordelagtige, fordi penne er lette at bruge og transportere.

Insulinpenne har imidlertid også ulemper. For eksempel kan du ikke blande forskellige typer insulin. En anden ulempe er, at du skal teste dem før hver ny dosis, hvilket betyder, at du spilder en lille mængde insulin.

Hvordan fungerer en insulinpen?

Insulinpenne, både engangspenne og genanvendelige, har en nål, som du selv kan injicere. Hvis du bruger penne, der kan genbruges, skal du skifte nålen efter hver brug.

Fremgangsmåde

Inden du injicerer dig selv, skal du vaske dine hænder. Justér skiven til det antal insulin-enheder, du har brug for. Ret derefter pennen med nålen opad, og tryk på den, indtil du ser, at en dråbe komme ud. Denne dråbe er for at kontrollere, at pennen fungerer korrekt.

Rengør huden, hvor du skal injicere, og kontrollér, at skiven er i den rigtige dosering. Klem derefter om huden, hvor du skal injicere, og skub nålen hurtigt ind. Klem derefter pennen med din tommelfinger for at injicere din dosis. Når du har injiceret det, skal nålen kasseres på en sikker måde.

Sådan opbevares insulinpenne

For at opbevare insulinpenne korrekt skal du tage to ting i betragtning: Temperaturen og den tid, du opbevarer dem. Da de skal opbevares ved mellem 2° og 8°, ville køleskabet være et godt sted. Husk også, at insulin ikke bør udsættes for intens lys eller varme.

Sørg for, at du ikke opbevarer insulin i en temperstur på mindre end 1,5°, da det kan begynde at miste sin effektivitet. Hvis du opbevarer det i køleskabet, vil det dog være fint at bruge indtil udløbsdatoen på pakken.

Som vi har set, er insulinpenne den nemmeste, hurtigste og mest præcise metode til administration af insulin til diabetespatienter. Husk, at du kan bruge insulinpenne i op til 30 dage efter første brug.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cohen, M. R. (2015). PLUMAS DE INSULINA ¡No las reutilicen! Nursing (Ed. Española). https://doi.org/10.1016/j.nursi.2015.06.007

 • Sacylite. (2005). Insulinas : clasificación y usos. Informacion Terapeutica.

 • Pereira, L. O., Francischi, R. P. de, & Lancha Jr., A. H. (2005). Obesidade: hábitos nutricionais, sedentarismo e resistência à insulina. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. https://doi.org/10.1590/s0004-27302003000200003


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.