Sådan finder du tid til at motionere

Fysisk aktivitet giver en bedre livskvalitet. Tid til motion reducerer stress, stimulerer dine muskler og beskytter din hjertekar-sundhed.
Sådan finder du tid til at motionere

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er vigtigt at udnytte vores tid godt. Vi forsøger trods alt altid at få det meste ud af dagen. Men mellem den ene opgave og den anden ender vi med at udskyde ting, som vi anser for mindre vigtige. Derfor er det almindeligt, at folk ikke finder tid til at motionere.

Med undskyldningen om arbejde, huslige opgaver eller skole glemmer vi vigtigheden af at passe på vores krop. Og det går ud over det fysiske udseende og omfatter også følelsesmæssig og psykologisk velvære og sundhed. Du behøver ikke at tage i fitnesscenteret, da en rutine i hjemmet kan hjælpe dig lige så godt med at føle dig bedre tilpas og se bedre ud.

Men hvordan kan du finde den tid, du mangler?

Læs videre og find ud af det!

Hvorfor kan du ikke finde tid til at motionere?

Du har måske intentionen om at motionere, men det er ikke nok. Det nytter ikke noget at gemme sig bag manglende tid til at komme i form. Du er snarere nødt til at motivere dig selv og ofre en ting eller to, selv om du har meget travlt.

Manglende motion fører til en stillesiddende livsstil, som disponerer os for kroniske sygdomme som fedme, muskelatrofi, stress, fordøjelsesproblemer og osteoporose.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der i Europa mindst 600 000 for tidlige dødsfald om året, der skyldes fysisk inaktivitet. På verdensplan anslås dette tal at være 1,9 millioner. På samme måde er der større sandsynlighed for, at de, der ikke dyrker nogen form for aktivitet, dør for tidligt.

Formålet er ikke at skræmme dig med disse tal, men snarere at tilskynde folk til at tilsidesætte argumenter som f.eks:

  • Der er ikke nok timer i døgnet.
  • Jeg har ikke penge til at betale for et medlemsskab i et fitnesscenter.
  • Arbejdet opsluger mig.
  • Skolen giver mig ikke nok tid.
  • Motion gør mig sulten, og jeg ønsker ikke at tage på i vægt.

Vi ved godt, at planlægningen nogle gange bliver kompliceret, og at 24 timer ikke er nok i et døgn. Vi har dog ofte ikke noget problem med at finde “huller” til at tjekke sociale netværk, se en film eller tage en lur. Alt dette kommer før motion.

Det er imidlertid et spørgsmål om at revurdere din tidsplan og styre dine prioriteter, herunder en træningsrutine, uanset hvor enkel den er.

Mand har formået at finde tid til at motionere og træner i sin stue

Tjek denne artikel: Hvordan du bekæmper overvægt med citron

Vigtigheden af at motionere

At motionere og spise rigtigt giver mere energi, mindsker stress og fører til en sund vægt. Generelt forbedrer vi vores livskvalitet, når vi er aktive. De personer, der dyrker sport, viser selvkontrol og er i stand til at træffe gode beslutninger, da de udvikler en stor kognitiv kapacitet.

Desuden udskiller hjernen endorfiner under og efter træning, hvilket giver følelsesmæssig velvære og lykke og minimerer symptomerne på depression og angst. Ifølge forskning er der blevet bekræftet en sammenhæng mellem afslapning og fysisk træning.

Her er flere grunde til, at man bør finde tid til at dyrke motion:

Du vil måske være interesseret i: 4 kalorierige veganske fødevarer til vægtøgning

5 tips til at stoppe med at finde undskyldninger og finde tid til at motionere

I modsætning til, hvad mange mennesker tror, hjælper motion kroppen til at arbejde effektivt. Du får energi til at komme igennem resten af dagen. Så lad være med at lede efter undskyldninger; få mest muligt ud af din tid ved at anvende følgende anbefalinger:

1. Bliv organiseret

Tjek, hvad du bruger din tid på. Derfra kan du omdefinere prioriteterne. Det hjælper at skrive en liste over dine aktiviteter og fjerne dem, der ikke er så vigtige.

2. Slut dig til et hold for at motionere

Du er ikke alene! Der er sikkert også en veninde, der leder efter tid til at motionere. Støt hinanden, så bliver det mere tåleligt og sjovt. Start med let træning og øg gradvist intensiteten, så længe din krop tillader det.

3. Find et praktisk sted

Et fitnesscenter eller en park i nærheden af din arbejdsplads eller dit universitet er et godt sted at træne. At indrette plads derhjemme fungerer også, især hvis du beslutter dig for at træne meget tidligt om morgenen eller før sengetid. En af fordelene er, at du kan følge rutiner online, som er verificeret af kvalificerede instruktører.

4. Vælg aktiviteter, som du nyder

Squats, mavebøjninger eller armbøjninger er ikke obligatoriske for at holde sig i form. Andre aktiviteter kan hjælpe, f.eks. dans, cykling, svømning eller yoga. Det vigtigste er at vælge noget, som du nyder, og investere en lille del af din dag i det.

Familie cykler sammen ved solnedgang

5. Se det ikke som en udgift

Vi har allerede nævnt, at du kan træne udendørs, i en park eller derhjemme. Du behøver ikke at betale for undervisning, så penge bør ikke være en undskyldning.

Brug heller ikke prisen på sportsudstyr eller tøj som en undskyldning. Lette sko og behageligt tøj er alt, hvad du behøver.

Det er gavnligt for alle at finde tid til at motionere

Mangel på tid til motion er forbundet med psykologiske barrierer som f.eks. frygt for at komme til skade, for at fejle eller for at blive latterliggjort. Derfor erstatter vi sport med mindre risikable alternativer. Det vil sige, at vi foretrækker at sove, se film eller hygge os på sociale netværk.

Med lidt kreativitet og frem for alt organisering får du gennem motion et godt fysisk og mentalt helbred. Husk, at der er flere fordele, men den vigtigste er, at du får en bedre livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
  • Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
  • Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
  • Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.