Kosten for fodboldspillerne, der deltog i Qatar 2022

Fodboldspillerne i Qatar 2022 har en streng diæt. Ernæringseksperter, trænere og endda tekniske direktører forsøger at optimere præstationen gennem de rigtige måltider.
Kosten for fodboldspillerne, der deltog i Qatar 2022
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 09 februar, 2023

Kosten for fodboldspillerne, der deltog i Qatar 2022, rækker ud over de sædvanlige kostplaner, som hver enkelt stjerne følger i sin klub, hvor de spiller det meste af året.

Det er nu tid til at opretholde rutinerne midt i den stress og varme, som VM tilføjer. Derfor vil vi gennemgå de vigtigste punkter i kosten for fodboldspillerne, der er ubestridte figurer på deres landshold.

Kosten for fodboldspillerne, der deltog i Qatar 2022

1. Cristiano Ronaldos kost

Cristiano Ronaldo var en afgørende del af Portugals sejr mod Ghana. Selv om europæerne ikke havde noget at spare for at opnå sejren, er tilstedeværelsen på banen af den femdobbelte Ballon d’Or-vinder anerkendt.

Ud over den træning, som atleten praktiserer dagligt for at opretholde sin fysik med få skader, er der en tilknytning til et madregime, der er designet af en personlig kok. Ifølge udtalelser fra kokken er de vigtigste proteinkilder fisk og kylling.

Der er en tendens til middelhavskost hos Ronaldo. Vegetabilske olier, frø,fisk og skaldyr mangler ikke.

Men mere relevant er den tidsmæssige fordeling af retterne

Vi ved også fra kokkens udsagn, at den portugisiske stjerne spiser seks gange om dagen i mindre portioner end dem, der ville udgøre en almindelig frokost.

Denne fordeling er en strategi, som andre sportsfolk bruger. Idéen er at fordele næringsstofferne, så de bliver udnyttet af træningstiden. Principperne stammer fra kronobiologien, og selv om der er modstandere af denne model, ses den i stigende grad i ernæringsplanerne hos folk, der går i fitnesscentre.

Ronaldo på banen

2. Mindre kød til Messi

Fodboldspillernes kost skal tilpasses de kulturelle skikke. Argentinerne er meget dygtige til at spise kød. Forbruget pr. indbygger er meget højt i Sydamerika.

Lionel Messi har været under tilsyn af ernæringsekspert Giuliano Poser siden 2014. Denne fagperson var nødt til at reducere den argentinske stjernes kødforbrug drastisk. Derudover indrømmer han, at han har måttet overbevise ham om at skære ned på kulsyreholdige drikkevarer og pizza.

Posers ændring fokuserede på at prioritere i alt 5 uundgåelige fødevarer:

  1. Vand.
  2. Frugt.
  3. Grøntsager.
  4. Olivenolie.
  5. Fuldkorn.

Argentinas nummer 10 spiser havregryn med frugt og grøntsager om morgenen. Det er normalt en start på dagen med en rigelig mængde produkter, men altid med en stærk tilstedeværelse af disse tre.

Ved aftensmaden er det anderledes. Planen er at spise let. Så mulighederne er normalt ris og tun. På denne måde giver den første ingrediens komplekse kulhydrater, og den anden giver ham protein.

3. Mange kalorier i kosten hos Neymar

Den brasilianske stjerne var i nyhederne for sin skade i den første kamp ved VM, mod Serbien. Hos den ubestridte stjerne landsholdet er den kost, han følger, ligesom hos andre, baseret på en høj andel af kalorier.

Kaloriebehovet hos en elitefodboldspiller er højt. Træning og kampe kræver et højt forbrug. Hvis vi tilføjer varmefaktoren i Qatar 2022, kan dette behov let mangedobles.

For at nå de nødvendige kalorier får Neymar mere end halvdelen fra kulhydraterne. Derefter tager han 30 % fra protein, hvilket kun giver plads til fedtstoffer på 10 %.

Neymars morgenmad er overraskende og ikke for alle: 3 æg, spinat og kalkunkød. Derudover drikker han en proteinshake med frø. Denne morgenmad gør det muligt for ham at klare dage med krævende rutiner og med et højere slid, end enhver person ville gå igennem på en almindelig dag.

Kalkunkød er meget værdsat af brasilianeren. Faktisk indeholder flere af hans frokoster denne ingrediens, og han gentager det endda i sine middage. Selv om fisk om aftenen også er et gyldigt valg.

Smoothie med banan og jordnødder er tit en del af kosten hos fodboldspillerne

Kosten for fodboldspillerne i Qatar 2022 er ikke ens for dem alle

Der findes ikke en én-for-alle-diætmodel for spillerne i Qatar. Ernæringseksperter ved, at behovene er forskellige alt efter alder, position på banen og de enkelte atleters særlige forhold.

Der er fælles enighed om at øge indtaget af komplekse kulhydrater før kampene. Dette skulle sikre en brændstofreserve til at gennemføre de 90 minutter af hver kamp.

Efter kampene er den proteinholdige tallerken også almindeligt udbredt. Idéen er derfor at give kroppen råstof til at reparere de mikroskopiske skader, der er forårsaget af anstrengelserne. Med nok protein heler musklen, og fibrillerne reparerer sig selv til de næste kampe.

“Ernæring kan udgøre op til 10 % af sportspræstationen i fodbold.”

-Don Mclaren, professor i sportsernæring i Storbritannien-

Alle landshold har ernæringseksperter til at planlægge kosten for fodboldspillerne

Hertil kommer de individuelle fagfolk, som hver spiller har hyret. Blandt andet de kokke, der har til opgave at tilpasse forberedelserne.

Det sidste punkt er meget relevant. Selv om retterne har den rette ernæringsmæssige tæthed, må de ikke føre til gastrointestinale forandringer eller ubehag som f.eks. luft i maven eller oppustethed. Det kan betyde en forringelse af atletens evne til at spille.

Tilgængeligheden af produkter i omklædningsrummet har også ændret sig. Faktisk var der for et par årtier siden kun ringe interesse for emnet. I dag vælger holdenes ernæringseksperter selv de ingredienser, der kan være til stede i halvlegen, f.eks. frugt, kornprodukter og isotoniske drikkevarer.

Hver eneste lille detalje gør en forskel. Hvis man overlader noget til tilfældighederne, som f.eks. kosten for fodboldspillerne, kan det betyde enden på deltagelsen i Qatar i 2022.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Caruana Bonnici, D., et al. “Nutrition in soccer: a brief review of the issues and solutions.” Journal of Science in Sport and Exercise 1.1 (2019): 3-12.
  • Fernandes, Haniel Soares. “Carbohydrate consumption and periodization strategies applied to elite soccer players.” Current nutrition reports 9.4 (2020): 414-419.
  • Keen, Rikki. “Nutrition-Related Considerations in Soccer: A Review.” American journal of orthopedics (Belle Mead, NJ) 47.12 (2018).
  • Oliveira, César Chaves, et al. “Nutrition and supplementation in soccer.” Sports 5.2 (2017): 28.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.