Jordnøddemel: En kilde til protein i din kost

Vi vil fortælle dig om fordelene ved at bruge jordnøddemel i din madlavning. Lær, hvor sundt det kan være at inkludere det i din kost her!
Jordnøddemel: En kilde til protein i din kost
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Jordnødden er det spiselige frø fra bælgplanten Arachis hypogaea, hvis frugter indeholder frø, der er værdsat i gastronomien. Dens proteinernæringsværdi er høj, og når den omdannes til jordnøddemel, øges den endnu mere.

Dette mel kan være et godt alternativ til at erstatte andre typer med lavere proteinindhold. Det giver således mulighed for at berige visse tilberedninger og endda erstatte gluten i kosten. En anden fordel er, at det indeholder fedt af god kvalitet, der kan sammenlignes med olivenolie.

Læs videre, og du vil blive glad for at kende anvendelsesmulighederne for jordnøddemel, og hvordan det bidrager til at berige din kost med proteiner og andre værdifulde næringsstoffer.

Hvad er jordnødder?

Jordnødder er den sjette fedtrigeste afgrøde og en vigtig verdensafgrøde. De er nyttige til menneskeføde som en kilde til proteiner, fedtstoffer, mineraler og vitaminer.

Botanisk set er en jordnød ikke en nød som valnødder eller hasselnødder, men en bælgfrugt, der tilhører Arachis-slægten og er hjemmehørende i Sydamerika. På det gastronomiske plan anvendes den som en nød på grund af dens konsistens, smag og fedtindhold.

Jordnødder er meget populære som en stegt snack, ristet med eller uden salt, bagt, som jordnøddepasta, jordnøddemælk, salte og søde barer, smør, jordnøddesovs og som osteerstatning.

Jordnødder forbruges også som ingrediens i andre produkter og anvendes rå til kommerciel fremstilling af olie. Affedtet jordnøddepasta anvendes til fremstilling af mel for at undgå, at fedtet bliver harskt under opbevaring og mister sine organoleptiske egenskaber.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Sådan kan man riste kikærter i ovnen

Hvordan fremstilles jordnøddemel?

Generelt fremstilles traditionelt jordnøddemel af hele jordnødder. Efter at fedtet er fjernet, males de.

Melet bruges i udviklingen af pastaer, snacks og drikkevarer. Dets emulgerende egenskaber gør det til en favorit i tilberedningen af karryretter, kiks og suppe.

Det anvendes også som et sammensat mel, der danner en blanding med andre typer mel uden hvedemel, eller når hvedemel skal suppleres med proteinrige kilder. Andre eksperter har brugt det til at berige brødtyper, hvilket øger proteinværdien og forbedrer produkternes sensoriske acceptabilitet.

Mand står med en skål med jordnødder

Jordnødder har mange forskellige anvendelser i gastronomien. Ud over snacks er det en ingrediens i flere produkter.

De ernæringsmæssige egenskaber ved jordnøddemel

Når fedtet fjernes fra jordnødder, reduceres kalorieindholdet betydeligt. Denne reduktion af fedtindholdet kan være på op til 30 %.

Mens jordnøddesmør f.eks. indeholder mellem 45 og 50 % fedt, ligger melet på mellem 10 og 15 %. Dette er også gunstigt, fordi proteinerne er mere koncentrerede.

Selv om mængden af fedt er reduceret, er kvaliteten stadig god. Den er domineret af oliesyre, en enkeltumættet fedtsyre, der er karakteristisk for olivenolie.

Nogle videnskabelige værker viser den ernæringsmæssige sammensætning af jordnøddemel, udtrykt pr. 100 gram produkt:

 • Vandindhold: 4.2%
 • Protein: 46 gram
 • Fedt: 11,5 gram
 • Natrium: 0,22 milligram
 • Magnesium: 2,59 milligram
 • Mangan: 13 milligram
 • Kalium: 6,81 milligram
 • Kulhydrater: 22,5 gram
 • Fibre: 16 gram
 • Oliesyre: 45,2 % af det samlede fedtindhold
 • Linolsyre: 42,1 % af det samlede fedtindhold

Det er vigtigt at bemærke den høje værdi af protein og fibre, som gør det muligt at berige produkter og andre raffinerede meltyper. På denne måde kan det forbedre tarmtransitten og forebygge forstoppelse.

De mineraler, der findes i større omfang, er natrium, magnesium, mangan og kalium. Mangan i 100 g jordnøddemel formår at dække næsten 100 % af det daglige behov.

Desuden er 45 % af alt fedt en type oliesyrefedtsyre, og 42 % er en essentiel linolsyrefedtsyre. Sidstnævnte er en omega 6-fedtsyre, som på grund af sin proinflammatoriske virkning skal afbalanceres med indtagelsen af omega 3-fedtsyrer.

På den anden side er niacin den vigtigste vitamin, efterfulgt af vitaminerne i B-komplekset. Mængden af E-vitamin reduceres noget, når fedtet fjernes fra hele jordnødder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fire opskrifter med nødder, du skal prøve

Proteinet i jordnøddemel

Jordnødder har mere protein end nogen anden nød, i et omfang, der kan sammenlignes med en portion bønner. I jordnøddemel stiger proteinandelen, når olien udvindes af jordnødderne, og kan være helt op til 50 %.

Ifølge PDCAAS (protein digestibility corrected amino acid score) svarer jordnøddeprotein til protein fra kød og æg. Det indeholder alle 20 aminosyrer, men i varierende forhold. PDCAAS-værdien er 0,7 ud af 1, mens den for fuldkornshvede er 0,46.

Aminosyreprofilen for melet viser, at det kan være en ingrediens til berigelse. Desuden er fordøjeligheden af dets protein sammenlignelig med animalsk protein. De begrænsende aminosyrer er lysin, methionin og threonin.

Stjerneaminosyren i jordnøddeprotein

Jordnødder anses for at være den vigtigste kilde til aminosyren arginin. Dette er en semi-essentiel aminosyre, da kroppen selv fremstiller sin egen forsyning, men der er tidspunkter, hvor det er nødvendigt at supplere den.

Arginin har flere funktioner, såsom at styrke immunsystemet, regulere hormoner og blodsukker og endda fremme mandlig frugtbarhed. Det hjælper også med at afgifte leveren og neutralisere virkningerne af giftige stoffer i kroppen.

Desuden er det en forløber for nitrogenoxid, som hjælper arterierne med at slappe af og forbedrer blodgennemstrømningen og helingstiden for beskadiget væv.

Fordelene ved jordnøddemel

Fordelene ved jordnøddemel er de samme som ved hele jordnødder, blot er energi- og E-vitaminværdierne noget lavere.

Det er en kilde til antioxidanter

Jordnødder og jordnøddemel indeholder en god mængde antioxidanter, herunder resveratrol og flavonoider. Førstnævnte er en lige så god antioxidant som den, der kommer fra lilla vindruer. Derfor har jordnøddemel beskyttende funktioner mod hjertesygdomme, neurodegenerative sygdomme og systemisk inflammation.

Flavonoider er en type polyfenoler, f.eks. kumarsyre, som også beskytter mod hjertesygdomme og er forebyggende mod ondartede celleforandringer. Disse forbindelser findes også i vin, æbler og grøn te.

Lilla vindruer i hænder

Ligesom lilla druer har jordnødder en fælles sammensætning af sundhedsfremmende antioxidanter, f.eks. resveratrol.

Det kan forbedre din risiko for koronar hjertesygdom

Det fedt, der er tilbage i jordnøddemel, er overvejende monoumættet, hvilket sænker det samlede kolesterol og LDL-kolesterol, samt opretholder HDL eller det gode kolesterol.

Fordelene ved jordnøddefedt kan sammenlignes med fordelene ved olivenolie. Undersøgelser viser en sammenhæng mellem disse enkeltumættede fedtstoffer og en reduktion af risikoen for koronar hjertesygdom.

Det kan forebygge neurodegenerative sygdomme

Jordnøddemel har et højt niacinindhold og opretholder acceptable værdier af E-vitamin, som beskytter mod Alzheimers og aldersrelateret kognitiv forringelse.

Det kan hjælpe dig med at kontrollere din vægt

Det er blevet observeret, at jordnødder i enhver form ikke fører til vægtøgning. Desuden er diæter, der inkorporerer det, mere acceptable.

Hvordan kan man bedre udnytte proteinet i jordnøddemel?

Den høje koncentration af protein i jordnøddemel kan udnyttes ved at tilsætte tre teskefulde eller 15 gram til forskellige retter i løbet af dagen. Denne mængde giver 7 gram protein med acceptabel fordøjelighed og en god aminosyreprofil.

Det anbefales at konsultere en ernæringsekspert om dit proteinbehov pr. dag.

Du kan tilsætte melet direkte til yoghurt eller en grøntsagssmoothie, opløse det i et glas havregryn med mælk eller mandelmælk eller blande det med andre meltyper til bagning eller tilføje det saucer, cremer eller hjemmelavede energibarer.

Det kan interessere dig ...
To opskrifter på brød med lavt kulhydratindhold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
To opskrifter på brød med lavt kulhydratindhold

Brød med lavt kulhydratindhold kan laves med andre typer mel end mel fra korn. Det kan for eksempel være mandelmel. Få to opskrifter her. • Aditya U. Joshi, Changqi Liu, Shridhar K. Sathe. Functional properties of select seed flours,. LWT – Food Science and Technology, Volume 60, Issue 1, 2015, Pages 325-331, ISSN 0023-6438,https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.08.038. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643814005465)
 • L H McKee , T A Latner. Underutilized sources of dietary fiber: a review. Plant Foods Hum Nutr. 2000;55(4):285-304. doi: 10.1023/a:1008144310986.
 • Yadav, D.N., Thakur, N., Sunooj K.V. and Singh, K.K. Effect of de-oiled peanut meal flour (DPMF) on the textural, organoleptic and physico chemical properties of bread. International Food Research Journal 20(3): 1307-1312 (2013). Disponible en: http://www.ifrj.upm.edu.my/20%20(03)%202013/40%20IFRJ%2020%20(03)%202013%20Thakur%20(374).pdf
 • Diana O. Labuckas Alicia L. Lamarque Damián Maestri. Harina de maní parcialmente deslipidizada: un ingrediente funcional para mejorar el valor nutritivo de productos de panificación. Rev Chil Nutr Vol. 43, Nº4, 2016. Disponible en: https://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v43n4/art07.pdf
 • FAO/WHO/UNU (2002) Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition. In: Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation, World Health Org Tech Report No.935 . Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18330140/
 • United States Department of Agriculture (USDA) (2014): http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/. Accessed 21 Aug 2014
 • Yu JM, Ahmedna M, Goktepe I, Dai J. Peanut skin procyanidins : composition and antioxidant activities as affected by processing. J Food Compos Anal. 2006;19:364–371. doi: 10.1016/j.jfca.2005.08.003.
 • Pelkman CL. Effects of moderate-fat (from monounsaturated fat) and low-fat weight-loss diets on the serum lipid profile in overweight and obese men and women. Am J Clin Nutr. 2004;79(2):204–212. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14749224
 • Matilsky DK, Ndekha M, Manary MJ (2009) Supplementary feeding with fortified spreads results in higher recovery rates than with a corn/soy blend in moderately wasted children. J Nutr 139(4):773–8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19225128
 • Morris MC. Dietary niacin and the risk of incident alzheimer’s disease and of cognitive decline. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2004;75(8):1093–1099. doi: 10.1136/jnnp.2003.025858.
 • Mattes RD, Kris-Etherton PM, Foster GD. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008;138(9):1741S–1745S.Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18716179
 • Francisco ML, Resurreccion AV. Functional components in peanuts. Crit Rev Food Sci Nutr. 2008;48(8):715–746. doi: 10.1080/10408390701640718. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18756396

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.