Er kreatin i proteinshakes årsag til nyreskader?

Find ud af, om kreatin virkelig er et kosttilskud, der kan skade nyrerne. Vi analyserer de videnskabelige undersøgelser om emnet og rydder din tvivl af vejen.
Er kreatin i proteinshakes årsag til nyreskader?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 20 november, 2022

Kosttilskud til motion er kommet for at blive. I dag indtager selv amatøratleter, der styrketræner uden at deltage i konkurrencer, proteinshakes. Derfor er det vigtigt at spørge, om kreatin i proteinshakes forårsager nyreskader.

Kreatin er en almindelig komponent i kosttilskud. Siden 1990’erne har det været accepteret som et lovligt stof, der ikke ændrer dopingmålinger hos professionelle atleter. Det kan findes i supermarkeder og endda i specialforretninger, der er mærket som helsekostbutikker.

Stofskiftet af kreatin ender i en forbindelse kaldet kreatinin, som er den, man har peget på som en mulig risikofaktor for nyreskader. Faktisk bruger evalueringerne af nyrernes funktioner bl.a. denne sidste parameter til at afgøre, om der er tale om insufficiens eller svigt.

Hvad er kreatin?

Kreatin er blevet sat i forbindelse med nyreskader og har vakt mistanke i forbindelse med langtidsbrug på grund af dets metabolisme. Som sagt er den sidste måde at udtrænge det fra kroppen på, at det omdannes til kreatinin.

Den menneskelige krop har naturligt kreatinreserver. Den får det gennem levermekanismer, der syntetiserer denne organiske syre, eller gennem vores kost, især når vi indtager tilstrækkelige mængder rødt kød. De basiske aminosyrer, som leveren også kan bruge til sin produktion, er lagret i dette produkt.

De organer og væv, der er ansvarlige for lagring af kreatin, er i højere grad musklerne. Det findes også i nyrerne og leveren. Mindre kreatin findes i det mandlige reproduktive system og i hjernen.

For at fjerne overskuddet omdanner kroppen en del af kreatinen til kreatinin, og det sker uden enzymer, hvilket vil tjene til at analysere eventuelle nyreskader. Det er nyrernes glomeruli, der filtrerer det og udstøder det i urinen.

Denne ikke-enzymatiske omdannelse fortæller os allerede, at det kreatinin, der kommer fra kreatin, ikke vil indikere et nyreproblem i laboratorieundersøgelser. Den fastslår kun den samlede mængde af forbindelsen.

Faktisk vil de høje kreatininniveauer, som en læge kan opfatte hos en atlet, ikke altid henvise til nyrerne, hvis personen tager proteintilskud. Det kan være en isoleret værdi og ikke andet.

Illustration af nyrer

Den sidste udskillelsesvej for kreatin er nyresystemet, hvor stoffet udskilles i form af kreatinin.

Kreatintilskud

Kreatin i proteinshakes og som kosttilskud har vundet indpas og er et af de mest populære stoffer for styrkeatleter. Videnskabelige undersøgelser har fastslået, at kreatinniveauet, der er lagret i musklen, kan begrænse præstationen. Derfor ville en kunstig tilsætning af stoffet forbedre de endelige resultater.

Denne begrænsende faktor for mængden af kreatin er energiproduktionen. Når man udfører styrkeøvelser, er kreatinreserverne på et vist tidspunkt opbrugt, og musklen holder op med at producere molekyler, der er brændstoffer, såsom ATP. Uden ATP er der ingen muskelsammentrækning.

Kreatin indtaget i tilskud giver mulighed for ny ATP-syntese, efter ATP er blevet naturligt udtømt. Dette er især mærkbart i korte, højintensive træningspas. I sidste ende udmønter det sig i evnen til at udføre flere gentagelser uden at føle træthed.

Da styrkeatleter har en tendens til at indtage proteinrige diæter og supplere med kreatin, opstod hypotesen om nyreskader. Ville proteinoverbelastning være så kraftig, at nyrerne ville svigte? Er urinvejssystemet i stand til at filtrere så meget protein uden at beskadige glomeruli?

Forårsager kreatin i proteinshakes nyreskader hos raske mennesker?

For at analysere beviserne for kreatin og nyreskader skal vi se på to forskellige situationer: Raske mennesker uden tidligere sygdomme og patienter med en eller flere lidelser forud for træning. Først vil vi se, hvad der sker, hvis en rask idrætsudøver indtager dette tilskud hyppigt.

Ifølge forskning offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition er der ingen grund til at antage, at nyreskader er forbundet med brugen af kreatin hos raske mennesker.

I den undersøgelse, som disse forskere gennemførte, blev der evalueret to grupper – den ene med kreatin og den anden med placebo. Efter 3 måneder blev der ikke observeret nogen signifikante ændringer i deres nyresundhedsparametre.

Selv med tilføjelse af indtagelse af en proteinrig kost, dvs. mere end 1,2 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag, blev der ikke observeret nogen nyreskader. Det betyder, at det ikke vil være skadeligt for styrkeatleter, der ikke lider af nogen medicinske lidelser, at kombinere en proteinrig kost med kreatintilskud.

Tag et kig på denne fantastiske artikel: Hjælper kollagen til at få muskelmasse?

Forårsager kreatin flere nyreskader hos patienter med medicinske tilstande?

Effekten af kreatin i proteinshakes og andre former for tilskud hos nyrepatienter er omdiskuteret, især på lang sigt. Selv om der findes velgennemførte undersøgelser, der har analyseret stoffets konsekvenser og fastslået dets sikkerhed hos personer med f.eks. type 2-diabetes, bør man stadig vise forsigtighed.

Der er rapporteret om tilfælde af personer, hvis nyrefunktion blev ændret efter indtagelse af kreatin. Disse rapporter bør tages som isolerede hændelser. De er ikke videnskabelige undersøgelser, der er blevet opretholdt over længere tid.

Og under alle omstændigheder er der tale om minoritetstilfælde. Den særlige situation for én patient betyder ikke, at andre vil opleve det samme. Alligevel er der stadig langt fra at være etableret en sikker ramme for ordination af kreatin til nyrepatienter.

Da lægens principielle standpunkt er, at man ikke må skade, er det værd at tage hensyn til det forslag, der er offentliggjort i Revista Médica de Chile:

Brug ikke kreatintilskud til patienter med kronisk nyresygdom eller til patienter, der tager nefrotoksiske lægemidler.

Der anvendes kreatin i proteinshakes

Kreatin i proteinshakes udgør ingen risiko, men følg rådene

Brugen af kreatintilskud til højintensiv træning er ikke forbundet med nyreskader. Det viser de tilgængelige undersøgelser.

Det er dog tilrådeligt at udvise forsigtighed og ikke anbefale stoffet kunstigt til nyrepatienter. Heller ikke til dem, der tager nogen form for medicin, der kan generere toksicitet i nyrerne.

Selv om disse kosttilskud let kan fås i dag, er det at foretrække at rådføre sig med ernæringseksperter for at bestemme de passende doser. Det er ikke det samme at kombinere kreatin med en proteinrig kost som at indtage det sammen med f.eks. en vegansk kost. Kvalificeret rådgivning vil gøre en forskel i forhold til sikkerheden.

Det kan interessere dig ...
En fantastisk vegansk shake til efter træning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En fantastisk vegansk shake til efter træning

Denne opskrift på vegansk shake til efter træning gør det muligt at genoprette næringsstoffer og forbedre sportspræstationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carvalho, Ana Paula Perillo Ferreira, Guilherme Eckhardt Molina, and Keila Elizabeth Fontana. “Creatine supplementation associated with resistance training does not alter renal and hepatic functions.” Revista Brasileira de Medicina do Esporte 17 (2011): 237-241.
  • Brioschi, Fernanda Rodrigues, Hemily Marquezine Hemerly, and Érica Sartório Bindaco. “Efeitos ergogênicos da creatina.” Conhecimento em Destaque 8.19 (2020).
  • Lugaresi, R., Leme, M., de Salles Painelli, V. et al. Does long-term creatine supplementation impair kidney function in resistance-trained individuals consuming a high-protein diet?. J Int Soc Sports Nutr 10, 26 (2013). https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-26
  • Gualano, Bruno & Ugrinowitsch, Carlos & Novaes, Rafael & Artioli, Guilherme & Shimizu, Maria & Seguro, Antonio & Harris, Roger & Lancha Jr, Antonio. (2008). Effects of creatine supplementation on renal function: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. European journal of applied physiology. 103. 33-40. 10.1007/s00421-007-0669-3.
  • Gualano, Bruno & Painelli, Vitor & Roschel, Hamilton & Lugaresi, Rebeca & Dorea, Egidio & Artioli, Guilherme & Lima, Fernanda & Silva, Maria & Cunha, Maria & Seguro, Antonio & Shimizu, Maria & Otaduy, Maria & Sapienza, Marcelo & Leite, Claudia & Bonfa, Eloisa & Lancha Jr, Antonio. (2010). Creatine supplementation does not impair kidney function in type 2 diabetic patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. European journal of applied physiology. 111. 749-56. 10.1007/s00421-010-1676-3.
  • Greenhaff, Paul. “Renal dysfunction accompanying oral creatine supplements.” The Lancet 352.9123 (1998): 233.
  • Vega J, Huidobro E JP. Efectos en la función renal de la suplementación de creatina con fines deportivos [Effects of creatine supplementation on renal function]. Rev Med Chil. 2019 May;147(5):628-633. Spanish. doi: 10.4067/S0034-98872019000500628. PMID: 31859895.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.