Tilfælde af Krim-Congo hæmoragisk feber er blevet fundet i Spanien

Krim-Congo hæmoragisk feber er ikke nyt. På grund af de seneste begivenheder er det bedst at blive informeret omkring alle de mulige fakta vedrørende denne sygdom. Eksempelvis er en kendsgerning om denne virus, at den kun er transmitteret ved direkte kontakt.
Tilfælde af Krim-Congo hæmoragisk feber er blevet fundet i Spanien
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Den 25. august 2016 døde en 62-årig mand fra Madrid, Spanien af Krim-Congo hæmoragisk feber (CCHF). Dette har fået alarmklokkerne til at ringe.

Nyheden nåede medierne og pludselig opdagede spanierne en sygdom næsten ingen havde hørt om.

Når det er sagt, skal man huske på, at Krim-Congo hæmoragisk feber ikke er nyt. Faktisk har det vist sig i Spanien før.

På nuværende tidspunkt har en anden person, fået denne sygdom: sygeplejersken, der tog sig af den 62-årige patient er nu i kritisk tilstand. Endvidere er sygeplejersken nu isoleret. Faktisk er hun i en særlig enhed, der er bedst rustet til at behandle denne infektionssygdom, der spredes af skovflåter.

Trods den chokerende nyhed, har eksperter fortalt spanierne, at de skal bevare roen. Selv om mange har sammenlignet denne sygdom med Ebola, er der ingen grund til at komme til denne uberettigede konklusion.

For det første og for spaniernes ‘fred i sindet, skal de huske på, at den ene ting intet har at gøre med den anden. I disse tilfælde, er den vigtigste ting at have alle de tilgængelige oplysninger for at vide, hvad man kan forvente.

Nedenfor vil vi give de mest relevante oplysninger om Krim-Congo hæmoragisk feber, hvis det breder sig til andre steder såsom USA.

Hvad er Krim-Congo hæmoragisk feber?

World Heath Organization (WHO) definerer denne sygdom som en type viral hæmoragisk feber, der har en dødelighed på op til 40%.

Verdenskort
Vi kender følgende detaljer om Krim-Congo hæmoragisk feber:
  • Det er en form for virus, der stammer fra Bunyavirus familien.
  • Det er spredt af skovflåter, myg, gnavere og også gennem direkte kontakt med inficerede dyr.
  • Den overføres mellem mennesker, når der er direkte kontakt med blodet, krops sekreter eller andre kropsvæsker fra den inficerede.

Luft forurening er blevet udelukket. Med andre ord kan denne sygdom ikke overføres gennem luften, men gennem væsker. Dette faktum forklarer, hvorfor sygeplejersken, der tog sig af den inficerede patient fik denne virus.

Krim-Congo hæmoragisk feber er en epidemi i Afrika, Balkan, Mellemøsten og Asien.
Den er almindelig i lande, der ligger under 50 grader nordlig bredde.

Hvad er symptomerne på denne sygdom?

Der er en inkubationstid på 3 dage efter en person er blevet bidt af en skovflåt eller efter de har rørt blod eller andre væsker fra et dyr inficeret med denne virus.

  • Efter dette, begynder det inficerede individ at opleve træthed, muskelsmerter, hovedpine, svimmelhed, nakkestivhed og lysfølsomhed.
  • Andre symptomer er lever og milt hævelse (hepatomegali), som også omfatter hævelse af lymfeknuder, blødninger, en høj temperatur og forvirring.

Som vi har nævnt før, så er dødeligheden af Krim-Congo hæmoragisk feber omkring 40%. Mange patienter dør i den anden uge efter pådragelse af denne sygdom, men dem, der får det bedre viser allerede positive tegn på bedring ved 9. dagen.

Desværre er der i øjeblikket ingen vaccine mod denne sygdom. Alligevel er der meget få tilfælde, hvor denne sygdom udvikler sig fuldt.

Mand med feber

Skal jeg være bekymret?

Det korte svar er nej. Som eksperter har fortalt os, så er Krim-Congo hæmoragisk feber ikke let at overføre. Desuden er dette ikke dens første indtræden i lande som Spanien.

  • For eksempel, i 2011 blev patogenet, der er til stede i denne sygdom fundet i en population af rådyr i Cáceres, Spanien.
  • Derudover skal vi huske på, at denne virus kun fuldt udvikles hos mennesker og ikke hos dyr. Derfor ser vi ikke nogen synlige symptomer hos dyr såsom rådyr, køer, grise, rotter osv.
  • Dette er grunden til, at den gruppe af mennesker, der har størst risiko for at pådrage sig denne sygdom er dem, der arbejder i direkte kontakt med dyr.
  • Ikke desto mindre, er der veterinærkontrol på gårder, og derfor er det ikke almindeligt for denne virus at sprede sig langt.

Faktisk er ingen af os ofte i direkte kontakt med kropslige sekreter og ekskreter. Dog er sundhedsprofessionelle og landmænd samt slagteriarbejdere uden tvivl på et højere risiko stadie for at pådrage sig denne sygdom.

Sammenfattende må vi bevare roen, og blot holde os informeret om Krim-Congo hæmoragisk feber.

Hvordan nåede denne virus Spanien?

Medicinske fagfolk fra Hospital Carlos III i Madrid, det samme hospital, der behandler den inficerede sygeplejerske, siger, at virusser allerede er en daglig risikofaktor, som at vi står over for.

For eksempel skaber, internationale rejser, dyre import, og den globaliserede verden, som vi lever i et miljø, hvor patogener og smitstoffer fra andre lande nemt kan bevæge sig.

Proever

Imidlertid har medicinske autoriteter forberedt sig godt på Krim-Congo hæmoragisk feber.

For eksempel, har de i øjeblikket fulgt alle protokoller og har lagt de 190 mennesker, der muligvis har været i kontakt med den inficerede patient til undersøgelse.

Kan Krim-Congo hæmoragisk feber behandles?

Som vi påpegede i starten, er der ingen vaccine mod denne virus. Den kan dog behandles.

  • Læger bruger ribavirin til behandling af infektionen, og resultaterne har været særdeles tilfredsstillende indtil videre.

Endeligt er det vigtigt at påpege, at patienten nævnt i starten af denne artikel muligvist døde på grund af en tidligere helbredstilstand eller et meget svagt immunsystem.

Så vidt vi er bekymret, bør du forblive rolig og informeret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.