Kronisk depression: Dystymi

Vi ved alle, hvad det vil sige at gå igennem en hård tid, hvor vi indhylles i depression, og hvor negative tanker tvinger os til at skulle genoverveje mange ting i vores liv. Nogle gange blot ved at gå gennem disse vanskelige øjeblikke lærer vi en masse og finder også hensigtsmæssige strategier til at håndtere vores problemer.
Kronisk depression: Dystymi

Sidste ændring: 13 oktober, 2018

Hvad hvis kronisk depression udvikler sig? Hvad sker der, hvis dette interne ubehag, denne sorg og fortvivlelse, ikke bliver løst, og stadig “trækker os” ned? I dette tilfælde taler vi om en lidelse kaldet dystymi, som er en lille smule forskellig fra den klassiske depression, og som det er værd at vide lidt mere om.

Følg med i denne læsning for at forstå denne form for sygdom.

Hvad er dystymi eller kronisk depression?

Knuget

Det er en form for depression, men med vigtige udtryksfulde og emotionelle nuancer, som den femte udgave af DSM (DSM-V) fastslår klart under et andet navn. Vedvarende depression.Vi vil forklare dens hovedkarakteristika:

 • Det er en tilstand af kronisk depression og modløshed. Der er ingen perioder, der er bedre eller værre, men denne negative følelsesmæssige følelse varer ofte mere end to år.
 • Det er værd at vide, at denne form for lidelse er ikke afhængig af nogen “eksterne faktorer”, det vil sige at det ikke er nødvendigt at have lidt af en form for tab eller en skuffelse for at falde ind under denne type af depression. Dens oprindelse er organisk og næsten altid arvelig, og rammer generelt kvinder.
 • Den viser sig normalt ca. ved 21-års-alderen.
 • Der er få meget alvorlige tilfælde, hvor personen for eksempel er ude af stand til at klare sig selv og behøver daglig hjælp til at spise og klæde sig på – dette er tilfælde hvor dystymi, som vi sagde, er meget udtalt.
 • Trods besiddelsen af en arvelig komponent, har stress tendens til at forværre følelsen af fortabthed, så meget at man kan ende med at gå ind i den mere alvorlige førnævnte tilstand.
 • Til den kroniske depression kan vi tilføje humørsvingninger, træthed, søvnløshed, spiseforstyrrelser og koncentrationsbesvær.
 • Hvis dystymi ikke behandles i tide, kan det føre til “svær depression” som er en endnu mere alvorlig mental lidelse ofte ledsaget af vrede, vrede og endda selvmordsforsøg. Dette er meget farligt og viser vigtigheden af ​​at behandle disse typer af problemer så tidligt som muligt.

Hvordan behandles dystymi?

Taenksom

For det første må vi have klart for øje at dystymi er en sygdom, der følger os hele livet. Kan vi nyde en god livskvalitet dag for dag? Selvfølgelig. Du kan opnå dette, så længe du følger disse retningslinjer:

 • Antidepressiv medicin.
 • Følg adfærdsmæssig og kognitiv psykoterapi, og endnu mere fra gruppeterapi.
 • Får regelmæssig medicinsk overvågning hele livet.
 • Have en god social og personal støttende omgangskreds.

Vi må huske på at frem for alt er dystymi af arvelig oprindelse, og derfor organisk. Der er næsten altid er en svag ændring i neurotransmitternes serotonin-niveau. Det betyder at medicin vil være effektiv, og at psykoterapi uden tvivl vil være en stor hjælp. Dog skal disse behandlinger følges næsten hele livet. Du kan nyde hele dit daglige liv, gå på arbejde og opfylde dine drømme og mål.

Men folk, der er blevet diagnosticeret med dystymi skal være opmærksomme på deres eget problem og opretholde en stor intern kraft for at forstå, hvad der er sket. Dette er en sygdom, der skal kontrolleres, behandles og frem for alt, skal man i tilstrækkelig grad afbøde alle kilder til stress og angst, fordi disse kan trigge de mere alvorlige stadier af dystymi.

 

Tanker Og Taarer

Husk også, at hvis nogen i din familie har denne lidelse, har du en større sandsynlighed for også at komme til at lide af den. Skrid til handling, tal med din læge og følg alle hans forslag. Afslutningsvis må vi også påpege at det er vigtigt at du kan skelne imellem dystymi og almindelig depression:

 • Dystymi viser sig normalt omkring de 21 år eller før, og er en tilstand af permanent depression, der ikke har nogen konkrete årsager eller oprindelse til denne følelse, denne modløshed. Den varer fra halvandet år til to år, og hvis den ikke behandles tidligt, kan den udvikle sig til en mere alvorlig kronisk depression, som undertiden er ledsaget af selvmordsforsøg.

Husk altid dette!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, DSM-5 (5th ed.). Washington, DC: American Psychiatric Association.
 • Carta, M. G., Paribello, P., Nardi, A. E., & Preti, A. (2019). Current pharmacotherapeutic approaches for dysthymic disorder and persistent depressive disorder. Expert Opinion on Pharmacotherapy, 20(14), 1743–1754. https://doi.org/10.1080/14656566.2019.1637419
 • Chen, K.H., Tam, C. W. C., & Chang, K. (2019). Early Maladaptive Schemas, Depression Severity, and Risk Factors for Persistent Depressive Disorder: a Cross-sectional Study. East Asian Archives of Psychiatry, 29(4), 112–117. https://doi.org/10.12809/eaap1821
 • Cuijpers, P., Sijbrandij, M., Koole, S. L., Andersson, G., Beekman, A. T., & Reynolds, C. F., III. (2013). The efficacy of psychotherapy and pharmacotherapy in treating depressive and anxiety disorders: a meta-analysis of direct comparisons. World Psychiatry, 12(2), 137–148. https://doi.org/10.1002/wps.20038
 • Furukawa, T. A., Efthimiou, O., Weitz, E. S., Cipriani, A., Keller, M. B., Kocsis, J. H. et al. (2018). Cognitive-Behavioral Analysis System of Psychotherapy, Drug, or Their Combination for Persistent Depressive Disorder: Personalizing the Treatment Choice Using Individual Participant Data Network Metaregression. Psychotherapy and Psychosomatics, 87(3), 140–153. https://doi.org/10.1159/000489227
 • Hoepner, C. T., & Zetin, M. (2014). Depression and Dysthymia. In Encyclopedia of the Neurological Sciences (pp. 974–977). https://doi.org/10.1016/b978-0-12-385157-4.01076-9
 • Ishizaki, J., & Mimura, M. (2011). Dysthymia and Apathy: Diagnosis and Treatment. Depression Research and Treatment, 2011, 1–7. https://doi.org/10.1155/2011/893905
 • Orvaschel, H. (2001). Dysthymia. In Handbook of Conceptualization and Treatment of Child Psychopathology (pp. 133–148). https://doi.org/10.1016/b978-008043362-2/50008-1

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.