6 fejl, der kan forhindre din medicin i at virke

Dit helbred er vigtigt. Derfor bør du tage din medicin efter anvisningerne og aldrig selvmedicinere.
6 fejl, der kan forhindre din medicin i at virke
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nogle gange har medicin ikke den ønskede effekt. Hvis det sker for dig, og du spørger dig selv hvorfor, så begår du måske en af de her 6 fejl, der kan forhindre din medicin i at virke.

De fleste af os har stor tiltro til lægevidenskaben og den medicin, vi får tilbudt. Desværre virker det ikke altid så godt, som man kunne håbe. Nogle gange er det fordi, vi selv gør noget forkert, mens vi tager medicinen.

Her er nogle ting, der kan forhindre din medicin i at virke.

1. Nogle drikkevarer kan forhindre din medicin i at virke

Hvid vaeske i et glas

Du kan ikke skylle din medicin ned med hvad som helst. Nogle gange begår vi den fejl at sluge vores piller med hvad end vi har ved hånden. Men visse drikkevarer kan modarbejde medicinen.

Nogle gange kan cola og kaffe få medicinen til at nedbrydes for hurtigt, så den mister sin effekt. Det anbefales heller ikke at drikke te, da det har en tendens til at nedsætte optagelsen af  medicinens virkende stoffer i kroppen.

Medicin skal ikke tages sammen med mælk, da det svækker medicinens effekt. Appelsinjuice er heller ikke anbefalet.

Så med mindre produktet anbefaler det modsatte, er det bedst at skylle sin medicin ned med vand.

2. Undgå bestemte fødevarer, for at få mest ud af medicinen

Noget medicin virker ikke med nogle bestemte typer mad. For eksempel bør du generelt ikke tage bestemte piller sammen med måltider. Og du bør passe på ikke at blande din medicin med fiberholdige fødevarer.

Dette er fordi, den gruppe af fødevarer, kan udelukke dele af de medicinske komponenter der hjælper kroppen. Blandt disse madvarer finder du; havre, blomkål, bær, grøntsager med grønne blade, græskar, bælgfrugter, svampe og fødevarer der indeholder hvedemel.

Ofte, når man skal tage en bestemt medicin, skal man også følge en bestemt diæt, så hold dig til de instruktioner du har fået af den ordinerende læge.

3. Sørg for at overholde medicinens tidsplan

En bunke piller

Det er også vigtigt at respektere tidsplanen for hvornår du skal tage din medicin. Du bør følge den til punkt og prikke, når det kommer til antibiotika.

Du skal huske på, at for at medicinen skal være effektiv, er det vigtigt at overholde en korrekt dosering af medicinen i din krop. Hvis du ikke gør det, har medicinen ikke den ønskede effekt.

Hvis du ikke har den bedste hukommelse, så skriv tidsplanen ned. Sæt eventuelt en alarm på din telefon, som minder dig om at du skal tage din medicin.

4. Undgå at tage flere piller på samme tid, da det kan forhindre din medicin i at virke korrekt

Hvis du får flere forskellige piller samtidig, men du ikke er sikker på om du må tage dem sammen, er det bedst at tage dem med lidt mellemrum. Du bør vente i hvert fald en halv time mellem hver pille.

5. Du må ikke stoppe med at tage dine piller før kuren er færdig

Laege giver en masse piller - forhindre din medicin

Selv hvis du føler du har fået det bedre, er det bedst at fortsætte behandlingen indtil den er slut. Vi stopper ofte med at tage medicin selv, men dette er en forfærdelig fejl der forhindrer medicins virkning og som kan forårsage at sygdommen vender tilbage.

Så selv hvis du føler du har det bedre, skal du fortsætte behandlingen så længe som den er blevet ordineret. Ved at gøre dette, fjerner du alle sygdommens symptomer og forhindrer den i at komme tilbage.

6. Du må ikke selvmedicinere

Hvis du går til lægen og får at vide, at du skal tage en bestemt medicin, så skal du gøre dét og følge de anvisninger du er blevet givet. Der findes homøpatiske løsninger, som hverken er effektive eller giver dig de resultater du håbede på.

Hvis du er blevet ordineret en bestemt medicin, skal du tage dén og ikke prøve på at erstatte den med et alternativt eller et homøpatisk produktOg vær opmærksom på om du begår én eller flere af de fejl der forhindrer medicins virkning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.