Kronisk hikke: Årsager, behandlinger og konsekvenser

Kronisk hikke kan påvirke ethvert aspekt af en persons liv inklusiv personlige forhold og søvnvaner. Vi vil fortælle dig mere i denne artikel.
Kronisk hikke: Årsager, behandlinger og konsekvenser

Sidste ændring: 22 oktober, 2020

Vi ved alle, hvad hikke er, og vi har alle oplevet det på et eller andet tidspunkt. Det består af en række af ufrivillige sammentrækninger af mellemgulvet. Det får stemmebåndet til at lukke sig, hvilket producerer de karakteristiske sjove lyde. Kronisk hikke er dog slet ikke sjovt.

Kronisk hikke er en sjælden sygdom. Eksperter skønner faktisk, at kun en ud af 100.000 lider af denne sygdom, hvor de oplever spændinger i mellemgulvet, som gentager sig i en periode på mere end 48 timer.

Det kan være et tegn på en anden sygdom at lide af kronisk hikke. Det kan derfor være svært at behandle uden først at udelukke andre underliggende årsager. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du bør vide om dette problem.

Hvad er årsagerne til kronisk hikke?

Som vi allerede har nævnt, er kronisk hikke det, der varer i flere dage eller endda uger af gangen. Patienter veksler mellem perioder, hvor de oplever hikke, og perioder, hvor de ikke gør. I de fleste tilfælde opstår perioderne med hikke dog flere gange om måneden.

Denne lidelse har tendens til at være en konsekvens af en anden sygdom, der er i fordøjelseskanalen. Den er ofte lokaliseret i spiserøret og mavesækken, som er de to organer, der er mest i kontakt med mellemgulvet. Eksperter mener især, at betændelse i spiserøret grundet gastroøsofageal refluks er en af de primære årsager til det.

Betændelse i spiserøret grundet gastroøsofageal refluks er en sygdom, der involverer skade på spiserøret. Denne skade er resultatet af syre fra maven, som stiger op og ødelægger væggene i spiserøret. Der er mange faktorer, som påvirker gastroøsofageal refluks, inklusiv fødevarer, tobak og varme fødevarer.

Selvom kronisk hikke kan være resultatet af en række forskellige årsager, er mænd mere modtagelige for denne lidelse end kvinder. Det lader til, at stress og angst også kan være årsager til det.

Kvinde med smerter i brystet på grund af kronisk hikke

Vi anbefaler, at du læser: Hvorfor hoster vi? Årsager og forebyggelse

Hvilke andre årsager til kronisk hikke findes der?

Eftersom kronisk hikke består af ufrivillige sammentrækninger i mellemgulvet, er det vigtigt at have i baghovedet, at enhver skade på nerverne, som påvirker denne muskel, kan forårsage denne tilstand. For det første kan det være resultatet af en hjerneskade i området, som trigger refleksen.

Den mest hyppige sygdom, som beskadiger ufrivillige motoriske nerver, er meningitis og multipel sklerose. Eksperter har også observeret, at kronisk hikke kan være symptomet på en hjernetumor eller eftereffekterne af et slagtilfælde.

Skade på nerverne, som retter impulserne mod mellemgulvet, kan også være årsagen. Disse nerver kommunikerer det centrale nervesystem med mavemusklerne. En del af banen er gennem halsen og brystkassen. Det er derfor vigtigt at udelukke lidelser i dette område.

Som det sidste er det vigtigt at pointere, at kronisk hikke kan være en bivirkning ved bestemte lægemidler. De kan faktisk opstå efter bedøvelse eller kirurgiske indgreb. Alkoholikere og personer, der er afhængige af beroligende midler, kan også lide af denne tilstand.

Piller i hånd

Måske du også vil være interesseret i at læse: Lav disse øvelser for at slippe naturligt af med luft i maven

Er der en måde at behandle det på?

Behandlingen af denne lidelse er baseret på at løse de underliggende årsager, som producerer det. Med andre ord, hvis årsagen er gastrøsofagael refluks, så er det vigtigste at behandle denne sygdom. Læger kan derfor anbefale syreneutraliserende midler for at regulere mavens pH-værdi.

Eksperter har dog også opdaget fordele ved bestemte lægemidler, som kan blive brugt til at behandle selve lidelsen. Klorpromazin og metoclopramid er lægemidler, som behandler kronisk hikke direkte. Det første er et antipsykotisk lægemiddel, mens det andet bliver brugt til at lindre kvalme.

Hvis intet af det ovenstående hjælper, så kan læger overveje at ty til kirurgiske teknikker for at kunne behandle kronisk hikke. Kirurgi involverer at blokere nerverne for at kunne identificere de nerveimpulser, som får mellemgulvet til at trække sig sammen.

Det største problem ved kronisk hikke

Det er vigtigt at huske på, at kronisk hikke er et meget hæmmende problem. Det påvirker ethvert aspekt af en persons liv, og gør det endda svært eller umuligt at sove. Når det kommer til behandling, er det også vigtigt at give psykologisk støtte.

Vi taler ikke om klassisk hikke, som varer i kort tid og derefter forsvinder. Personer med kronisk hikke kan opleve episoder, som varer i flere dage af gangen. De skal derfor tilpasse deres liv til denne lidelse og kan få brug for støtte og hjælp fra personerne omkring dem.

Det kan interessere dig ...
Sådan stopper du din babys hikke
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan stopper du din babys hikke

En babys hikke er mere irriterende for forældrene, end det er for den lille. Men det er alligevel godt at vide hvordan man kan forhindre og behandl...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.