Afhængighed af opioider - Hvorfor sker det?

En afhængighed af opioider sker på grund af det dopaminerge system i hjernen, som også er ansvarligt for at kontrollere koncentrationen af dopamin. Den eufori og hæmmet vejrtrækning, som det producerer, er de primære syndere, når det kommer til afhængighed.
Afhængighed af opioider - Hvorfor sker det?
José Padilla

Bedømt og godkendt af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Epidemien af afhængighed af opioider opstod i 1980´erne, da folk begyndte at bruge disse typer lægemidler i flæng. Man skal have i baghovedet, at afhængighed involverer både patienter og sundhedsfagfolk.

Vedvarende forbrug kan føre til afhængighed og dets primære karaktertræk er stærk trang til at indtage et bestemt stof. Folk mister evnen til at kontrollere forbruget af det nævnte stof på trods af dets skadelige konsekvenser.

En afhængighed af opioider er en kronisk sygdom med hyppige tilbagefald. Det fører ofte til en betydelig stigning i ens chancer for at dø af det.

Der er altid et dilemma om anvendelsen af opioider, når man ordinerer en smertestillende behandling baseret på dem. Dilemmaet sker, når man vurderer de positive effekter af disse lægemidler på lindring af smerte sammenlignet med de negative effekter – inklusiv afhængighed og overdosis.

Derudover, øges risikoen for en afhængighed af opioider meget, når de anvendes til rekreationelle formål og uden en klinisk recept. Det betyder ikke noget, om personen indtager store doser eller administrerer dem på andre måder end de anbefalede metoder. Risikoen bliver øget, når man indtager disse substanser sammen med alkoholholdige drikkevarer.

Interessant nok, var læger mere påpasselige, når de ordinerede denne type medicin, før 1980´erne. Nogle personer udgav dog artikler med få videnskabelige beviser, hvor de bekræftede sikkerheden ved disse lægemidler. Det er netop det, der fremmede den vilkårlige anvendelse af dem.

Udviklingen af en afhængighed af opioider

En hjerne er oplyst i blå farver

Indtag af opioider påvirker hjernens dopaminerge system, der er ansvarligt for at kontrollere koncentrationen af dopamin. Det er det substans, der er involveret i mange processer i hele kroppen. Gentaget stimulering ændrer hjernens plasticitet.

Hjernens plasticitet er et af de primære karaktertræk for den menneskelige hjerne. Denne egenskab er netop det, der giver den mulighed for at hele og omstrukturere sig. Den giver neuroner mulighed for at regenerere sig, både anatomisk og funktionelt, og danne nye forbindelser.

Når noget skader hjernens plasticitet, mindskes din selvkontrol, når det kommer til trangen til at få og indtage bestemte substanser. Denne trang til at opsøge og indtage et substans er det, vi kender som en afhængighed.

Karaktertræk for en afhængighed af opioider

Piller og blomster

Opioider har både positive og negative effekter. De positive skyldes den eufori og belønning i hjernen, som de producerer. De negative er en konsekvens af smertelindring. Ikke kun fysisk, men også en følelsesmæssig form forårsaget af stressende eller traumatiske begivenheder.

Det er af den grund, at personer med en mental lidelse får en mere kraftfuld forstærkende effekt. Det gør dem mere sårbare. Der er studier, der bekræfter disse påstande.

Omkring 90% af personer med en afhængighed af opioider har en anden psykiatrisk lidelse og de mest hyppige er:

 • Depression
 • Alkoholisme
 • Antisociale personlighedsforstyrrelser
 • Angstlidelser

Stimuleringen, som opioider producerer i hjernens belønningssystem, er den primære grund til, hvorfor nogle personer forbruger dette lægemiddel gentagende gange. Og dette er tildels sandt i de tidlige stadier af en afhængighed.

Trangen til at forbruge opioider for andet end nydelsen, som de giver, opstår dog over længere tid. Denne øgede trang er direkte forbundet med tolerance og afhængighed.

Som vi nævnte ovenstående, øges risikoen for afhængighed også, når du anvender dem til andre formål end det, de blev ordineret til. Det kan være ved en højere dosis eller via en mere direkte administreringsrute, end den orale.

En anden måde at misbruge opioider på er ved at indtage dem sammen med andre lægemidler eller alkohol. Dette skyldes, at alle disse substanser kan interagere synergistisk og det øger risikoen for overdosis.

Konklusion

En afhængighed af opioider er tæt forbundet med den gentagende aktivering af hjernens dopaminergiske system, der påvirker hjernens plasticitet. Som et resultat, mindskes selvkontrol, når man forbruger det.

Det er essentielt at uddanne læger om ordentlig anvendelse af disse lægemidler. Derudover, er kampagner mod misbrug essentielle for at undgå sådanne problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hunt, S. P., & Urch, C. E. (2007). Dolor, opioides y adicción. In Wall y Melzack. Tratado del Dolor. https://doi.org/10.1016/b978-84-8174-949-6.50023-x
 • Celaya Lecea, M. C., & Malón Musgo, M. M. (2014). Opioides en el tratamiento del dolor crónico no oncológico. Boletín de Información Farmacoterapéutica de Navarra.
 • O´Brien, C. P. (2006). Adicción y abuso de drogas. In Las bases farmacológicas de la terapeútica.
 • Kolodny, A., Courtwright, D. T., Hwang, C. S., Kreiner, P., Eadie, J. L., Clark, T. W., & Alexander, G. C. (2015). The prescription opioid and heroin crisis: a public health approach to an epidemic of addiction. Annual review of public health, 36, 559-574.
 • ¿Soy vulnerable a la adicción de opioides?. (2018). Retrieved 23 April 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prescription-drug-abuse/in-depth/how-opioid-addiction-occurs/art-20360372
 • Kuehn, B. M. (2007). Opioid prescriptions soar. Jama, 297(3), 249-251.
 • Ortiz, J. P., & Sesma, M. T. (1999). Mecanismos neurobiológicos de la adicción a drogas. Trastornos adictivos: Organo Oficial de la Sociedad española de Toxicomanías, 1(1), 13-21.
 • Sandí Brenes, S., & Sandí Esquivel, L. (2016). Dependencia a opioides y su tratamiento. Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica, 6(1), 87-92.
 • Serecigni, J. G. (2018). Epidemia de sobredosis relacionada con la prescripción de analgésicos opioides en Estados Unidos. adicciones, 30(2), 87-92.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.