Kronisk tarmbetændelse (colitis ulcerosa)

Symptomerne på kronisk tarmbetændelse kan forveksles med andre sygdomme, og kan komme og gå med tiden. Det er bedst at se en specialist for at få en diagnose.
Kronisk tarmbetændelse (colitis ulcerosa)

Sidste ændring: 11 oktober, 2018

Hvis du eller nogen tæt på dig er blevet diagnosticeret med kronisk tarmbetændelse, er den første ting du skal gøre at forstå denne sygdom. At vide hvilke symptomer man kommer til at opleve, hjælper dig med at være forberedt og identificere de bedste strategier til at håndtere dem på en dag til dag basis for at opnå en bedre livskvalitet.

Det er vigtigt at vide, at denne sygdom stadig er ret ukendt i dag. Dens årsager bliver stadig undersøgt.

Det er derfor, at det er en god idé at holde dig opdateret om alt relateret til kronisk tarmbetændelse, hvis du er en, der lider af det.

I dagens artikel vil vi hjælpe dig ved at give god information om visse aspekter, som kan være nyttige.

Hvad er kronisk tarmbetændelse?

Kronisk tarmbetændelse er en sygdom, der påvirker tarmen, især i tyktarmen. Foringen af denne del af din krop bliver betændt og sår begynder at udvikle sig, samt begynder at producere pus og slim.

Vi anbefaler, du læser 5 bedste frugter til at rense tyktarmen

 • Denne kombination af betændelse og sårdannelse er ledsaget af signifikant abdominal ubehag, der kan mærkes på området ved din tyktarm.
 • Husk at smerter i tyktarmen kan være koncentreret i forskellige regioner, lige under din navle eller på den venstre eller højre side. Der er dog én ting, der aldrig mislykkes: når du ligger ned, aftager smerten.
 • Det er vigtigt at forstå, at der er en klar forskel mellem kronisk tarmbetændelse og Crohns sygdom. Disse er to forskellige lidelser.
 • Crohns sygdom kan påvirke nogle dele af din mave-tarmkanal, mens kronisk tarmbetændelse er koncentreret udelukkende på din tarm og slimhinde.
 • Begge disse er inflammatoriske tarmsygdomme, men de skal ikke forveksles med irritabel tyktarm, der er så udbredt blandt kvinder.

Denne lidelse er en lidelse, der påvirker muskelsammentrækningerne i tyktarmen.

kronisk tarmbetændelse

Symptomer på kronisk tarmbetændelse

De fleste mennesker der lider af kronisk tarmbetændelse klager primært af tilbagevendende og intense mavesmerter.

Det er vigtigt at kende disse generelle symptomer:

 • Din afføring er blødere og du kan lejlighedsvis lide af diarré. Et sikkert tegn er den mulige forekomst af blod i afføringen.
 • Du kan tabe dig.
 • Det er almindeligt at føle betydelig træthed og tab af energi.
 • Børn der lider af kronisk tarmbetændelse har tendens til at udvikle sig og vokse langsommere. Dette er hvorfor du aldrig bør Ignorere diarré hos børn.

Opdag 5 tips til at tabe dig

Symptomerne på kronisk tarmbetændelse har tendens til at komme og gå. Nogle mennesker kan lide omkring to gange om måneden i to til tre år før den aftager.

Du bør dog altid få en korrekt diagnose og professionel hjælp.

Mulige årsager til kronisk tarmbetændelse

mavesmerter

Undersøgelser på kronisk tarmbetændelse tyder på, at betændelsen kan være på grund af den komplekse interaktion af flere forskellige faktorer, herunder genetik, immunsystemet og miljømæssige elementer.

 • Hvis en af dine forældre har lidt af kronisk tarmbetændelse, kan du også ende med at udvikle sygdommen.
 • Der er visse aktive stoffer i miljøet (antigener), der også kan forårsage denne sygdom.

Dit immunforsvar ved ikke hvordan det skal forsvare sig mod disse ydre fjender, og det fører derfor til betændelse i området af tyktarmen.

 • Kronisk tarmbetændelse kan derfor være resultatet af et samspil mellem en virus eller en bakteriel infektion i tyktarmen, og det er din krops medfødte immunsystems reaktion.

Denne sygdom påvirker mænd og kvinder på samme måde, og vises normalt omkring 30 års alderen.

Naturlige midler mod kronisk tarmbetændelse

persillete

Som vi har nævnt i hele denne artikel, er det afgørende at have en ordentlig diagnose og overvågning af sundhedsprofessionelle, hvis du lider af kronisk tarmbetændelse.

Opdag også 5 bedste frugter for lever- og nyresundhed

Fra vores side kan vi foreslå nogle basale tips og simple hjemmemidler, som du kan have i tankerne. Bare prøv at finde ud af hvilke der passer bedst til dine særlige og personlige behov.

 • Prøv at have en kost der er så naturlig som muligt, og undgå mad der er lavet af gluten eller mælkeprodukter. Du bør også undgå konserveringsmidler og tilberedt måltider.
 • Forøg dit forbrug af fødevarer der er rige på fiber og omega-3 fedtsyrer (valnødder, laks, olivenolie, avocado…).
 • At ændre din livsstil er også vigtig: styring af stress og negative følelser, stoppe med at ryge og få mere motion…
 • Forøg dit indtag af vitamin C.
 • Drik persillete hver dag for at hjælpe med at fjerne giftstoffer og kemikalier fra kroppen.
 • Drik naturlige drikkevarer fremstillet af en blanding af mineralvand og æble-, gulerod- eller agurkesaft.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.