Trang til at kaste op: Årsager og midler

Trangen til at kaste op kan opstå af mange årsager. De fleste af årsagerne er ikke alvorlige og kræver ikke medicinsk behandling.
Trang til at kaste op: Årsager og midler
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Kvalme, også almindeligvis omtalt som en trang til at kaste op, er en subjektiv fornemmelse, der indikerer, at opkastning er nært forestående. Desværre er dette symptom meget almindeligt og kan forekomme i forskellige situationer. I denne artikel vil vi fortælle dig lidt mere om dets årsager og de midler, du kan anvende.

Trangen til at kaste op er ofte ledsaget af andre symptomer:

 • Generel utilpashed.
 • Hovedpine.
 • Bitter smag i munden.
 • Koldsved.

Desuden kan denne følelse ende eller ikke ende med uddrivelse af maveindholdet. Det ubehag, som dette symptom forårsager, har dog en tendens til at forsvinde af sig selv efter et par timer.

Det er også muligt at anvende visse foranstaltninger for at lindre symptomerne. En lægelig vurdering anbefales dog altid, hvis ubehaget er meget intenst eller varer mere end et døgn.

Årsager til trang til at kaste op

De fleste årsager til kvalme er godartede i deres oprindelse. Nogle gange kan det dog være et alvorligt problem, der kræver specialiseret opmærksomhed.

1. Mad

Både store måltider og hyppigt indtag af fedtholdige fødevarer kan forårsage begyndende trang til at kaste op. Dette skyldes, at de forsinker fordøjelsesprocessen, hvilket fører til fremkomsten af en række symptomer, blandt hvilke kvalme står frem.

Intolerance over for en eller anden komponent i maden kan også generere ubehag. I den forstand vil personer med cøliaki opleve symptomet, når de indtager gluten, ligesom laktoseintolerante personer vil opleve symptomet, når de indtager mejeriprodukter.

Kvinde afviser mælk grundet en trang til at kaste op

Laktoseintolerante personer kan få en trang til at kaste op, når de indtager et produkt, der ikke er laktosefrit.

2. Mavetarmproblemer

En lang række sygdomme i fordøjelsessystemet kan medføre opkastninger som en del af deres kliniske manifestationer. Nogle af de mest relevante tilstande er gastritis, gastroøsofageal refluks og pancreatitis.

Fødevareforgiftning kan også forårsage kvalme samt diarré, kolik og generel utilpashed. Blødning i fordøjelsessystemet, især i de øvre dele, er en anden almindelig årsag til kvalme og opkastninger.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Blindtarmsoperation: Procedure, genopretning og pleje

3. Graviditet

Graviditet er en af de mest almindelige årsager til trang til at kaste op hos kvinder i den fødedygtige alder. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet BMJ klinisk dokumentation fastslår, at det hyppigt observeres i graviditetens første trimester.

De fleste kvinder begynder at bemærke symptomet allerede i uge 4, og det kan forsvinde efter uge 16. Selv om den nøjagtige årsag er ukendt, mener man, at det skyldes de hormonelle ændringer, der er karakteristiske for denne fase.

4. Bevægelsessyge og trang til at kaste op

Bevægelsessyge eller kinetose forekommer, når man rejser i bil, fly eller båd, og er en anden almindelig årsag til kvalme. Enhver person kan opleve denne ændring, men den er mere almindelig hos kvinder, børn og personer, der tager visse lægemidler.

Det, der sker, er, at der er en uoverensstemmelse mellem det, der opfattes af ledreceptorerne, øjnene og det indre øre. I denne forstand kan kroppen opfatte bevægelse, men øjnene kan ikke, hvilket skaber forvirrende signaler til hjernen.

5. Migræne

Migræne defineres som en hovedpine af varierende intensitet, der har en tendens til at vare flere timer og er tilbagevendende. Folk kan opleve andre symptomer, når ubehaget er meget alvorligt, herunder en trang til at kaste op.

6. Infektionssygdomme og trang til at kaste op

Virus- og bakterieinfektioner er i stand til at forårsage en lang række systemiske symptomer. Nogle af de mest fremtrædende er feber, generel utilpashed og naturligvis trang til at kaste op.

Faktisk findes der infektioner i fordøjelseskanalen, såsom viral gastroenteritis, som manifesterer sig gennem kvalme. I dette tilfælde er det vigtigt at gå til lægen så hurtigt som muligt for at få den rette behandling og forhindre udviklingen af infektionen.

7. Angst og stress

Psykologiske problemer har evnen til at generere fysiske manifestationer som en del af somatiseringsprocessen. Faktisk har en undersøgelse i tidsskriftet Eksperimentel hjerneforskning relaterede forekomsten af kvalme til angst hos børn.

Overdreven stress kan også være ansvarlig for forekomsten af en trang til at kaste op. Det skyldes, at begge lidelser skaber ændringer i det autonome nervesystem og visse hormoner.

8. Labyrintitis og trang til at kaste op

Balancenerven er en lille struktur inde i det indre øre, som er involveret i opretholdelsen af kropsholdning og balance. Denne anatomiske del kan blive betændt af flere årsager og forårsage labyrintitis og dermed fremkomsten af symptomer som kvalme og svimmelhed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tips til at lindre en øreinfektion hos babyer og børn

9. Tømmermænd

Tømmermænd opstår, når en person indtager alkoholholdige drikkevarer i for høj grad. De symptomer, der kan opstå, er meget forskellige:

 • Kvalme.
 • Hovedpine.
 • Overdreven tørst.
 • Generel utilpashed.

Denne situation skyldes den dehydrering, som alkoholforbruget medfører. Ud over den indsats, som leveren gør for at fjerne stoffet fra kroppen.

10. Bivirkninger af visse lægemidler

Alle lægemidler, der i øjeblikket markedsføres, har mulighed for at skabe uønskede virkninger hos dem, der indtager dem. En af de mest almindelige bivirkninger er en trang til at kaste op. Heldigvis er intensiteten lav, og det har en tendens til at forsvinde af sig selv.

Blandt de lægemidler, der forårsager mest kvalme, er de kemoterapimidler, der anvendes til kræftbehandling. Faktisk har en artikel i tidsskriftet Breast Cancer vist, at op til 44 % af de behandlede personer kan have symptomet i den akutte fase.

11. Intensiv fysisk anstrengelse

Trangen til at kaste op og opkastninger kan opstå ved intens fysisk træning, især hvis personen ikke har den rette kondition. Dette skyldes, at musklerne vil generere overdreven mælkesyre, og kroppen vil forsøge at fjerne den på flere måder, herunder ved at kaste op.

12. Hypoglykæmi

Lavt blodsukker eller hypoglykæmi er en anden almindelig årsag til kvalme og opkastninger. Hjernen får hovedsageligt næring fra glukose, så når koncentrationen af dette stof i blodet falder, opstår de karakteristiske symptomer.

13. Andre mulige årsager til en trang til at kaste op

Trangen til at kaste op er et generelt symptom, der kan indikere tilstedeværelsen af mange andre tilstande, hvoraf nogle af dem er af betydelig sværhedsgrad.

Heldigvis er sådanne tilstande mindre hyppige, selv om det altid er nødvendigt at overveje dem:

 • Svimmelhed.
 • Kræft.
 • Blindtarmsbetændelse.
 • Indtagelse af toksiner.
 • En tarmobstruktion.
 • Sår i maven eller tolvfingertarmen.
Ar fra blindtarmsbetændelse

En af de første symptomer på blindtarmsbetændelse er kvalme sammen med smerter i epigastrium, som derefter spreder sig til underlivet.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever en trang til at kaste op?

Først og fremmest er det nødvendigt at huske på, at anbefalingerne til at lindre trangen til at kaste op vil afhænge af dens specifikke årsag. En af de mest anvendte foranstaltninger er dog at kontrollere kosten ved at undgå store og fede måltider.

Indtagelse af fødevarer, der indeholder meget vand, er nyttigt. På den anden side kan det også være med til at lindre symptomerne at drikke små mængder væske og holde sig i ro i nogle minutter. I tilfælde af en bitter smag i munden er det muligt at bruge mundskyl.

Det er nødvendigt at undgå fødevarer med stærke lugte, koffein, alkohol, sodavand og krydret mad. Disse fødevarer kan forværre kvalmen og føre til opkastning.

Der findes også visse lægemidler til at fjerne trangen til at kaste op, f.eks. metoclopramid. De begynder dog at virke ca. 30 minutter efter indtagelse og anbefales ikke uden lægens tilsyn.

Opkast er et almindeligt symptom med flere årsager

Opkast kan opstå af flere årsager. De fleste af årsagerne er ikke alvorlige og kræver ikke specifik behandling. Det anbefales dog altid at konsultere en læge for at finde kilden til problemet og undgå komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Festin M. Nausea and vomiting in early pregnancy. BMJ Clin Evid. 2014 Mar 19;2014:1405.
 • Tarbell SE, Shaltout HA, Wagoner AL, Diz DI, Fortunato JE. Relationship among nausea, anxiety, and orthostatic symptoms in pediatric patients with chronic unexplained nausea. Exp Brain Res. 2014 Aug;232(8):2645-50.
 • Naito Y, Kai Y, Ishikawa T, Fujita T et al. Chemotherapy-induced nausea and vomiting in patients with breast cancer: a prospective cohort study. Breast Cancer. 2020 Jan;27(1):122-128.
 • Bruley des Varannes S, Liard F, Filoche L, Savarieau B. Les nausées : données actuelles [Nausea: Current view]. Presse Med. 2019 May;48(5):478-487.
 • Lacy BE, Parkman HP, Camilleri M. Chronic nausea and vomiting: evaluation and treatment. Am J Gastroenterol. 2018 May;113(5):647-659.
 • Veiga-Gil L, Pueyo J, López-Olaondo L. Postoperative nausea and vomiting: physiopathology, risk factors, prophylaxis and treatment. Rev Esp Anestesiol Reanim. 2017 Apr;64(4):223-232.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.