Morgenfrue, og hvad den kan gøre for dit helbred

Hvad enten du bruger den udvortes eller drikker den som te, er morgenfrue en meget anvendelig plante, mod mange skavanker og problemer.
Morgenfrue, og hvad den kan gøre for dit helbred

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvad enten du bruger den udvortes eller drikker den som te, er morgenfrue en meget anvendelig plante, mod mange skavanker og problemer.

Morgenfrue er en af de mest kendte medicinske planter, når det drejer sig om hudpleje. Da den både er billig og nem at finde, er det en af de mest populære midler. Den er god til at hele, reparere og fugte din hud.

Planten er omkring 50 cm høj. Du kan sikkert finde den nær dit hjem, hvis du bor i et landligt område. Den kaldes også have-morgenfrue, og den latinske betegnelse er Calendula officinalis.

Du kan let kende den på den smukke, lyse orange farve, som breder sig på markerne når foråret begynder, og bliver der til den første frost. Hvis du vil bruge den om vinteren, kan den fås frisk, og så tørres.

Det eneste du skal gøre, er at lægge den på en flad overflade i solen. Bagefter kan du opbevare den i en glaskrukke, eller en tætlukket plastikpose.

I denne artikel kigger vi på nogle af anvendelsesmulighederne for denne vidunderlige plante.

Lindrer lette solskoldninger

Lette solskoldninger kan være ret smertefulde og irriterende. De opstår når du opholder dig for længe i solen, uden at bruge solcreme. Hvis det sker for dig, kan du påføre en lille smule morgenfruete ved stuetemperatur, eller bruge lidt frisk morgenfrue.

Hvis du har en frisk plante ved hånden, behøver du bare at skære planten ud med en kniv. Dette skal du så blande med den saft den naturligt afgiver, og forme en mos. Denne skal du påføre på din hud.

Hvis du hellere vil have te, så følg denne opskrift:

Ingredienser

 • 1 skud frisk morgenfrue, eller 1 spsk tørret morgenfrue (10 g)
 • 1 kop vand (250 ml)

Fremgangsmåde

 • Kog vandet og tilsæt morgenfrue.
 • Lad det simre ved middeltemperatur indtil det koger igen, tag det fra varmen, og lad det køle ned.

Når det har stuetemperatur, påfør det på det forbrændte område med en ren bomuldsklud.

Reducerer betændelse

morgenfrue kan lindre betændelse

Har du dermatitis? Får du ofte smertefuld udslæt? Hvis det er tilfældet, kan du bruge morgenfruevand som en del af din daglige hudrensning.

Du skal bare lave den te der er beskrevet ovenfor. Efter du har vasket dit ansigt, dubber du teen på huden med en vatkugle.

Lad det virke i et par minutter, og skyl det af med lunken vand. Bagefter kan du påføre en opfriskende creme eller lotion.

Læs også: Særlig hjemmelavet sæbe til sart hud og dermatitis

Morgenfrue plejer babyers hud

Babyer har meget sart hud. Da de ikke er klar til skrappe kemikalier, kan naturlige midler være et godt valg, hvis der er problemer.

De mest almindelige problemer som morgenfrue kan hjælpe imod, er udslæt fra bleer og sved.

Da huden er øm, bør du undgå alt hvad der kan forværre situationen. I disse tilfælde kan du bruge morgenfruete til at rengøre det ramte område.

Det er en god idé at lade området være nøgent after rensningen.

Du kan også lave din egen creme:

Ingredienser

 • 1 kop neutral creme (200 g)
 • 10-15 dråber essentiel olie fra morgenfrue

Fremgangsmåde

 • Bland de to ingredienser sammen, og opbevar cremen i en palstik- eller glaskrukke.

Du kan påføre cremen når din baby har problemer med huden, eller bruge den regelmæssigt til at forebygge udslæt. Neutral creme kan købes hos urtekræmmere og apoteker.

Forebygger og glatter hudinfektioner

Brug morgenfrue mod hudinfektioner

Der er mange slags problemer du kan få med din hud. Udover forbrændinger, kan du få sår og afskrabninger. Hvis du ikke passer på, kan de blive betændte og blive alvorlige.

For at forhindre infektioner og rense nuværende infektioner kan du påføre morgenfruete eller puré. Det er ikke vigtigt hvad du bruger. Det vigtige er, at morgenfruen er fuldstændig ren, uden støv eller snavs.

Når det er påført, skal du vente en dag eller to på at de små infektioner og rødmen forsvinder.

Hvis infektionen allerede er trængt dybt ned i huden, eller lugter grimt, skal du gå til lægen så hurtigt som muligt. I sådanne tilfælde skal du nok have en anden behandling.

Morgenfrue mod insektbid

brug morgenfrue ved insektbid

Hvis du bevæger dig ud i naturen om sommeren, kan du bruge insektspray. Men hvis du allerede har et myggestik, eller et andet insektbid, så prøv at undgå at klø i det.

Det vil kun gøre det værre, da det spreder insektets gift. Det kan gøre én hævelse til flere. Det bedste du kan gøre er jævnligt at lægge et omslag med morgenfruete omkring det.

Det vil reducere betændelsen og lindre kløen. Efter en dag eller to vil problemet være væk, og du vil heller ikke have mærker på huden.

Se denne artikel: Hvorfor stikker myg mig og ikke andre?

Bliv fri for slim

Har du problemer med slimet hoste, og træt af ikke at kunne sove? Fortvivl ikke, lav dig bare en kop morgenfruete. Brug det som mundskyl eller gurgl det.

Det vil hjælpe med at udløse slimen, og du vil hurtigere få det bedre.

Morgenfrue er meget mere end bare en smuk plante. Det kræver ikke de store anstrengelser at bruge det, og det er billigt. Så hvad venter du på? Tilføj morgenfrue til din førstehjælpskasse!

Det kan interessere dig ...
Fem måder at lave naturlig kompost til dine planter på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem måder at lave naturlig kompost til dine planter på

Ønsker du at genoplive dine haveplanter? Brug ikke dine hårdt tjente penge på industriel gødning. Lav naturlig kompost selv!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nicolaus, C., Junghanns, S., Hartmann, A., Murillo, R., Ganzera, M., & Merfort, I. (2017). In vitro studies to evaluate the wound healing properties of Calendula officinalis extracts. Journal of Ethnopharmacology196, 94–103. https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.12.006
 • Bernatoniene, J., Masteikova, R., Davalgiene, J., Peciura, R., Gauryliene, R., Bernatoniene, R., … Chalupova, Z. (2011). Topical application of Calendula officinalis (L.): Formulation and evaluation of hydrophilic cream with antioxidant activity. Journal of Medicinal Plants Research5(6), 868–877. Retrieved from http://www.academicjournals.org/JMPR
 • Saini, P., Al-Shibani, N., Sun, J., Zhang, W., Song, F., Gregson, K. S., & Windsor, L. J. (2012). Effects of Calendula officinalis on human gingival fibroblasts. Homeopathy101(2), 92–98. https://doi.org/10.1016/j.homp.2012.02.003
 • Ćetković, G. S., Djilas, S. M., Čanadanović-Brunet, J. M., & Tumbas, V. T. (2004). Antioxidant properties of marigold extracts. Food Research International37(7), 643–650. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2004.01.010

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.