Etoricoxib: Et antiinflammatorisk stof

Etoricoxib hjælper med at reducere ledsmerter og betændelse. Det bruges til behandling af slidgigt, leddegigt, ankyloserende spondylitis og urinsyregigt. Lær mere om dette lægemiddel i dagens artikel.
Etoricoxib: Et antiinflammatorisk stof
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Etoricoxib hører til en gruppe medikamenter, der kaldes selektive COX-2-enzymhæmmere. Det hører til gruppen af ​​NSAID’er, der hæmmer den inducerede syntese af prostaglandiner. Hvis du gerne vil lære mere om etoricoxib og behandlinger, skal du læse med her!

Syntese af prostaglandiner sker via selektiv hæmning af COX-2, som er ansvarlig for de smertestillende og antiinflammatoriske virkninger. Etoricoxib findes i form af piller til oral administration.

Om etoricoxib: Behandlinger

Etoricoxib er et antiinflammatorisk lægemiddel, der bruges til behandling af lidelser såsom slidgigt, urinsyregigt og leddegigt

Etoricoxib hjælper med at reducere ledsmerter og betændelse. Det er effektivt til behandling af slidgigt, leddegigt, ankyloserende spondylitis og urinsyregigt. Men etoricoxib bruges også til kortvarig behandling af moderate smerter efter tandkirurgi.

Nedenfor kan du se de forskellige sygdomme, som etoricoxib kan bruges til behandling af:

 • Slidgigt er en sygdom i leddene. Det medfører en gradvis nedbrydning af brusk, der dæmper enderne af knoglerne. Dette resulterer i betændelse, smerter, ømhed, stivhed og handicap.
 • Leddegigt producerer smerter, stivhed, hævelse og progressivt tab af mobilitet i de berørte led. Det forårsager også betændelse i andre områder af kroppen.
 • Ankyloserende spondylitis er en inflammatorisk sygdom i rygsøjlen og leddene.
 • Urinsyregigt er en tilstand af pludselig og tilbagevendende opblussen. Det manifesterer sig med meget smertefuld betændelse og rødme i leddene. Aflejringer af mineralkrystaller i leddene forårsager gigt.

Læs også: Behandling af slidgigt: Simple vaner, som hjælper

Administrering af etoricoxib

Du skal følge lægens anvisninger, og det er meget vigtigt at bruge den laveste dosis, der opnår en vis lindring af smerter. Etoricoxib kan tages med eller uden mad, selvom effekten synes hurtigere, hvis den tages uden mad.

Du bør ikke tage etoricoxib i længere tid end nødvendigt, da det kan øge din risiko for et hjerteanfald og slagtilfælde, især efter langvarig behandling og høje doser.

Der er forskellige doser til rådighed for dette lægemiddel, og afhængigt af sygdommen vil den passende dosis variere. Du skal følge disse retningslinjer nedenfor meget nøje:

 • Slidgigt: Den anbefalede dosis er 30 mg en gang dagligt og maksimalt 60 mg en gang dagligt, hvis nødvendigt.
 • Leddegigt: 60 mg en gang om dagen anbefales. Det kan øges til maksimalt 90 mg om nødvendigt.
 • Ankyloserende spondylitis: Dosis er 60 mg en gang dagligt og øges til maksimalt 90 mg.
 • Urinsyregigt: Den anbefalede dosis er 120 mg en gang dagligt. Det skal kun bruges i perioden med akut smerte og højst i 8 dage.
 • Postoperativ smerte efter tandkirurgi: Den anbefalede dosis er 90 mg en gang dagligt i højst 3 dage.

Bemærk: Hvis du glemmer at tage en dosis, skal du tage den tilsvarende dosis næste dag på dit sædvanlige tidspunkt.

Læge ordinerer etoricoxib

Hvilke forholdsregler skal du tage?

Hos mennesker over 65 år er det ikke nødvendigt at ændre de anbefalede doser. På den anden side er det vigtigt at tage hensyn til sygdommens sværhedsgrad hos mennesker med leverproblemer.

Hvis du har mild leversygdom, skal du ikke tage mere end 60 mg om dagen. Hvis det imidlertid er en moderat leversygdom, skal du ikke tage mere end 30 mg om dagen.

Læs også: Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Om etoricoxib: Mulige bivirkninger

Som al anden medicin kan dette lægemiddel give bivirkninger, skønt ikke alle får dem. Hyppigheden af ​​de mulige bivirkninger er som følger:

 • Meget almindeligt: Mavesmerter.
 • Almindeligt: Væskeophobning, svimmelhed, hovedpine, hjertebanken, arytmier, stigning i blodtryk og tarm- og maveproblemer. Ændringer kan også forekomme i blodprøver relateret til leveren, blå mærker, svaghed og mavesår.
 • Ikke almindeligt: ​​Inkluderer, men er ikke begrænset til, urinvejsinfektion, nyreproblemer, gastroenteritis, øget eller nedsat appetit, angst, depression, døsighed og hjerteproblemer.
 • Sjældne: Angioødem og anafylaktiske reaktioner inklusive chok. Hepatitis, gulfarvning af hud og øjne (gulsot), forvirring og alvorlige hudreaktioner kan også forekomme.

Du skal dog stoppe med at tage denne medicin og kontakte en læge med det samme, hvis du ser tegn på en allergisk reaktion eller oplever symptomer som åndenød, ankelødem, gulsot eller svære mavesmerter.

Konklusion

Eksperter har konkluderet, at etoricoxib ikke er mere effektivt end resten af ​​NSAID’erne til lindring af symptomer ved sygdomme som slidgigt, leddegigt og akut urinsyregigt. Derudover er det knyttet til en øget risiko for forhøjet blodtryk. Sørg derfor for at konsultere din læge eller apotek for spørgsmål, du måtte have om etoricoxib.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
 • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
 • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
 • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.