3 lækre opskrifter med blæksprutte

Blæksprutte er kendetegnet ved sit lave kalorieindhold, men sit høje indhold af næringsstoffer. Oplev nogle opskrifter, hvor du kan nyde den.
3 lækre opskrifter med blæksprutte
Saúl Sánchez Arias

Written and verified by ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Last update: 26 august, 2022

Blæksprutte er et bløddyr, som udmærker sig ved sin alsidighed i madlavningen og ved sit høje næringsindhold. Derfor kan det indgå i mange forskellige retter . Læs videre for at opdage tre lækre opskrifter med blæksprutte.

Indtagelse af blæksprutte forbedrer indtagelsen af proteiner, vitaminer og mineraler, og dens blæk bruges ofte til at give farve til pasta- og risretter.

Vi vil vise dig en række opskrifter med blæksprutte, så du får mest muligt ud af denne delikatesse. Først er det dog nødvendigt at understrege behovet for at inkludere fisk og skaldyr i din kost på regelmæssig basis.

Faktisk er det langt sundere at indtage mere fisk end kød. Sidstnævnte er meget gavnligt, men fisk har en lavere energiværdi og et meget lignende proteinindhold.

Fordele ved blæksprutte

Et regelmæssigt indtag af blæksprutte kan give kroppen forskellige fordele. For at nyde godt af alle de positive virkninger skal du dog inkludere fødevaren i forbindelse med en varieret og afbalanceret kost. Det er vigtigt at sikre, at der ikke er mangel på vigtige mikronæringsstoffer.

En lækker ret med blæksprutte

Forbedrer muskelstyrken

Blæksprutte er en kilde til protein. Disse næringsstoffer er nødvendige for opbygning af muskelmasse og for restitution efter træning.

Faktisk er det nødvendigt at sikre et indtag på mindst 0,8 gram protein pr. kg kropsvægt om dagen hos stillesiddende personer. Det viser forskning offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism.

Mindst halvdelen af disse proteiner skal være af høj biologisk værdi, f.eks. fra blæksprutte. De er kendetegnet ved at koncentrere alle de essentielle aminosyrer og er nemme at fordøje. Hos atleter kan alle disse behov dog let fordobles eller tredobles.

Opskrifter med blæksprutte forebygger problemer med skjoldbruskkirtlen

Et af de mineraler, der er rigeligt af i blæksprutte, er jod. Dette grundstof er afgørende for at sikre omdannelsen af T4 til T3 i skjoldbruskkirtlen, hvilket øger stofskiftet.

En mangel på dette næringsstof kan føre til hypothyreose, hvilket påvirker kropssammensætningen, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Biological Trace Element Research.

Det er dog ikke det eneste mikronæringsstof, der er afgørende for at sikre, at skjoldbruskkirtlen fungerer optimalt. Jern- og selenniveauet skal også være tilstrækkeligt. Hos personer, der allerede har udviklet hypothyroidisme, kan jodmangel imidlertid føre til struma, hvilket er en betydelig forstørrelse af kirtlen.

Hjælper dig med at tabe dig

At spise blæksprutte får dig ikke til at tabe dig bare sådan lige pludselig. Men det er en ret energitæt fødevare. Det betyder, at den kan indgå i en kaloriefattig diæt med et formål om at tabe sig.

Desuden vil dets koncentration af protein bidrage til at øge mæthedsfornemmelsen, og hvis det tilberedes med fedtfattige metoder, er det velegnet til en kostplan, der har til formål at forbedre kropssammensætningen.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Clinical Nutrition ESPEN stimulerer indtagelse af protein appetitdæmpning. Mens de fleste af undersøgelserne er baseret på valleprotein, har det protein, der findes i marine fødevarer, en meget lignende virkning.

Ligesom fedtstoffer forsinker protein mavetømningen, hvilket forhindrer hjernen i at sende signaler om, at der skal spises mere mad på kort sigt. Hvis en sådan koststrategi suppleres med tilstrækkelige fibre, bliver det meget lettere at planlægge en kost, der skaber overholdelse og giver mulighed for effektivt vægttab.

Opskrifter med blæksprutte: Blæksprutte med hvidløg

Det er en energibesparende ret, der er fyldt med næringsstoffer og antioxidanter. Den er velegnet til at indgå i næsten enhver kost, men hvis målet er at tabe sig, er det vigtigt at undgå at tilsætte saucer.

Ingredienser

Du skal bruge følgende ingredienser til tilberedning af blæksprutte med hvidløg:

 • 1 stor blæksprutte på 800 gram
 • 4 fed hvidløg
 • Et bundt frisk persille
 • 30 milliliter hvidvin
 • Salt og friskkværnet peber
 • Ekstra jomfruolivenolie
 • Aioli eller mayonnaise

Fremgangsmåde

 1. Det første, du skal gøre, er at pille hvidløgsfeddene og skylle persillen.
 2. Derefter kommes salt og hvidløg i en morter og males til en pasta.
 3. Tilsæt persillebladene hakket i hånden og kværn igen.
 4. Til sidst tilsættes ekstra jomfruolivenolie og hvidvin. Stil det til side.
 5. Du skal skære blæksprutten i tern på ca. 3 centimeter.
 6. Vask og tør grundigt med køkkenrulle. Det er meget vigtigt at sikre, at der ikke er vand på overfladen, da den ellers “hopper”, når den lægges på grillen.
 7. Det er meget nemt at tilberede den. Sæt en stor pande på komfuret med ekstra jomfruolivenolie og varm op ved højeste effekt.
 8. Når blæksprutten er lagt på, røres rundt i et minut, hvorefter den lægges på en tallerken med køkkenrulle, så den slipper al saften.
 9. Rengør overfladen af panden, tilsæt olie igen, og tilsæt blæksprutten. Krydr med salt og peber og steg i yderligere 2 minutter, indtil den er gyldenbrun.
 10. Tilsæt indholdet af morteren, lad det stå på komfuret i endnu et minut og servér.
 11. Til serveringen anbefaler vi, at du pynter den med persille og arrangerer den med mayonnaise eller aioli på den ene side af tallerkenen.

Prøv også denne opskrift: Fiskeboller af kulmule og rejer i grøn sauce

Opskrifter med blæksprutte: Gryderet med kartoffel

Mange rå blæksprutter

Du kan også tilberede blækspruttegryde, og det er et meget næringsrigt alternativ til klassiske kødgryderetter. Desuden giver den normalt færre kalorier, så den vil være optimal til inddragelse i forbindelse med en hypokalorisk kost.

Ingredienser

For at tilberede blæksprutte- og kartoffelgryde skal du bruge følgende ingredienser:

 • 2 store blæksprutter, renset
 • 1 glas hvidvin
 • 4 store kartofler
 • 200 g ærter
 • 1 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 2 skefulde tomat
 • 1 kvist persille
 • Ekstra jomfruolivenolie
 • Salt
 • Friskmalet sort peber

Fremgangsmåde

 1. Start med at vaske blæksprutten godt og skær den i små firkanter.
 2. Hak hvidløgsfeddene sammen med løg og persille.
 3. Steg disse grøntsager i en gryde med ekstra jomfruolivenolie i et par minutter.
 4. Når løget bliver gennemsigtigt, tilsættes blæksprutten, og der krydres med salt og peber. Fortsæt med at røre rundt med jævne mellemrum.
 5. Når blæksprutten begynder at blive brun, tilsættes et glas vin samt tomat og de finthakkede kartofler.
 6. Der er kun tilbage at dække det hele med vand og lade det koge ved middellav varme i 40 minutter.
 7. Fem minutter før tiden er gået, tilsættes ærterne og den hakkede persille. Nu skal retten blot serveres og nydes.

Opskrifter med blæksprutte og ris

Til den sidste af vores opskrifter med blæksprutte kommer vi med noget lidt mere udfordrende, for at lave ris korrekt kræver en god teknik. Risene skal være perfekt kogte for at man kan nyde dem fuldt ud.

Ingredienser

 • 500 gram ris
 • 1 blæksprutte
 • 2 babyblæksprutter
 • 1 forårsløg
 • 3 fed hvidløg
 • Ekstra jomfruolivenolie
 • Salt

Til bouillon:

 • 3 liter vand
 • 500 g ben og hoveder af hvid fisk
 • 1 ristet hvidløgsfed
 • Forårsløg
 • 1 gram safran
 • 1 gram paprika
 • En knivspids chili-peber
 • 1 laurbærblad
 • Persille

Fremgangsmåde

 1. Vi skal begynde med at lave bouillonen. Det gøres ved at hælde vand i en gryde og tilsætte paprika, safran, hvidløg, fiskeben og -hoveder. Det er også nødvendigt at tilsætte persille, forårsløg, chilipeber og laurbærbladet. Lad det hele koge i ca. 45 minutter ved middel varme.
 2. Rens samtidig blæksprutten og babyblæksprutten og skær dem i små stykker.
 3. Steg hvidløg i en gryde med olie, og når de begynder at brune, tilsættes blæksprutterne. Målet er, at de også brunes pænt.
 4. Herefter tilsættes de hakkede forårsløg og koges i 10-15 minutter.
 5. Når tiden er gået, skal du blot tilsætte den siede bouillon sammen med hvidløgsfedet og koge i yderligere 20 minutter.
 6. Tilsæt risene, mens de koger, stadig ved middel varme, og lad dem stå i 10 minutter.
 7. Til sidst skal du blot komme hele indholdet i et fad og bage det i 5 minutter ved 180 grader. Den kan serveres med det samme.

Tilbered opskrifter med blæksprutte

Som du har set, har blæksprutte en høj næringstæthed. Det kan forbedre sundhedstilstanden, når det indtages som en del af en varieret kost.

Derfor er det godt for dig at kende til de forskellige muligheder for at kunne nyde det fuldt ud. Du kan dog altid bare tilberede det grillet med lidt salt og peber og ledsage det med hvilket som helst tilbehør.

Som det sidste skal du huske på, at det for at sikre en god sundhedstilstand på mellemlang og lang sigt vil være nødvendigt at indføre gode livsstilsvaner. Det er ikke kun nødvendigt at spise godt, men også at sørge for regelmæssig fysisk træning.

At sove mindst 7 timer om natten vil også gøre en forskel ved at sikre, at restitutionsprocesserne foregår optimalt.

It might interest you...
Kikærter med blæksprutter: En enkel og sund opskrift
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Kikærter med blæksprutter: En enkel og sund opskrift

Ved du, hvordan du inkluderer en god portion protein og fibre i din kost? Vi vil vise dig denne nemme opskrift på kikærter med blæksprutter! • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
 • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x
 • Mollahosseini, M., Shab-Bidar, S., Rahimi, M. H., & Djafarian, K. (2017). Effect of whey protein supplementation on long and short term appetite: A meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition ESPEN20, 34–40. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2017.04.002

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.