Egenskaberne ved cayennepeber

Cayennepeber er en ikke-krydret peberfrugtsort (for det meste). De har nogle meget sunde egenskaber, som det er værd at kende. Lær om dem her!
Egenskaberne ved cayennepeber
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Cayennepeber vokser under særlige klimatiske og geografiske forhold. Derfor har de en særlig smag og aroma, som folk sætter så stor pris på i gastronomien. Og som om det ikke var nok, har de også mange gode ernæringsmæssige egenskaber.

Capsicum frutescens er en busk i Solanaceae-familien. Oprindeligt stammer den fra Mellem- og Sydamerika, men er nu spredt over hele verden.

Der findes fem arter af domesticerede planter inden for slægten Capsicum, og de giver de fleste af varianterne af mere eller mindre stærke chilipepper.

Frugterne varierer i form, farve, størrelse og kemisk sammensætning. De udmærker sig dog generelt ved deres indhold af carotener og antioxidanter. Disse to komponenter er ansvarlige for deres ernæringsmæssige egenskaber.

Du er måske ikke klar over det, men denne frugt er meget næringsrig, selv når du indtager den i moderate mængder. De indeholder:

 • E- og K-vitaminer.
 • Provitamin A.
 • Kobber og kalium.
 • Fibre.

Som du kan forestille dig, er peberfrugter en god tilføjelse til en sund kost, da de kan forebygge visse sygdomme.

Sådan introducerer du cayennepeber i din kost

Cayennepeber er ret bløde, og de fleste af dem har en mild smag. Du kan finde en stærk en, men det er ret sjældent. Når det er sagt, er de sidste, der udvikles, som regel de stærkere. Det skyldes, at de har tilbragt mere tid under solen.

Du kan genkende dem på deres længde, som normalt er omkring 9 centimeter lange. De fleste af dem, du finder i en dagligvarebutik, er på dåse.

Det skyldes, at konservering er den bedste måde at få udbytte af hver høst på. Du kan tilføje dem til nogle retter som f.eks.:

 • Tapas, spyd og forretter.
 • De passer godt til oliven, ansjoser, syltede oste eller skinke.
 • I skiver i salater.
 • Du kan også spise dem som en snack.

Desuden kan du nu finde friske cayennepeberfrugter. De er nu en delikatesse, som du kan servere rå i salater eller som tilbehør.

Du kan naturligvis også tilberede dem, hvis du foretrækker det, og tilføje dem til en gryderetter eller endda stege dem.

Grøntsager

Egenskaber ved cayennepeber

Ud over at glæde din smagsløg er cayennepeber meget næringsrige og dermed ideelle til enhver sund kost. Desuden har planter af Capsicum-familien også medicinske egenskaber.

1. En fødevare med caroten

Caroten er de pigmenter, der findes i planter, og som er ansvarlige for deres farve. Alle frugter fra Capsicum-familien har mange af dem.

Dette er nogle af de egenskaber ved peberfrugter, som vi kender til indtil videre:

 • De indeholder antioxidanter.
 • De bidrager til optimal hjertekarsundhed.
 • Desuden indeholder de provitamin A, der er vigtigt for et godt nattesyn og en sund hud.

2. Tilstedeværelse af capsaicin

Capsaicin er en anden af de fytoaktive komponenter i peberfrugter, som er ansvarlig for en stor del af deres medicinske og farmakologiske anvendelser. Flere undersøgelser tyder på, at dette stof kan hjælpe med følgende:

 • Behandling af smerter generelt (især ved leddegigt og slidgigt).
 • Mave-tarm- og fordøjelsesproblemer.
 • Behandling af vægttab (det ser ud til at hjælpe med at reducere appetitten og øge energiforbruget).

Bemærk dog, at de fleste undersøgelser fandt sted med kontrollerede indtag af capsaicintilskud – det er ofte kompliceret at nå de samme doser gennem fødevarer.

3. Antioxidant aktivitet

Antioxidant egenskaber af mange grøntsager har været i fokus for mange videnskabelige undersøgelser i de seneste år. Faktisk er en kost, der er rig på grøntsager, med til at forebygge forekomsten af visse kroniske sygdomme. Desuden beskytter den også cellerne mod for tidlig aldring.

Alle planter af slægten Capsicum, som f.eks. cayennepeber, indeholder varierende mængder af forskellige fytokemikalier med antioxidant virkning. De omfatter f.eks. fenoler, flavonoider og proanthocyanidin.

En tallerken med rå cayennepeber

Udnyt egenskaberne ved cayennepeber i din kost

Afslutningsvis har egenskaberne ved frugten fra Capsicum-slægten været kendt i hundredevis af år. Faktisk gør deres indhold af flavonoider, caroten og fenolforbindelser dem ret værdifulde ernæringsmæssigt set.

Du bør derfor regelmæssigt inddrage dem i din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Keitel W, et al. Capsicum Pain Plaster in Chronic Non-Specific Low Back Pain. Clinical Trial. Noviembre 2001. 51(11):896-903.
 • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844
 • Meléndez-MArtínez A, et al. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. Archivos Latinoamericanos de Nutrición. Junio 2004. Volumen 54. Numero 2.
 • Norazian Moho H. et al. Comparative Quantitative Study on Phytochemical Contents and Antioxidant Activities of Capsicum annuum L. And Capsicum frutescens L Antioxidants. Octubre 2019. 8(10):469.
 • Olatunji T.L, Afolaya A.J. Comparative Quantitative Study on Phytochemical Contents and Antioxidant Activities of Capsicum annuum L. And Capsicum frutescens L Scientific World Journal. Abril 2019. 11;20194705140.
 •  Oltean H, et al. Herbal medicine for low‐back pain. Cochrane Database System Review. Diciembre 2014.2014(12).
 • Ranjan A, et al. Role of Phytochemicals in Cancer Prevention. International journal of molecular sciences. Octubre 2019. 20(20):4981.
 • Whiting S, et al. Could Capsaicinoids Help to Support Weight Management? A Systematic Review and Meta-Analysis of Energy Intake Data. Appetite. Febrero 2014.73:183-8.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.