Prøv at lave denne lækre, veganske mayonnaise

Prøv dette lækre alternativ til almindelig mayonnaise og nyd fordelene ved denne cremede dressing. Den veganske kogekunst kan trods alt også nydes af ikke-veganere!
Prøv at lave denne lækre, veganske mayonnaise

Sidste ændring: 09 august, 2022

Den veganske mayonnaise er et glimrende valg som dressing. Ikke bare på grund af dens lette konsistens, men også fordi den indeholder gode næringsstoffer. Derudover påvirker den ikke din dårlige kolesterol (LDL) eller din vægt.

Normal mayonnaise bruges som tilbehør til mange forskellige retter – for eksempel stegt kylling eller bagte kartofler. Det kan også bruges til at fremhæve en markant smag i en ret.

Ud over almindelig mayonnaise, er det også muligt at lave andre dressinger fra denne lækre, veganske mayonnaise!

Mayonnaisens oprindelse

Mayonnaise i en krukke

Det siges at mayonnaisen kommer fra øen Menorca – mere specifikt, fra byen Mahon. Det er derfra navnet stammer – mahonesa.

Man mener at denne emulsion stammer fra midten af det 19. århundrede. Siden dengang er den ofte blevet brugt som dyppelse til et væld af forskellige retter og i forskellige mængder.

En emulsion?

Mayonnaise i en skaal

Ja – mayonnaise er en emulsion. Emulsioner er homogene og stabile blandinger af to væsker. Dette betyder, at én af de to væsker opløser den anden til små dråber. Det er sådan mayonnaisen får sin stabile struktur.

Som emulsion kommer mayonnaise af opløsningen af olie i en vandholdig væske. Dette sker fordi æggeblommer indeholder en emulgerende faktor kaldet lecitin.

Lecitin fra æggeblommen omringer de små dråber af olie som opstår når ingredienserne piskes. På den måde, gør lecitin det muligt for olien at samle sig med væsken. Men hvordan kan man lave den veganske mayonnaise hvis der ikke er æg i?

Veganisme og mayonnaise

Veganisme er en filosofi baseret på respekt for dyreliv. Derfor må veganere ikke indtage nogle som helst former for animalske produkter. Så hvilke produkter er forbudte? Kød, fisk, skaldyr, mælk, æg, honning og alle andre produkter der kommer fra eller er afledt af dyr.

Derfor må veganere afholde sig fra at spise bestemte fødevarer, for eksempel mayonnaise. I stedet tager de samme opskrift, men erstatter ingredienserne med produkter lavet eller baseret på grøntsager.

Sådan laver du den veganske mayonnaise

Vegansk mayonaise

At lave den veganske mayonnaise er ikke meget anderledes ens den almindelige, traditionelle mayonnaise. Hvis du laver den rigtigt, smager den måske endnu bedre end den klassiske mayonnaise.

For at lave den veganske mayonnaise, skal du bruge nogle basale ingredienser: Vegetabilsk olie sammen med en anden type plantemælk. Det smager rigtig godt, når man tilføjer lidt salt og citron eller eddike.

Det er vigtigt at du sikrer dig at alle ingredienserne har samme rumtemperatur. Blandingen vil ikke lykkedes, hvis olien har rumtemperatur mens soyamælken er kold.

Ingredienser:

Fremgangsmetode:

  • Hæld plantemælken og citron i en blender.
  • Sæt blenderen igang.
  • Sæt blenderen på en lavere intensitet og tilføj gradvist olien.
  • Når blandingen for den ønskede konsistens, kan du tilsætte saltet.
  • Opbevar den veganske mayonnaise på glas. Spis den indenfor 3 dage.

Denne er opskriften på den basale veganske mayonnaise. Du kan tilføje andre ingredienser for variation, alt efter hvad den serveres med. For eksempel kan du lave en lækker smagsvariant ved at tilsætte lidt hvidløg, en smule koriander eller persille.

Du kan også bruge olie med smag ved at bruge en infusionsmetode. På den måde kan du tilsætte smag til den endelige ret. Som du kan se, er den veganske mayonnaise en meget alsidig og brugbar dressing, ligesom den almindelige.

Det kan interessere dig ...
Lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert hver gang
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert hver gang

Det er vigtigt at tilberede sine grøntsager korrekt for at de smager bedst. Følg disse tips og lær at tilberede grøntsager så de smager lækkert.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.