Lær alt om myasthenia gravis

Myasthenia gravis får som regel patienter til at miste deres ansigtsudtryk, blandt andre ting. I denne artikel kan du lære alt om denne sygdom.
Lær alt om myasthenia gravis

Sidste ændring: 24 november, 2020

Myasthenia gravis er en autoimmun sygdom kendetegnet ved svækkelsen af frivillige muskler. Denne sygdom får immunsystemet til at angribe muskelreceptorer, som giver dem mulighed for at bevæge sig. De betyder, at det forstyrrer forbindelsen mellem nerver og muskler og ikke tillader dem at fungere ordentligt.

Begrebet, myasthenia gravis, kommer fra latin og betyder “voldsom svækkelse af muskler”. Det rammer omkring 1 ud af 5000 mennesker. Selvom det kan manifestere i en hver alder, er det mere gængst for kvinder under 40 og mænd over 50.

Det er en meget invaliderende og kompleks sygdom, som stadig ikke har nogen kur. Bestemte behandlinger hjælper dog med at lindre symptomer. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du har brug for at vide om denne sygdom.

Alt om myasthenia gravis

For at kunne forstå denne sygdom, bliver vi først nødt til at forstå, hvordan musklerne virker.

Muskler modtager kemiske signaler fra nerverneNormalt, når vi laver en frivillig bevægelse, bliver disse stoffer frigivet i nerveenderne. Disse stoffer handler i muskelreceptorer og bevægelsen opstår med den ønskede styrke og præcision.

Nerveender

Myasthenia gravis svækker dog immunsystemet og angriber disse muskelreceptorer. Dette giver ikke hormonerne mulighed for at aktivere musklerne, hvilket forårsager svaghed og udmattelse.

Denne svækkelse af musklerne bliver værre efter en periode med aktivitet. Myasthenia gravis rammer som regel muskler såsom dem, der kontroller ansigtsudtryk, at tygge eller synke. Det kan endda påvirke musklerne i vejtrækningssystemet.

Du vil måske også kunne lide: Det kan du spise, hvis du har en autoimmun sygdom

Symptomer

Som vi nævnte ovenfor, er det primære symptom svækkelse af musklerne. Denne svaghed bliver værre, når en muskel bliver brugt gentagne gange, og bliver bedre med hvile. Desværre, bliver symptomerne som regel værre med tiden og indenfor nogle år, hvor man har lidt af denne sygdom, kan de blive ret seriøse.

Selvom kan kan påvirke flere muskelgrupper, er dem, der oftest bliver ramt:

  • Øjenmuskler. De fleste personer, som lider af myasthenia gravis, har problemer med synet, såsom dobbeltsyn. De har også tendens til at lide af hængende øjenlåg.
  • Mange af patienterne har problemer med at tale. De har også en nasal, blid stemme.
  • Processen med at synke. Denne sygdom påvirker simple bevægelser såsom at tygge og synke. Det betyder, at der er en risiko for at kvæles, når man spiser eller drikker en hver fødevare.
  • Ansigtsudtryk. Patienter med myasthenia gravis kan ikke smile normalt.
  • Svækkelse kan derudover manifestere i lemmer og nakken. Når dette sker, ændrer det personens evne til at gå og holde deres hoved i en naturlig stilling, hvilket er grunden til, at deres hoved har tendens til at falde til siden.
Ondt i nakken kan være symptom på myasthenia gravis

Diagnose af myasthenia gravis

For at diagnosticere myasthenia gravis skal lægen for det første kende alle symptomerne og patientens medicinske historie. Derefter skal de lave en grundig fysisk undersøgelse. Flere yderligere undersøgelser kræves også for at kunne bekræfte diagnosen.

For eksempel vil læger sikkert udføre en neurologisk undersøgelse for at tjekke musklernes styrke og relfekser og koordinering, blandt andre ting.

Blodprøver giver også meget nyttig information til diagnose. Som vi allerede har forklaret, er det en autoimmun sygdom, hvilket er grunden til, hvorfor specifikke antistoffer som regel findes i patientens blod. Læger tyer også til andre tests såsom:

  • Is test, hvilket er nyttigt, hvis patienten har et hængende øjenlåg. Lægerne placerer en ispakke på øjenlåget i omkring to minutter og analyserer derefter, om der er bevægelse i det område.
  • Gentaget nervestimuleringDenne test sender elektriske impulser til nerverne for at se, om de stimulerer musklen.

Konklusion

Myasthenia gravis er en kompleks sygdom, som er kendetegnet ved svækkelse af muskler. Det kan påvirke forskellige dele af kroppen, såsom øjet, legemsdele og musklerne i vejrtrækningssystemet.

Det er en seriøs sygdom, som kan sætte en patients liv i fare. Der er stadig ingen kur, hvilket er grunden til, at det er essentielt at gå til en læge som følge af eventuelle symptomer, så de kan ordinere den mest passende behandling for at kontrollere dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.